EVENIMENT
Atenție, șoferi! Trafic cu restricții din cauza unor transporturi agabaritice

Traficul rutier se va desfășura cu restricții vineri seară, 26 mai 2023, din cauza a două transporturi agabaritice.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, vineri, 26 mai 2023, începând cu ora 22:00, se vor efectua două transporturi agabaritice, după cum urmează:
Pe ruta PTF Nădlac I – DN7 – A1 – DN 68A – A1 – DN 1 – DN7 – DN 7C – A1 – DNCB – DN 2 – DN 2A – Corbu, format dintr-un camion cu masa de 87,36 de tone.
Pe ruta Sihlea – DN2 – DN 17 – DN 1C – DN 1F – Sutoru, format dintr-un camion cu masa de 97 de tone.
Transporturile vor fi însoțite pe traseele precizate de echipaje de poliție rutieră.

Renaționalizarea grupului francez de utilități Electricite de France SA a fost finalizată joi, în ciuda opoziției din partea micilor acționari. Decizia Guvernului de la Paris, care vizează revigorarea sectorului nuclear în Franța și reindustrializarea țării, a fost pusă în practică aproape un an de la anunț, conform informațiilor AFP.
„Statul a pus în practică procedura de preluare a acţiunilor deţinute de investitorii minoritari de la EDF”, a informat Ministerul Economiei de la Paris. „În consecinţă, statul deţine în prezent totalitatea capitalului şi drepturilor de vot de la EDF”.
Anterior, Autoritatea de supervizare a pieţei financiare din Franţa (AMF) a anunţat că 8 iunie este data limită până la care deţinătorii a 2% din acţiunile EDF care mai erau în circulaţie vor fi constrânşi să îşi vândă participaţiile, ducând astfel participaţia statului la 100% din capitalul EDF.
„Această preluare a controlului total la compania noastră naţională de electricitate era o prioritate a Guvernului”, a salutat ministrul Economiei, Bruno Le Maire, o operaţiune cu o valoare de 9,7 miliarde de euro. Renaţionalizarea EDF, anunţată oficial în luna iulie 2022, „era indispensabilă pentru a permite EDF să deruleze în mod accelerat mai multe şantiere decisive”, în special cel care priveşte creşterea producţiei parcului nuclear actual, a adăugat Bruno Le Maire.
„Atunci când ne confruntăm cu atât de multe provocări energetice…faptul că avem un singur acţionar permite să avem o aliniere perfectă cu privire la viziunea pe termen lung”, a apreciat joi şi directorul general de la EDF, Luc Rémont.
Franţa demarează o nouă eră a energiei nucleare odată cu renaţionalizarea grupului EDF. Statul francez deţinea 84% din capitalul EDF
Retragerea EDF de la Bursa de Valori de la Paris i-a constrâns şi pe ultimii acţionari minoritari să îşi vândă titlurile pentru un preţ de 12 euro pe acţiune, adică cu 20 de euro mai puţin decât preţul la care s-a derulat listarea la bursă a EDF în anul 2005.
Până în urmă cu câteva luni, statul francez deţinea 84% din capitalul EDF.
Preluarea tuturor acţiunilor îi va permite statului francez să accelereze procesul de relansare a energiei nucleare, prin construcţia a cel puţin şase noi reactoare.
În aşteptarea momentului în care vor fi puse în funcţiune noile unităţi, cel mai devreme în 2035-37, Franţa şi EDF vor trebui să îşi intensifice eforturile pentru dezvoltarea energiilor regenerabile şi a recupera decalajul faţă de statele vecine din Europa.
Există însă un obstacol major şi anume faptul că marja de manevră financiară a EDF este în acest moment inexistentă.
Franţa demarează o nouă eră a energiei nucleare odată cu renaţionalizarea grupului EDF. 56 de reactoare nucleare ale Franţei au funcţionat
Cu prilejul prezentării rezultatelor anuale pe 2022, grupul de utilităţi a anunţat că are datorii record de 64,5 miliarde de euro.
Aceste datorii sunt rezultatul unei producţii de electricitate extrem de mici pe parcursul anului trecut, după ce mai multe centrale au fost închise pentru efectuare de lucrări de mentenanţă, cumulată cu obligaţia impusă de stat de a vinde electricitatea la un preţ mai mic decât concurenţii.
Anul trecut, timp de mai multe luni, doar jumătate dintre cele 56 de reactoare nucleare ale Franţei au funcţionat astfel că producţia de electricitate a scăzut până la 279 Terawaţi oră, cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani.
În paralel, costul estimat pentru construcţia a şase noi reactoare de tip EPR este estimat la 51 de miliarde de euro, o sumă imposibil de suportat doar de EDF. Agerpres
ECONOMIE
Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale se apropie de capacitate maximă, declară ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi, la Mediaș, că depozitele de înmagazinare a gazelor naturale se află în prezent la o capacitate de peste 60% și se estimează că până în septembrie vor ajunge la 100%.
„Noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026. Să nu uităm că vom fi exportatori de gaze, iar gazele intră şi ies din România.
Depozitele noastre în momentul de faţă sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde metri cubi.
Estimez că în septembrie stăm la 100%”, a spus Popescu.
Întrebat dacă România mai importă gaze din Azerbaidjan, el a precizat că doar în situaţia în care va creşte consumul.
„Dacă creşte consumul. Din Azerbaidjan, mai avem un contract de un miliard metri cubi pentru iarna asta, de plasă de siguranţă. De cât avem nevoie din el….”, a punctat Popescu.
Ministrul Energiei s-a declarat foarte optimist în ceea ce priveşte decizia de investiţie în Neptun Deep, reamintind că aceasta va fi luată în cursul lunii iunie.
Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale se apropie de capacitate maximă, declară ministrul Energiei. Ce susține ministrul Popescu
„Am spus că-s foarte optimist că decizia de investiţie va fi anunţată…
Această decizie va fi comunicată bursei, bănuiesc, prima dată, de către ambele companii, pentru că nu numai Petrom trebuie să ia, trebuie să ia şi Romgaz.
Eu am fost dimineaţă la Romgaz, am discutat cu conducerea Romgaz.
Ei sunt pregătit şi astăzi să ia această decizie”, a afirmat Virgil Popescu.
El a participat, la Mediaş, la lansarea oficială a testelor privind funcţionarea aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid. Agerpres

Persoanele victime ale infracțiunilor vor avea posibilitatea de a solicita un avans din compensația financiară sub formă de vouchere, pentru a acoperi nevoile urgente, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe teritoriul țării.
O hotărâre în acest sens a fost aprobată în şedinţa de joi a Guvernului.
Voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii, informează Executivul.
Prin hotărârea de guvern au fost aprobate metodologia de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor, precum şi criteriile de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare.
„De asemenea, se operaţionalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal”, se arată în comunicatul Guvernului.
Victimele infracţiunilor vor putea solicita vouchere în limita a cinci salarii de bază. Precizările Guvernului
Totodată, se înfiinţează Unitatea pentru Protecţia Victimelor, în vederea îndeplinirii atribuţiilor privind aplicarea metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor, privind stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare.
Înfiinţarea acestei unităţi nu va avea impact financiar, realizându-se cu încadrarea în numărul de posturi deja existent şi finanţat.
Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infracţiunilor vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Justiţiei.
„Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă şi de uz personal”, precizează Guvernul. Agerpres
EVENIMENT
FOTO: O mașină scăpată de sub control a intrat în terasa unui bar, în Adjud – Vrancea. Șoferul a ajuns la spital

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane a avut loc, joi după-amiază în municipiul Adjud, județul Vrancea.
Potrivit ISU Vrancea, pompierii militari din cadrul Secției de Pompieri Adjud au intervenit , cu 1 ambulanța SMURD și 1 autospecială de stingere cu apă și spumă la un eveniment rutier produs în municipiul Adjud, pe strada Republicii.
Un autoturism a intrat în terasa unui bar.
În urma impactului șoferul autoturismului a suferit traumatisme la membrele inferioare.
Echipajul SMURD a preluat pacientul, un bărbat în vârsta de 37 de ani, pe care, ulterior, l-a transportat la spital, pentru îngrijiri de specialitate.
De asemenea, pompierii au asigurat masurile necesare de prevenire a incendiilor, la locul intervenției.