EDUCATIE
Aur la Robotică pentru România la Campionatul de la Chicago. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani când nu câștigă o echipă din SUA

Performanță extraordinară pentru echipa României de Robotică, care a câștigat locul întâi la Campionatul Internațional de la Chicago. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când finala nu a fost câștigată de o echipă din Statele Unite ale Americii.
Echipa de Robotică a României AutoVortex a obţinut Locul I la Campionatul Internaţional de Robotică desfăşurat în SUA, la Chicago, în perioada 16 şi 17 iulie.
Prima dată în ultimii 30 de ani când Finala Mondială nu este câștigată de o echipă din SUA


Ministerul Educației a lansat în vederea consultării publice proiectul privind structura anului școlar 2023-2024.
Potrivit propunerii, prima vacanță va fi între 28 octombrie și 5 noiembrie, iar vacanța de iarnă va fi în intervalul 23 decembrie-7 ianuarie.
Vacanța de primăvară va ține o săptămână în perioada 13-21 aprilie. Pe 7 iunie va fi ultima zi de cursuri pentru elevii din clasa a XII-a, iar pe 14 iunie se vor încheia cursurile și pentru elevii clasei a VIII-a.

sursa foto: Facebook / Ministerul Educației – România
În forma actuală, proiectul prevede 36 de săptămâni de cursuri între 11 septembrie 2023 și 21 iunie 2024.
Programele naționale „Școala altfel” și „Săptămâna Verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023 – 12 aprilie 2024, la decizia unităților de învățământ. În perioada 12 februarie – 3 martie 2024 va fi o săptămână de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene.
Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul de act normativ pot fi trimise până la data de 10 februarie 2023.
(sursa: Mediafax)

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a aprobat miercuri Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023.
„Astăzi, 25 ianuarie 2023, am aprobat Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023. (…) Ordinul a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunţat ministrul.
Astfel, simularea Evaluării Naţionale va începe pe 20 martie cu proba scrisă la limba şi literatura română, iar pe 21 martie va fi susţinută proba la matematică.
Elevii de clasa a VIII-a din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 22 martie proba scrisă la limba şi literatura maternă.
Rezultatele vor fi comunicate pe 29 martie.
Când va avea loc simularea Evaluării Naţionale și cea a Bacalaureatului. Simularea Bacalaureatului va începe pe 27 martie
Simularea probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023, va începe pe 27 martie cu proba la limba şi literatura română, care va fi urmată pe 28 martie de proba obligatorie a profilului, iar pe 29 martie de proba la alegerea profilului şi specializării.
Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 30 martie proba scrisă la limba şi literatura maternă. Rezultate vor fi comunicate pe 6 aprilie.
Rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la simularea probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog. Agerpres
EDUCATIE
Elevii revin la cursuri, după vacanţa de iarnă. Măsuri de prevenire a răspândirii virusului gripal

Elevii revin la cursuri luni, 9 ianuarie 2023, după vacanţa de iarnă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Pentru prima dată, structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe.
Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, este programată în perioada 6 – 26 februarie.
Programele „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se vor desfăşura între 27 februarie şi 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.
Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.
Măsuri de prevenire a răspândirii virusului gripal. România, în stare de alertă epidemiologică
Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal şi a recomandat inspectorilor şcolari să sprijine unităţile de învăţământ pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale şi să pună accent pe prevenţie.
Joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că şcolile vor fi redeschise pe 9 ianuarie conform programului şi că nu este încurajată neparticiparea la cursuri.
„Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a spus Ligia Deca într-o conferinţă de presă comună cu Alexandru Rafila, în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că România se află, în prezent, în stare de alertă epidemiologică, dar nu va fi declarată epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.
Recomandări
Conform recomandărilor de la autorităţi, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:
* diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;
* realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
* asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;
* efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;
* aerisirea periodică a încăperilor;
* instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;
* recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari;
* informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.
Agerpres

Școlile se vor redeschide în condiții normale. Ministerul Educaţiei nu are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid.
Joi a avut loc o întâlnire convocată de Ministerul Sănătății, la care ministrul Educației, Ligia Deca, a participat însoțită de secretarul de stat Sorin Ion.
„Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS.
Mai multe detalii vor fi oferite de către ministrul Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Miniserul Sănătății, începând cu ora 15:00”, se arată într-o comunicare a Ministerul Educaţiei.
(sursa: Mediafax)