Connect with us

EVENIMENT

Avertisment Bitdefender: România, a doua cea mai țintită țară din lume de amenințarea informatică Flubot

Publicat

securtitate-cibernetica
Arhivă foto

Dezvoltatorii amenințării informatice Flubot vizează țările europene – mai ales Germania, România și Marea Britanie – cu o nouă campanie de înșelătorii menită să fure date bancare de pe telefoane, pe Android, sau să direcționeze victimele către diverse escrocherii, pe iOS, anunță Bitdefender.

Detectată și în luna aprilie în România, cea mai recentă campanie Flubot folosește aceleași tehnici de smishing de până acum: un SMS care anunță un conținut fals – de obicei un mesaj vocal. De această dată, mesajele infectate țintesc mai uniform utilizatorii de Android și iPhone, însă cei care folosesc Android sunt în continuare ținta principală pentru că pot aduce câștiguri mai mari atacatorilor.

Totul începe cu un SMS care distribuie un conținut fals și include un link infectat. Dacă utilizatorii accesează linkul, acestora li se cere permisiunea de a instala o aplicație necunoscută – în acest caz, o aplicație falsă de mesagerie vocală care se presupune că este necesară pentru a asculta mesajul vocal.

Bitdefender: România, a doua cea mai țintită țară din lume de amenințarea informatică Flubot: Principalul obiectiv al atacatorilor

Principalul obiectiv al atacatorilor este să convingă utilizatorii să instaleze troianul bancar Flubot. Dacă victima urmează instrucțiunile, aplicația falsă Voicemail – ce include de fapt amenințarea Flubot – solicită permisiuni suplimentare pentru a dobândi acces complet la telefon.

Când i se acordă acces, Flubot colectează contactele din agenda telefonică a victimei și utilizează aplicația SMS pentru a continua să trimită linkuri infectate către alte numere, furând în același timp date și trimițându-le serverului de comandă și control operat de atacatori. De asemenea, pentru că își modifică structura, este dificilă dezinstalarea aplicației de către utilizator.

Flubot nu rulează pe sistemul de operare iOS. Însă, atunci când proprietarii de iPhone accesează linkurile infectate, ei sunt redirecționați către site-uri de phishing și escrocherii.

În exemplul de mai jos, se desfășoară o escrocherie mascată într-un sondaj prin care victimele sunt încurajate să răspundă la câteva întrebări de cercetare de piață pentru a primi garantat un iPhone 13.

Devine imperativ pentru utilizatorii Android să aibă o soluție de securitate instalată pe dispozitiv ce poate să detecteze amenințări care vin prin SMS. Ideal, e nevoie de o soluție de securitate performantă capabilă să blocheze nu doar mesajul trimis de către atacatori, dar și ulterioarele încercări de a fura datele utilizatorului, prin redirecționarea țintei către pagini de phishing, mai ales pe iOS.

Bitdefender: România, a doua cea mai țintită țară din lume de amenințarea informatică Flubot Cum se derulează campaniile

Acest tip de campanii se derulează în valuri – momente de activitate intensă urmate de momente de liniște – ceea ce îngreunează capacitatea victimelor de a distinge între un mesaj real și unul fals.

Dezvoltatorii Flubot consideră sistemul de operare Android o țintă primară, dar și-au îmbunătățit eforturile pentru a face victime și în rândul utilizatorilor de iPhone prin redirecționarea lor către amenințări informatice eficiente pe orice tip de telefon.

În luna ianuarie, cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puțin 100.000 de mesaje SMS, parte dintr-o campanie globală de răspândire a amenințării informatice Flubot care urmărește infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android. Peste jumătate dintre mesajele SMS trimise de către hackeri păreau a veni de la companii de curierat, în timp ce un sfert foloseau înșelătorii de tipul „Tu ești în acest video?”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat din Alba Iulia, prins băut, la volanul unei autoutilitare. Unde a fost oprit de polițiști și ce alcoolemie avea

Publicat

peste 50 de șoferi testați pentru alcool sau droguri la

Un bărbat din Alba Iulia s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins băut, la volanul unei autoutilitare. Acesta a fost oprit de polițiștii din județul Hunedoara, pe raza municipiului Brad.

Potrivit IPJ Hunedoara, polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Brad au oprit în trafic, joi, 22 mai, în jurul orei 7.00, o autoutilitară care se deplasa pe raza municipiului Brad, din direcția Deva spre Oradea.

Autoutilitara era condusă de un bărbat de 44 de ani, domiciliat în municipiul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Intrare gratuită, în weekend, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Publicat

muzeul de arta 4 e1747046481644.jpg

În weekendul 24–25 mai 2025, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca îi invită pe toți iubitorii de cultură să descopere gratuit Galeria Națională a Muzeului și trei expoziții spectaculoase, într-un cadru accesibil și prietenos.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 24 – 25 mai 2025, între orele 14:00-21:00 (ultima intrare ora 20:15), evenimentul intitulat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT RUTIER pe raza localității Cut: Trei autoturisme implicate

Publicat

accident rutier la alba iulia: un tânăr a fost rănit

Un accident rutier a avut loc vineri, 23 mai, în jurul orei 10:50, pe raza localității Cut. 

Din primele informații transmise de reprezentanții ISU Alba, în accidentul rutier au fost implicate trei autoturisme.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș cu o autospecială de stingere și un echipaj de prim ajutor.

Misiunea pompierilor este în dinamică. Știre în curs de actualizare.







Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Butonul roșu” în școli. Ce măsuri aplică Ministerul Educației pentru siguranța elevilor în unitățile de învățământ

Publicat

consumul de droguri și violența vor fi teme abordate obligatoriu

”Butonul roșu” în școli. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind ”butonul roșu”. Acest mecanis permite semnalarea problemelor ca precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ.

”Am însemnat și va apărea în Monitorul Oficial în următoarele zile ordinul legat de așa-numitul ‘buton roșu’. Nu este practic un buton,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe