Connect with us

EVENIMENT

Autoritățile din Cluj, în ALERTĂ: Un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare Geaca, confirmat cu pestă porcină africană

Publicat

Un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare Geaca, județul Cluj, a fost confirmat cu pestă porcină africană și a pus în alertă autoritățile, care au dispus măsuri de combatere a epidemiei în două județe.

În urma confirmării pestei porcine africane la mistrețul găsit mort oe fondul de vânătoare 29 Geaca, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat o hotărâre privind aplicarea măsurilor pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț în localitățile din județul Bistrița-Năsăud care fac parte din zona afectată a focarului de pe fondul cinegetic nr. 29 Geaca, județul Cluj, respectiv: Jimbor, Chiochiș, Buza Cătun, Manic, Sânicoara, Strugureni, Budești, Budești Fânațe, Țagu, Țăgșor, Visuia, Zoreni și Fântânele.

Și în județul Cluj s-au luat măsuri în perimetrul afectat. Se va catagrafia efectivul de mistreți și prădători pe fiecare fond de vânătoare afectat și se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pânda și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile in timpul partidelor de vânătoare.

Se vor neutraliza prin îngropare, în gropi executate de gestionării fondurilor de vânătoare, a părților nedestinate consumului uman, a carcaselor de mistreți pozitivi, precum și a celorlalte carcase depozitate care ar putea fi contaminate, sub supraveghere oficială.

De asemenea, se vor recolta probe de la mistreți împușcați / bolnavi sau morți, atât pentru examen serologic cât și virusologic. Pentru porcii depistați în stare avansată de autoliză se va preleva os lung sau stern. Recoltarea probelor, ambalarea acestora, identificarea acestora se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit și desemnat de gestionarii fondurilor cinegetice.

Se vor face patrulări zilnice de către paznicii de vânătoare pentru a depista mistreți morți sau bolnavi. Cei care au fost pe fondul de vânătoare sunt obligați să își schimbe hainele și încălțămintea, iar toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate înainte de a ieși din zona infectată.

În perimetrul afectat de pesta porcină africană se pun sub supraveghere oficială exploatațiile de suine și se interzice mișcare suinelor, ținerea în adăposturi închise asigurate cu dezinfectoare pietonale, prelevarea de probe de la porcii bolnavi li / sau morți.

Timp de 7 zile de la stabilirea zonei de restricție se interzice intrarea sau ieșirea oricărui animal domestic fără avizul autorității veterinare competente teritorial. Se interzice mutarea porcilor din exploatația unde sunt ținuți timp de 21 de zile de la data la care nu se mai constată cazuri de boală în fondul de vânătoare infectat. Totodată, materialul lor seminal, embrionii sau ovulele lor nu părăsesc zona infectată în scopul comerțului intracomunitar.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ELECTRICA (DEER): Întreruperi de curent în Alba Iulia, Abrud și alte localități din Alba. Lucrări programate până în 5 aprilie

Publicat

electrica (deer): Întreruperi de curent în alba iulia, abrud și

Electrica – Distribuție Energie Electrică România – Transilvania Sud anunță programul lucrărilor de mentenanță. Din cauza acestora, vor fi întreruperi de curent în mai multe localități din județul Alba.  

Furnizarea energieie electrice va fi întreruptă temporar pe străzi din Alba Iulia, Abrud, dar și din alte localități din județ.

Întreruperi programate la energie electrică în localități din județul Alba

Marți, 26 martie

  • Alba Iulia, străzile Horezu, Vidra…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Copilul de 11 ani aflat pe TROTINETĂ, lovit de o mașină pe trecere de pietoni în Cluj-Napoca, a fost dus la SPITAL

Publicat

trotineta.jpg

Un accident rutier s-a produs, luni dimineață în jurul orei 08.00, la intersecția P-ței Ștefan cel Mare cu str. Posada. Un copil de 11 ani, aflat pe trotinetă, a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. Ulterior, acesta a fost dus la spital.

„Din cercetările preliminare s-a constatat că un minor de 11 ani, aflat pe o trotinetă, s-ar fi angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal, moment în care a fost accidentat de un autoturism condus de un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lovitură pentru Gheorghe Funar. BEC a respins protocolul Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului” (”Sfânta Geție”)

Publicat

funar bun e1711356268849.jpg

Biroul Electoral Central (BEC) încurcă planurile politice ale fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, președintele Partidului România Noastră, pentru alegerile comasate din 9 iunie. Acesta a depus protocolul de constituire a Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului”, care are denumirea prescurtată de ”Sfânta Geție”, ”numele sub care a fost cunoscută în Antichitate Țara Primordială”, dar documentul a fost respins de BEC.

Potrivit lui Gheorghe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mohammad Murad este candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Constanța

Publicat

murad candidat aur consiliul judetean constanta.jpeg

Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat astăzi candidații pentru alegerile locale din Constnța. Dacă la primăria municipiului Constanța AUR l-a anunțat deja pe Ovidiu Cupșa, pentru președinția Consiliului Județean, Alianța pentru Unirea Românilor îl susține pe omul de afaceri Mohammad Murad.

„Toată România a crescut cu filmele lui Sergiu Nicolaescu, cu Amza Pellea, cu nea Mărin miliardar. Din păcate, în ultimii 30 de ani am trăit în beznă,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe