Connect with us

EVENIMENT

Atenție la e-mail-uri capcană! Un troian infectează soluţiile de Internet Banking prin browser

Publicat

securtitate-cibernetica

În luna aprilie a fost identificată o campanie de atacuri a unei grupări de criminalitate cibernetică care utilizează troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot), iar acest troian vizează preponderent clienţii organizaţiilor din domeniul financiar-bancar din SUA, România, Canada şi Grecia, a informat marți Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Conform SRI, într-o măsură mai redusă, Qbot a vizat şi clienţi ai organizaţiilor din domeniul tehnologic, comercial şi al telecomunicaţiilor.

În România, campania a vizat clienţii unor platforme care utilizează servicii de internet banking prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) şi nu prin aplicaţii dedicate.

Prin transmiterea unor e-mail-uri capcană (spear-phishing), Qbot este programat să sustragă credenţiale de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare şi serviciilor de e-mail şi date financiare.

Aceste mesaje pot avea fie un link în conţinut, fie un ataşament.

Ataşamentul este un fişier de tip zip, care conţine un document MS Word ce rulează un macro prin care se descarcă troianul şi se realizează infectarea dispozitivului. Odată instalat, Qbot verifică existenţa unui antivirus, îşi asigură persistenţa în sistem şi utilizează certificate de securitate valide pentru a evita detecţia.

Ulterior, troianul extrage credenţiale de acces şi date financiare de pe dispozitivul infectat.

De asemenea, Qbot are capabilităţi prin care pot fi infectate şi alte dispozitive dintr-o reţea cu un dispozitiv deja compromis.

Pentru a diminua riscul de infectare cu troianul bancar Qbot, SRI are mai multe recomandări.

* utilizarea de soluţii antivirus şi actualizarea constantă a semnăturilor acestora;

* evitarea deschiderii ataşamentelor sub formă de arhivă dacă provenienţa acestora este incertă şi dacă nu au fost verificate în prealabil cu soluţii de detecţie antivirus;

* evitarea deschiderii ataşamentelor sau link-urilor din cadrul mesajelor e-mail suspecte;

* actualizarea sistemului de operare şi evitarea utilizării sistemelor de operare care nu mai primesc suport din partea producătorului;

* notificarea băncii atunci când observaţi tranzacţii bancare care nu vă aparţin;

* dezactivarea executării automate a unor rutine din MS Office (macro-uri);

* evitarea executării manuale a macro-urilor. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Fost șef al IPJ Călărași, trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită și trafic de influență

Publicat

dna
Arhivă foto

Un fost șef al IPJ Călărași a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită și trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Iorga Marian, la data faptelor inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriu se arată că în 29 aprilie 2017 acesta ar fi primit un ceas de lux în valoare de 4.350 lei de la un om de afaceri, în legătură cu soluționarea favorabilă a unei sesizări pe care persoana respectivă o formulase anterior.

De asemenea, în perioada februarie 2017 – august 2018, inculpatul ar fi pretins unor oameni de afaceri să cumpere, la prețuri supraevaluate, mai multe mașini pe care el le avea în proprietate sau pe care acesta urma să le achiziționeze.

În schimbul acestor „servicii”, inculpatul le-ar fi promis că își va folosi influența asupra unor subordonați care aveau în lucru cauze penale sau petiții ce-i priveau pe oamenii de afaceri, pentru ca aceștia să le soluționeze favorabil sau să urgenteze efectuarea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu.

În acest context, inculpatul ar fi obținut de pe urma a trei „tranzacții” suma totală de 4.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Călărași.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce permite intervenția împotriva urșilor și în extravilanul localităților

Publicat

iohannis
Arhivă foto

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea ce permite intervenția împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților.

Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Parlamentul a adoptat pe 22 iunie, după reexaminarea cerută de președinte, legea care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților.

Potrivit ministrului Mediului, încă de anul trecut este în vigoare Ordonanța de Urgentă care a permis intervenția în intravilan.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce permite intervenția împotriva urșilor și în extravilanul localităților: Ce a susținut ministrul Mediului

„Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare și pentru situația în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la inițiativa noastră, cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului”, susținea Tánczos Barna.

Acesta spune că România are, în sfârșit, toate instrumentele pentru a salva vieți, pentru a apăra viața și bunurile oamenilor împotriva urșilor deveniți agresivi.

„Sunt soluții imediate, imperios necesare în condițiile înmulțirii atacurilor de urs și a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creșterii constante a populației de urs brun din cauza unui management impropriu. Soluția pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populației de urs”, anunța ministrul.

Conform acestuia, Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode științifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Incendiu puternic într-o localitate din Galați. Au ars 100 de hectare de grâu

Publicat

incendiu galati

Un incendiu violent de vegetație uscată a izbucnit, miercuri la amiază în localitatea Movileni, județul Galați.

Potrivit ISU Galați, incendiul de vegetație uscata și lan de grâu s-a produs în localitatea Movileni.

Suprafața afectată este de aproximativ 100 hectare cultura de grâu.

Cel mai probabil foc deschis, țigară.

La fața locului au acționat pompierii cu 7 autospeciale de la Detașamentul de Pompieri Galați.

Stire in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Douăzeci de polițiști din Sibiu, trimiși în judecată pentru luare de mită

Publicat

masina politia.jpg
Arhivă foto

Un număr de 20 de poliţişti de la Serviciul Rutier au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, a anunţat, miercuri, prim-procurorul Ion Veştemean din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

„În dosarul penal cu nr. 192/P/2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi în legătură cu serviciul de către mai mulţi agenţi de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene, prin rechizitoriul din data de 06.07.2022 s-a dispus trimiterea în judecată a unui număr de 20 de inculpaţi, toţi având calitatea de agenţi de poliţie, pentru săvârşirea, în perioada februarie 2020 – noiembrie 2020, a unui număr total de 191 de infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

Douăzeci de polițiști din Sibiu, trimiși în judecată pentru luare de mită: Ce s-a aflat la sfârșirea anchetei penale

La finalizarea anchetei penale s-a concluzionat că agenţii rutieri trimişi în judecată, au dezvoltat şi au aplicat preponderent, două moduri de operare în privinţa săvârşirii infracţiunilor de luare de mită”, se arată în comunicat.

Poliţiştii prinşi nu apăsau butonul radarului şi aşa nu exista probă că respectivul şofer a încălcat legea. Poliţiştii împărţeau mita chiar în maşinile de serviciu de la MAI.

Procurorii au descris în comunicat şi „etapa în care după plecarea mituitorului, în habitaclul autospecialei MAI sau în exteriorul acestei, poliţistul care a primit efectiv mita de la pretinsul contravenient proceda, de regulă, la împărţirea acesteia cu colegul său de echipaj.”

„Urmărirea penală a fost efectuată de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, împreună cu lucrători de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, beneficiind de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrală şi serviciile judeţene, Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Sibiu, Brigada Specială de Intervenţie ‘Vlad Ţepeş’ din cadrul Jandarmeriei Române”, se mai arată în comunicat. Agerpres

Citește mai departe