Connect with us

CULTURA

Ateliere de creaţie pentru copii, proiecţii de filme şi o expoziţie foto – la Festivalul Cinemascop de la Eforie

PublicatSursa foto: Ionut Idu / Cinemascop / Facebook.com

Ateliere de creaţie pentru copii, proiecţii de filme, picturi murale live şi o expoziţie foto se regăsesc în programul celei de a doua ediţii a Festivalului Cinemascop, care va avea loc în perioada 1 – 7 august, la Grădina de vară de la Eforie, informează un comunicat al Centrului Ceh din Bucureşti, transmis miercuri AGERPRES.

“Festivalul s-a dovedit a fi o necesitate. Pe de o parte, a oferit o alternativă de petrecere a timpului liber pe litoral. Pe de altă parte, unul dintre obiectivele festivalului a fost atragerea atenţiei asupra spaţiilor de acest gen – grădini de vară şi cinematografe – care, din nefericire, sunt clădiri pe cale de dispariţie şi, iată, unele dintre acestea pot fi reîmprospătate pentru a-şi regăsi scopul pentru care au fost construite – proiecţiile de filme. Iar anul acesta, Cinemascop continuă”, se arată în comunicatul citat.

În fiecare seară, începând cu ora 21,00, vor fi proiectate filme europene, precedate de un scurtmetraj din campania EUandME şi o animaţie cehă scurtă.

Seria filmelor va fi deschisă joi cu pelicula “Femeile din viaţa mea”, din partea Institutului Italian de Cultură. În Grădina de vară din Eforie vor mai putea fi urmărite “Mama ştie cel mai bine” – un film portughez oferit de Institutul Camoes Bucureşti, filmul de aventură maghiar “Kincsem – Pariul secolului”, venit de la Institutul Balassi, animaţia cehă pentru copii şi adulţi de toate vârstele “Aventuri fără pereche”, filmul cehoslovac în regia lui Milos Forman – “Balul pompierilor”, “Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor” de la Ambasada Suediei şi documentarul românesc “Fotbal infinit”, regizat de Corneliu Porumboiu, de la 42 KM FILM.

Potrivit organizatorilor, primii 200 de spectatori ce vin la film primesc o bere cehă cadou. În restul zilei sunt puse la bătaie 400 de pungi de bomboane pentru toţi doritorii de o “mică pauză de dulce”.

Zilnic, între orele 16,00 – 19,00, vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii. Cei mici vor putea să se distreze, să înveţe lucruri noi prin jocuri, pictură, desen, modelaj, colaje şi alte activităţi surpriză.

“‘Cinemascop’ este cel mai ambiţios proiect al Centrului Ceh Bucureşti, care ne-a scos din zona de confort şi ne-a pus faţă în faţă cu provocarea redeschiderii unui cinematograf ce era considerat pierdut, mai ales de localnici. Prima ediţie ne-a adus o satisfacţie enormă, primind încurajări şi mulţumiri de la cei ce aveau amintiri cu această grădină, dar şi de la persoanele care au venit din curiozitate, unii pentru prima dată, într-un astfel de spaţiu. Odată cu a doua ediţie, consolidăm munca începută anul trecut şi, sperăm noi, întărim încrederea celor din jur că se poate face o schimbare. Suntem recunoscători colegilor noştri de la EUNIC România, partenerilor şi voluntarilor care ni s-au alăturat pentru a contura a doua ediţie a festivalului Cinemascop”, a declarat Sorina Neaga, directoarea Centrului Ceh Bucureşti, organizatorul festivalului, citată în comunicat.

Intrarea este liberă la toate activităţile.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

O masă de șah din fosta colecție Nicolae Ceaușescu, va fi scoasă la licitație în 1 octombrie

Publicat

O masă de şah din fosta colecţie Nicolae Ceauşescu va fi scoasă la vânzare la preţul de pornire de 350 de euro, pe 1 octombrie, la Licitaţia de design de interior organizată online de Artmark.

Potrivit Artmark, masa de şah de mari dimensiuni, dotată cu două postamente sculptate, a fost confecţionată într-un atelier românesc, probabil la Arad, din lemn de esenţe diverse.

Piesa de colecţie este însoţită de certificatul de provenienţă RAAPPS şi de vânzare în licitaţiile organizate la începutul anilor 1990 pentru lichidarea recuzitei vilelor prezidenţiale.

Masa de şah se regăseşte între cele aproximativ 300 de obiecte decorative de colecţie care vor fi scoate la vânzare în Licitaţia de design de interior.

Printre acestea se numără garnituri pentru salon, colecţii de sticle Galle, Daum Nancy ori Murano, paravane Rococo sau pictate pe piele de Cordoba, lămpi Mid Century Modern, ceasuri Ormolu de şemineu sau vase din materiale rare.

Până pe 1 octombrie piesele de colecţie pot fi vizitate gratuit la Palatul Cesianu-Racoviţă. AGERPRES

Sursa foto: artmark.ro

Citește mai departe

CULTURA

Casa Tatovici din Vrancea, monument istoric restaurat și consolidat printr-un proiect de 1,7 milioane de euro

Publicat

Monumentul istoric Casa Tatovici, care adăposteşte secţia de ştiinţe ale naturii şi acvariu a Muzeului Judeţean Vrancea, va fi restaurat şi consolidat în cadrul unui proiect în valoare de 1,7 milioane euro.

Ordinul de începere al lucrărilor a fost semnat, vineri, de preşedintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprişan.

Potrivit administraţiei judeţene, în cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât şi în exterior, care vor pune în valoare secţia de ştiinţe ale naturii şi acvariu, în vederea valorificării patrimoniului cultural local şi a identităţii culturale şi redarea acestuia către publicul vizitator.

Obiectivul de investiţii în valoare de 1,7 milioane euro este finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, termenul de execuţie al lucrărilor fiind de 34 de luni.

Casa Tatovici este una dintre clădirile de referinţă din municipiul Focşani. A fost construită la jumătatea secolului XIX de un important negustor din Focşani, Constantin Tatovici.

La câţiva ani după construcţia imobilului, Tatovici declară falimentul şi pierde, printre altele, şi casa care îi poartă numele.

Aceasta este cumpărată de familia savantului Marin Popescu Spineni, iar după venirea la putere a comuniştilor devine Secţia de Sănătate a raionului, şi mai apoi a judeţului Vrancea.

Din 1985, Casa Tatovici trece în administrarea Muzeului Vrancea şi va găzdui Secţia de Ştiinţe ale Naturii. Muzeul a funcţionat până în 2015 când a fost închis publicului, deoarece clădirea a fost grav afectată de cutremurul din noiembrie 2014, de 5.7 grade pe scara Richter. AGERPRES

Sursa foto: cjvrancea.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Carte despre Bob Marley, publicată în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani

Publicat

Ziggy Marley, unul dintre fiii legendarului muzician de reggae din Jamaica, va publica o carte despre tatăl său intitulată “Bob Marley: Portrait of the Legend”, careva fi lansată la data când regretatul muzician ar fi împlinit 75 de ani, relatează miercuri EFE.

Mass-media locale jamaicane au preluat anunţul făcut de Ziggy Marley, care a precizat că viitoarea carte include peste 150 de fotografii ce ilustrează viaţa legendarului muzician de reggae şi unul dintre exponenţii socio-politici emblematici ai culturii pop a secolului al XX-lea.

Bazându-se exclusiv pe fotografii din arhiva familiei Marley, cartea îmbină aura de legendă cu detalii despre viaţa privată, reunind imagini ale lui Bob Marley ca interpret şi ca tată de familie în Jamaica.

Cartea vorbeşte despre ultimul deceniu din viaţa lui Bob Marley, perioada sa de celebritate mondială, şi cuprinde extrase din interviuri inedite şi declaraţii ale artistului însoţite de imagini.

Ziggy a subliniat că lucrarea cuprinde o colecţie specială de fotografii de familie

Deşi a murit în urmă cu patru decenii, Bob Marley are o pagină dedicată pe Facebook cu peste 70 de milioane de urmăritori.

Compilaţia “Legend”, lansată de casa de discuri Island Records în 1984, la trei ani după moartea artistului, este cel mai vândut album de muzică reggae din toate timpurile cu 28 de milioane de exemplare.

Robert Nesta “Bob” Marley (1945, Jamaica – 1981, Miami, SUA) a fost un cantautor jamaican, muzician şi chitarist care a dobândit faimă şi recunoaştere internaţională, combinând în compoziţiile sale curentele reggae, ska şi rocksteady.

Fiul său, Ziggy Marley, recompensat cu opt premii Grammy şi un premiu Emmy, este la rândul său un exponent de seamă al muzicii reggae, cu 13 albume lansate pe piaţă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Selecţie de cinci filme prezentate în premieră extraordinară în România, la Festivalul Pelicula

Publicat

O selecţie de cinci filme ce pot fi vizionate în premieră extraordinară în România vor fi prezentate în aer liber la Cinema Elvire Popesco, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Pelicula, informează un comunicat al organizatorilor.

Lungmetrajul de debut al regizoarei columbiene Catalina Arroyave Restrepo, “Los Dias de la Ballena” / “Zilele în care a apărut balena”, va deschide ediţia din 2020 a festivalului. Înaintea proiecţiei, spectatorii vor beneficia de un moment surpriză, precizează organizatorii.

În continuare vor putea fi văzute peliculele “El viaje de Javier Heraud” / “Călătoria lui Javier Heraud”, cel mai recent documentar semnat de regizorul peruvian Javier Corcuera; “Aleli” / “Casa de vacanţă”, al doilea film regizat de Leticia Jorge (Uruguay); “Arana” / “Pânza de păianjen”, propunerea Chile pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar 2020 şi cel de-al treilea film regizat de Andres Wood care este selectat pentru a-i reprezenta ţara la Oscar.

Producţia care închide seria proiecţiilor din curtea Institutului Francez este un film cu şi despre tango – “Piazzola, los anos del tiburon” / “Astor Piazzola, anii rechinului”, regizat de Daniel Rosenfeld, un documentar argentinian despre “cel mai important compozitor de muzică tango din lume”.

Biletele pentru proiecţiile outdoor au fost puse în vânzare pe eventbook.ro: https://eventbook.ro/festival/pelicula.

A 5-a ediţie a Festivalului Película, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România, va avea loc online între 9 şi 16 septembrie.

Festivalul Película este organizat de Freealize şi Asociaţia Culturală ARTICHITANA. Agerpres

sursa foto: Facebook Película

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate