Connect with us

ACTUALITATE

Ateliere meşteşugăreşti şi lupte între gladiatori la Festivalul Dacic Petrodava, ediția a IV-a, din Neamț

Publicat

festivalul dacic neamt

Ateliere meşteşugăreşti şi lupte între gladiatori vor avea loc la a patra ediţie a Festivalului Dacic Petrodava, manifestare cultural-artistică dedicată uneia dintre cele mai vechi aşezări umane de pe teritoriul României, organizată de Primăria municipiului Piatra-Neamţ în perioada 11-12 mai.

Sâmbătă vor avea loc tabere şi ateliere meşteşugăreşti de prelucrare în os, lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, fierărie sau antrenamente cu soldaţi şi gladiatori, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Piatra-Neamţ, remis AGERPRES.

Seara, se vor desfăşura dansuri ale nimfelor dacice, urmând ca ziua să se încheie cu demonstraţii şi prezentări de tehnică militară daco-romana, lupte de gladiatori şi paradă de noapte cu torţe.

Evenimentele se vor repeta şi în cursul zilei de duminică, iar festivalul se va închide cu salutul trupelor.

La ediţia din acest an a Festivalului Dacic Petrodava vor participa trei trupe de reconstituire istorică, în total peste 100 de persoane, ce vor da viaţă trupelor dace şi romane – Garda Apulum Alba Iulia, Historia Renascita şi Terra Dacica Aeterna.

Una dintre cele mai vechi aşezări umane de pe teritoriul României se află la Piatra-Neamţ, aceasta fiind Cetatea Petrodava, cetate ce aparţine civilizaţiei dacice începând cu secolul II înainte de Hristos. AGERPRE

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

De Ziua Educației se LANSEAZĂ la Cluj sondajul “Violenţa sexuală asupra minorilor”

Publicat

word vision romania 5 oct e1664887014399.jpeg

Cu ocazia Zilei Educației, miercuri, 5 octombrie 2022, de la ora 10:00, la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, va avea loc o dezbatere ce va include lansarea sondajului ”Violența sexuală asupra minorilor”. Evenimentul „Ziua Educației. Lecţia de la toate materiile: anti-abuzul“ este organizat de Fundaţia World Vision România, pornind de la rezultatele unei analize făcute de această organizație în rândul copiilor, părinţilor şi profesorilor. World Vision România inaugurează, de asemenea, un centru de consiliere şi prevenire a abuzului sexual asupra minorilor în Cluj-Napoca, urmând ca în perioada următoare un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ryanair anunță PRIMELE ZBORURI spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj. Care e PROGRAMUL

Publicat

ryanair scaled e1664906267872.jpg

Aeroportul Internațional Cluj şi compania aeriană Ryanair anunță operarea zborurilor spre Dublin, capitala Irlandei, începând din sezonul de iarnă al anului 2022. Dublin devine, astfel, a doua destinaţie spre care va opera Ryanair de pe aeroportul clujean, după Londra Stansted.

„Zborurile spre Dublin vor fi operate începând din 1 noiembrie 2022, cu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă, conform programului următor, iar biletele sunt disponibile spre vânzare începând de astăzi, 4 octombrie 2022”, se arată într-un comunicat de presă.

Programul zborurilor este după…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eveniment sportiv FRANCOFON la Cluj-Napoca

Publicat

whatsapp image 2022 10 03 at 23.28.31 e1664871908571.jpeg

Departamentul de Limbi Străine Specializate al Facultății de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, a organizat luni, 3 octombrie, de la ora 10 la ora 14, în Parcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Hațieganu”, un eveniment sportiv francofon, intitulat Sport, santé et convivialité (Sport, sănătate și convivialitate).

whatsapp image 2022 10 03 at 23.42.14

„Proiectul Sport, santé et convivialité a fost declarat câștigător în cadrul concursului de proiecte
lansat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie). Evenimentul a fost coordonat de Anamaria Lupan, asistent universitar doctor la Departamentul de Limbi Străine…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat din Alba care avea 200 de litri de vin în pivniță, pentru nunta fiului, s-a trezit cu poliția la ușă. Ce a urmat

Publicat

whatsapp image 2021 04 08 at 08.58.32 1.jpeg

Un bărbat din Alba a mers în instanță pentru a-și face dreptate după ce s-a ales cu o amendă de 5000 de lei, din partea Direcției Regionale Vamale, pentru că avea în pivniță 200 de litri de vin. 

Motivul pentru care a fost amendat este acela că nu ar fi fost înregistrat ca mic producător de vin. Vinul a fost descoperit după o percheziție a polițiștilor din Alba, din anul 2020. 

Însă, bărbatul a atacat în instanță amenda de la DRV din simplul motiv că inspectorii nu au putut să precizeze dacă vinul era dintr-o singură producție, sau din mai mulți…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe