EVENIMENT
Atenție părinți! Cuvintele cele mai folosite pe rețelele de socializare, care pot indica depresia

Mesajele publicate pe Facebook ar putea dezvălui dacă utilizatorii suferă de depresie, conform unui nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Cuvintele pe care în special tinerii le includ în mesajele publicate pe reţelele de socializare pot indica dacă sunt afectaţi de o posibilă depresie şi au nevoie de ajutor pentru îmbunătăţirea sănătăţii mintale, informează ziarul Alba24.ro.
„Am observat că utilizatorii care au primit în cele din urmă diagnosticul de depresie au utilizat mai des pronumele personal la persoana 1, acest lucru sugerând o preocupare pentru propria persoană”, a notat echipa de cercetători condusă de Johannes Eichstaedt.
Oamenii de ştiinţă au studiat cazurile a 683 de persoane care au apelat la serviciile de urgenţă ale unităţilor medicale şi au analizat paginile acestora de Facebook. În timp ce majoritatea participanţilor nu au prezentat semne de depresie, 114 au fost diagnosticaţi cu depresie pe baza istoricului lor medical.
Cercetătorii au analizat mesajele publicate pe Facebook de fiecare pacient cu şase luni înainte de stabilirea diagnosticului de depresie pentru a afla dacă acestea conţineau indicii cu privire la starea de sănătate mintală.
„Pe baza limbajului care a precedat prima documentare a diagnosticului de depresie, am putea identifica pacienţii cu depresie cu mare precizie”, au notat cercetătorii în studiu.
Mesajele conţinând cuvinte precum „ugh” (”of”), „dor”, „ură”, „durere”, „lipsă”, „plâns” şi „lacrimi” au fost mai frecvent atribuite persoanelor diagnosticate ulterior cu depresie.
Întrucât cazurile de depresie şi suicid urmează o tendinţă ascendentă în Statele Unite, platformele media de socializare ar putea oferi o oportunitate pentru cercetători de a avea acces la informaţii privind problemele de sănătate mintală.
Facebook a iniţiat în 2015 propriul program ce a permis utilizatorilor să semnaleze conturile persoanelor care aveau gânduri suicidare. Compania a folosit, de asemenea, algoritmi de inteligenţă artificială pentru prevenirea sinuciderilor, însă aceasta a fost criticată de experţi pentru că nu a mers suficient de departe.
Facebook nu a răspuns imediat solicitării Fox News de a face comentarii pe această temă.
Însă rezultatele ridică semne de întrebare cu privire la respectarea dreptului la protejarea datelor personale legate de starea de sănătate. În acest sens, cercetătorii au recunoscut că punerea în aplicare a unui algoritm ar putea modifica mesajele publicate pe reţelele de socializare.
Sursă: Alba24.ro
EVENIMENT
Rezultate finale Bacalaureat 2025 în Alba: peste 200 de candidați au obținut note mai mici după contestații. Câte note au crescut

Rezultate finale Bacalaureat 2025: peste 450 de candidați au obținut note mai mari după contestații. Însă alte 235 de note au fost mai mici după soluționarea contestațiilor. În total, rata de promovare a examenului a crescut de la 76,1% la 78,1%.
Potrivit datelor transmise de IȘJ Alba, după contestații au mai fost obținute două note de 10 la proba Ec (proba obligatorie, Matematică/Istorie) și 6 note de 10 la proba Ed (proba la alegere).
Vezi și TOP LICEE în ALBA după…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Protest spontan la Casa de Pensii Alba: Angajații au ieșit în fața instituției. Amenințări cu greva generală la nivel național

Angajații Casei de Pensii Alba s-au alăturat luni, 30 iunie, colegilor din țară care au protestat față de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan.
A fost vorba despre un protest spontan al angajaților care fac parte din sindicatele ce au început acțiunile de protest.
La Casa Județeană de Pensii Alba angajații au ieșit în fața instituției și au afișat mai multe mesaje.
Cele cinci confederații naționale (Cartel ALFA, CNSLR‑Frăția, BNS, CSDR și CSN…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat un moment important al vieții sale “scriitoricești“ și anume primul premiu obținut pentru o carte scrisă de el.
”Ediția în limba maghiară a romanului <<Fluturele Dor și Floarea de Apă>> a fost recent pe standurile prestigiosului târg de carte de la Budapesta, unde i-a fost conferit premiul Art Danubius pentru cel mai mai bun roman al anului 2025!
O onoare deosebită și un sentiment pe măsură!
Le mulțumesc…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Un avion care a decolat de la Sibiu spre Antalya s-a întors din drum. S-a învârtit câteva zeci de minute în zona Cugir – Orăștie

Un avion care a decolat luni dimineața de pe aeroportul din Sibiu cu destinația Antalya s-a întors din drum la câteva zeci de minute de la decolare.
Zborul companiei aeriene Corendon Airlines a decolat de pe Aeroportul Internațional Sibiu luni dimineața, la ora 11:04, cu 11 minute înainte de ora programată (11:15). Acesta urma să aterizeze pe aeroportul din Antalya, în sudul Turciei, la ora 13:15.
După aproximativ 8 minute de la decolare, în zona municipiului Orăștie, piloții…
Citește mai mult pe Alba24.ro