Connect with us

ACTUALITATE

Atenție, începe sezonul căpușelor. Vezi recomandările medicilor pentru prevenție și prim ajutor

Publicat

capusa

Odată cu venirea primăverii și creșterea temperaturilor, avem parte și de surprize mai puțin plăcute. Una dintre acestea este înmulțirea căpușelor, care preferă acest anotimp, când temperaturile ajung la 10-15 grade.

Pentru proprietarii de animale, vremea caldă din ultimele zile a fost prilejul perfect pentru a ieşi în natură, însă plimbările vin cu un preț. Medicii veterinari avertizează că  deja a crescut numărul persoanelor care vin la cabinete să își trateze animale înțepate de căpușe.

Căpuşele sunt deosebit de periculoase şi pentru oameni. Medicii spun că este esenţial ca o căpuşă să fie scoasă din piele, la maximum 20 de ore.

Măsuri de prevenţie a muşcăturilor de căpuşe

Aplicarea unui spray special împotriva insectelor, care poate fi aplicat direct pe piele sau pe îmbrăcăminte, acoperirea unei suprafeţe cât mai mare de tegument şi hainele să fie cât mai deschise la culoare, purtarea mănuşilor de menaj sau a altor mănuşi speciale, în cazul în care manipulăm animale sau păsări ce pot fi infectate, Curăţirea permanentă a habitatului, tăierea ierbii, pulverizarea de insecticide, îndepărtarea eventualelor plante care pot atrage căpuşe, evitarea zonelor cu cazuri cunoscute şi raportate ca fiind populate cu căpuşe.

Principalele măsuri de prim ajutor în cazul unei muşcături de căpuşă sunt:

  • îndepărtarea cât mai rapidă a căpuşei; se recomandă folosirea unei pensete pentru a prinde atât corpul, cât şi capul parazitului şi a-l extrage printr-o mişcare sigură şi rapidă, astfel încât să nu rămână părţi prinse pe tegument
  • curăţirea zonei cu apă şi săpun sau cu orice alt dezinfectant

Se recomandă consultarea unui medic dacă:

  • pacientul nu a reuşit să îndepărteze complet căpuşa,
  • au apărut semne şi simptome ca roşeaţă, febră, dureri musculare sau acuze asemănătoare gripei.

Pacienţii sunt sfătuiţi să apeleze de urgenţă la medic dacă au tulburări de respiraţie, semne de paralizie, palpitaţii şi dureri retrosternale.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața în județul Buzău

Publicat

cutremur 1.jpg

Publicitate

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 53 km vest de Focșani, 59 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 km est de Brașov și 85 km nord-est de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul sfințit mucenic ipatie, episcopul gangrei

Publicitate

Acest Sfânt Mucenic s-a născut în Cilicia,în a doua jumătate a secolului al III-lea și a fost hirotonit episcop al Gangrei, în Paflagonia, Asia Mică( în regiunea  Anatolia din Turcia de azi). A fost unul dintre cei 318 părinți care au participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, condamnând împreună cu ceilalți Sfinți Părinți erezia lui Arie, în prezența împăratului Constantin cel Mare (306-337).

Sfântul Ipatie a ajuns…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat

Publicat

cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină

Publicitate

Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile, scrie ADEVĂRUL. Piața de mașini second-hand din Europa este în plină dezvoltare, în condițiile în care mulți dintre cei care nu-și permit modelul preferat nou au o șansă bună de a conduce mașina visurilor.

De exemplu, un BMW seria…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (338)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (338)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

O PREUMBLARE LABIRINTICĂ A EULUI

Victor Tanasă este înainte de toate şi poet. Primul volum, “Melancolii juvenile”, a reprezentat strădania sa ca poet de a-şi pune ideile sub forma unor poeme. Acestea, spuneam la timpul respectiv (2017), “sunt rezultatul unor efecte de multiplicare pe două direcţii impuse de orizontul temporal al autorului”. Este un volum în care puseurile de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe