EVENIMENT
Atenție șoferi! Cod galben de ceaţă densă în 11 judeţe, în orele următoare

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni dimineaţa, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, valabile în orele următoare în 11 judeţe din Moldova şi Transilvania.
Potrivit meteorologilor, până la ora 10:00, în localităţi din judeţele Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita se va semnala ceaţă, fenomen care va determina scăderea vizibilităţii, local, sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri. În aceste zone ceaţa va fi asociată cu chiciură.
Până la ora 8:00, ceaţa şi chiciura vor persista şi în localităţi din Galaţi şi Vaslui, dar şi în zona joasă din Vrancea, Cluj, Alba, Mureş şi Bistriţa-Năsăud.
Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore. AGERPRES

Un incendiu a izbucnit, marți după-amiază la un TIR încărcat cu pesticide, pe DN 2B, în Buzău.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pe DN 2B, localitatea Bâlhacu, județul Buzău, un autotren încărcat cu pesticide a luat foc în timpul mersului.
Incendiul se manifestă la capul tractor, cu posibilitate de propagare la remorcă.
Șoferul este conștient, cooperant, nu a suferit leziuni din primele verificări.
Circulația rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers, la fața locului deplasându-se mai multe echipaje de pompieri, în vederea lichidării incendiului.
EVENIMENT
Scădere cu 44% a accidentelor de circulație în minivacanța de 1 iunie și Rusalii, conform MAI

Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, în timpul minivacanței de 1 iunie și Rusalii, numărul accidentelor de circulație a scăzut cu 44% în comparație cu aceeași perioadă din anul 2022.
De asemenea, în perioada menţionată s-au înregistrat cu 30% mai puţine decese şi cu 47% mai puţine cazuri de persoane rănite grav în urma accidentelor rutiere, decât în urmă cu un an.
Ea a adăugat că echipajele rutiere au acţionat cu 300 de aparate radar şi dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de droguri.
„Având experienţa minivacanţelor precedente, la nivel naţional, zilnic, au fost mobilizaţi aproximativ 25.000 de angajaţi MAI, cei mai mulţi făcând parte din dispozitivele de siguranţă publică, poliţie rutieră şi de intervenţie în situaţii de urgenţă”, a declarat Dajbog, marţi, într-o conferinţă la sediul MAI.
Ea a adăugat că peste 1.500 de poliţişti au fost zilnic prezenţi în trafic începând cu 31 mai, când foarte multe persoane au plecat la drum, şi până luni.
„Cea mai solicitată arteră a fost Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, traficul desfăşurându-se cu dificultate şi din cauza lucrărilor de la Feteşti.
Pentru a veni în sprijinul celor care se îndreptau spre Capitală şi care erau în număr foarte mare, ieri au fost impuse restricţii pentru cei care mergeau spre Constanţa.
Scădere cu 44% a accidentelor de circulație în minivacanța de 1 iunie și Rusalii, conform MAI. Aproximativ 4.200 de şoferi au rămas fără permis
Această măsură a permis creşterea fluenţei traficului spre Bucureşti şi reducerea timpului petrecut în coloană”, arată sursa citată.
Aproximativ 4.200 de şoferi au rămas fără permis, dintre care 34 ca urmare a consumului de droguri sau alte substanţe interzise.
Totodată, au fost retrase 1.561 de certificate de înmatriculare.
Potrivit oficialului MAI, echipajele de ordine publică au desfăşurat peste 17.000 de intervenţii, în timp ce structurile pentru situaţii de urgenţă au efectuat aproximativ 8.800 de misiuni, dintre care aproximativ 7.200 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 320 pentru stingerea de incendii.
Poliţiştii şi jandarmii au prins în flagrant 905 autori de infracţiuni şi au aplicat aproximativ 59.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 22,5 milioane de lei.
Scădere cu 44% a accidentelor de circulație în minivacanța de 1 iunie și Rusalii, conform MAI. Numărul infracţiunilor comise cu violenţă a scăzut faţă de anul trecut cu 13,8%
„Numărul infracţiunilor comise cu violenţă a scăzut faţă de anul trecut cu 13,8%”, a precizat Monica Dajbog.
În urma fenomenelor hidro-meteorologice severe, inclusiv Cod roşu şi portocaliu de ploaie abundentă, vijelie, viituri rapide şi inundaţii locale, structurile MAI s-au mobilizat pentru a interveni în sprijinul cetăţenilor.
„S-au înregistrat efecte în 78 de localităţi din 16 judeţe, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din case, curţi şi de pe străzi.
De asemenea, a fost îndepărtat acoperişul unui bloc smuls de vânt, dar şi 32 de copaci, iar nouă autovehicule au fost avariate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.
În urma intervenţiilor efectivelor MAI, au fost salvate 165 de persoane. Agerpres
ECONOMIE
Comisia Europeană a anunțat că NU prelungeşte măsurile de sprijin pentru preţurile la energie

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni, 6 iunie 2023, că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze, transmite Reuters.
Măsurile au contribuit la calmarea pieţelor de energie din Europa, a informat Executivul comunitar.
„Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză” – printre acestea aflându-se măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul, a precizat Bruxelles-ul.
Preţurile la electricitate au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, în timp ce preţul gazelor s-a stabilizat, astfel încât majorarea preţurilor energiei electrice din 2022 este considerată „mai puţin probabilă să aibă loc în următoarea iarnă”, susţine CE.
De asemenea, unele aspecte ale măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie sunt incluse în propunerile CE pe termen mai lung de ajustări structurale ale pieţei de electricitate.
Acele propuneri sunt menite să sporească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix, să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze tranziţia la energia regenerabilă, a precizat Comisia Europeană.
sursa: Agerpres

Un accident rutier soldat cu rănirea a șapte persoane a avut loc, marți după-amiază pe DN 25, în județul Galați. Traficul rutier este îngreunat.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, marți după-amiază, 6 iunie 2023, pe DN 25, localitatea Șendreni, județul Galați, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate 3 autoturisme.
În urma impactului au rezultat 7 victime, care au fost transportate la spital.
Circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliției, valorile de trafic fiind ridicate.