EVENIMENT
Atenție părinți! Cuvintele cele mai folosite pe rețelele de socializare, care pot indica depresia

Mesajele publicate pe Facebook ar putea dezvălui dacă utilizatorii suferă de depresie, conform unui nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Cuvintele pe care în special tinerii le includ în mesajele publicate pe reţelele de socializare pot indica dacă sunt afectaţi de o posibilă depresie şi au nevoie de ajutor pentru îmbunătăţirea sănătăţii mintale, informează ziarul Alba24.ro.
„Am observat că utilizatorii care au primit în cele din urmă diagnosticul de depresie au utilizat mai des pronumele personal la persoana 1, acest lucru sugerând o preocupare pentru propria persoană”, a notat echipa de cercetători condusă de Johannes Eichstaedt.
Oamenii de ştiinţă au studiat cazurile a 683 de persoane care au apelat la serviciile de urgenţă ale unităţilor medicale şi au analizat paginile acestora de Facebook. În timp ce majoritatea participanţilor nu au prezentat semne de depresie, 114 au fost diagnosticaţi cu depresie pe baza istoricului lor medical.
Cercetătorii au analizat mesajele publicate pe Facebook de fiecare pacient cu şase luni înainte de stabilirea diagnosticului de depresie pentru a afla dacă acestea conţineau indicii cu privire la starea de sănătate mintală.
„Pe baza limbajului care a precedat prima documentare a diagnosticului de depresie, am putea identifica pacienţii cu depresie cu mare precizie”, au notat cercetătorii în studiu.
Mesajele conţinând cuvinte precum „ugh” (”of”), „dor”, „ură”, „durere”, „lipsă”, „plâns” şi „lacrimi” au fost mai frecvent atribuite persoanelor diagnosticate ulterior cu depresie.
Întrucât cazurile de depresie şi suicid urmează o tendinţă ascendentă în Statele Unite, platformele media de socializare ar putea oferi o oportunitate pentru cercetători de a avea acces la informaţii privind problemele de sănătate mintală.
Facebook a iniţiat în 2015 propriul program ce a permis utilizatorilor să semnaleze conturile persoanelor care aveau gânduri suicidare. Compania a folosit, de asemenea, algoritmi de inteligenţă artificială pentru prevenirea sinuciderilor, însă aceasta a fost criticată de experţi pentru că nu a mers suficient de departe.
Facebook nu a răspuns imediat solicitării Fox News de a face comentarii pe această temă.
Însă rezultatele ridică semne de întrebare cu privire la respectarea dreptului la protejarea datelor personale legate de starea de sănătate. În acest sens, cercetătorii au recunoscut că punerea în aplicare a unui algoritm ar putea modifica mesajele publicate pe reţelele de socializare.
Sursă: Alba24.ro

Familiile monoparentale vor primi un ajutor financiar în valoare de până la 1.200 de lei, fiind vorba despre o categorie vulnerabilă în fața costurilor de trai tot mai mari. Dat fiind faptul că un singur părinte face față greu întreținerii unui copil sau chiar mai mulți, statul român le vine în ajutor cu sume de bani…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Semnele de stagflație (fenomen caracterizat printr-o creștere economică redusă, cu o inflație mare și un șomaj ridicat) pe care le arată economia românească, premergătoare intrării în recesiune, pot pune presiune pe leu și îngreunează eforturile BNR care folosește cursul de schimb drept principal instrument în lupta cu prețurile.
În cadrul unui recent interviu, preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat că economia României a intrat în stagnare şi are…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Totdeauna lângă cei aflați în NEVOIE. APPV Cluj nu îi uită nici anul acesta de Paște pe PENSIONARII cu venituri mici

Ca în fiecare an, Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj va fi alături, în perioada Paștilor, de pensionarii cu venituri mici.
„Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj anunță că, în ultima ședință a organizației, a luat decizia să participe la colecta organizată în perioada 4-6 aprilie de „Banca pentru alimente Cluj”.
Ce înseamnă asta?
Seniorii vor fi prezenți în magazinul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Marele premiu câștigat la Loto 6/49. Biletul care a câștigat peste 6 milioane de euro a costat 21.50 de lei

La tragerea Loto 6/49 din 30 martie 2025 s-a câștigat premiul de categoria I, în valoare de peste 31,5 milioane lei (aproximativ 6,34 milioane euro). Biletul norocos, completat cu trei variante simple, a fost jucat online pe joaca.loto.ro și a costat 21,50 lei.
„La tragerea Loto 6/49 de astăzi, 30 martie, s-a câştigat premiul de categoria I în valoare de 31.567.186,80 de lei (6.34 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat pe platforma online, joaca.loto.ro şi a fost completat…
Citește mai mult pe Alba24.ro