Connect with us

ACTUALITATE

ATENȚIE: O nouă fraudă prin apeluri telefonice. Cum acţionează escrocii

Publicat

În ultimele luni, utilizatori din România sunt vizați de diverse campanii de phishing prin intermediul apelurilor telefonice. Acest tip de atac poartă denumirea de vishing (voice + phishing = vishing), iar metodele utilizate de către atacatori sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (social engineering).

Atacul debutează cu un apel telefonic. Atacatorul va pretinde că reprezintă o anumită companie sau autoritate și, pentru a da veridicitate apelului, atacatorii folosesc date despre victimă care sunt de obicei disponibile online (nume, prenume, adresă de e-mail etc.). În momentul în care posibila victimă crede că acel apel este legitim, șansele de a oferi telefonic date personale sau bancare cresc.

Citeşte şi Metoda ”Microsoft” și alte înșelăciuni, țepele anului 2019 în România. Ce să faci dacă primești un telefon suspect în ziarul  Alba24.ro

Una dintre cele mai cunoscute metode este cea a apelurilor pierdute, când un utilizator găsește un apel pierdut de la un număr de telefon din afara țării. În momentul în care încearcă să contacteze înapoi acel număr, pentru a înțelege scopul apelului, victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă.

O altă metodă utilizată de infractorii cibernetici presupune apelarea directă a posibilei victime, folosindu-se de o înregistrate automată. Atacatorii cer date personale sau bancare.

Citește și ATENȚIE! A apărut o nouă ”țeapă” prin telefon: Metoda ”Accidentul cu COVID-19”. Cum acționează escrocii și ce sume de bani cer

Spre exemplu, interlocutorii spun că sună din partea băncii al cărei client sunteți, pentru a vă notifica despre blocarea contului dvs. Pentru deblocare vi se recomandă să apelați un alt număr. Este foarte probabil ca numărul apelat ulterior să fie unul cu suprataxă. Astfel, pe lângă culegerea de date personale și financiare, scopul atacatorilor este ca să țină victima un timp cât mai îndelungat la telefon. Mai târziu, la sosirea facturii telefonice, utilizatorii realizează că au fost păgubiți.

O altă metodă prin care atacatorii încearcă să obțină date sau bani de la posibile victime sunt apelurile care simulează contactarea pentru suport tehnic. Concret, posibila victimă este înştiinţată despre faptul că dispozitivul utilizat a fost compromis.

După solicitarea unor date despre sistemul de operare utilizat, apelantul oferă instrucțiuni pentru accesarea aplicației Windows Event Viewer. Ca și în cazurile expuse anterior, scopul este disiparea oricăror suspiciuni legate de legitimitatea apelului. Prin instalarea acestui software, utilizatorilor li se promite rezolvarea problemei de securitate. Mai departe, atacatorii pot cere o anumită sumă de bani de la victime, pentru serviciul abia prestat și totodată pot extrage de pe dispozitiv informații private, parole, date personale și/sau bancare.

În cazul în care v-ați dat seama că ați devenit victima unui astfel de atac, notificați echipa CERT-RO via e-mail (aerts@cert.ro) sau prin intermediul site-ului cert.ro.

sursa: cert.ro

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

S-a dat ordinul de începere al lucrărilor pentru eficientizarea energetică a două săli de sport din Dorohoi

Publicat

s a dat ordinul de începere al lucrărilor pentru eficientizarea energetică

Publicitate

Primarul celui de al doilea municipiu al județului, Dorin Alexandrescu, a dat ordinul de începere al execuţiei lucrărilor pentru două din cele trei săli de sport finanţate prin Administrația Fondului pentru Mediu, în temeiul Autorizațiilor de Construire nr. 111 şi 112 din 22.11.2024 şi al Contractelor de proiectare şi execuţie lucrări nr. 18142 şi 18143 din 29.11.2023, încheiate între administraţia publică locală şi Asocierea S.C. GAFCO…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

300 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. LISTA cu locurile de muncă comunicată de AJOFM

Publicat

300 de locuri de muncă disponibile la botoșani. lista cu

Publicitate

 Nu mai puțin de 300 de locuri de muncă sunt libere în această săptămână la nivelul județului Botoșani, au anunțat responsabilii din zona forțelor de muncă. Datele au fost centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

DENUMIRE COR DENUMIRE ANGAJATOR ADRESA ANGAJATOR
PROIECTANT INGINER CONSTRUCTII

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

1 Aprilie – Ziua Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani

Publicat

1 aprilie – ziua inspectoratului de jandarmi județean botoșani

Publicitate

Începând cu anul 2017, în urma completării Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice şi stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, ziua de 1 aprilie a fost stabilită ca Zi Aniversară a Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Prima atestare documentară a Jandarmeriei Române în județul Botoșani…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Publicat

calendar ortodox 2025: sfânta cuvioasă maria egipteanca

Publicitate

Sfânta cuvioasă Maria s-a născut în Egipt. La 12 ani, a plecat la Alexandria, unde timp de 17 ani s-a dedat la desfrânare trupească. Într-un an, a plecat la Ierusalim, cu o corabie, la praznicul Înălţării Sfintei Cruci. Dar, dorind să intre în biserică, nu reuşea. Abia atunci şi-a dat seama că nu putea intra în casa Domnului din cauza vieţii pe care o ducea.

Apoi s-a rugat cu lacrimi la icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. După…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe