Connect with us

EVENIMENT

Avertisment: Circa 10% dintre medici intenţionează să demisioneze din contractele de gărzi suplimentare

Publicat

spital operatie medici arad

Circa 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare normei de bază au aderat deja la acţiunea Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), în cadrul protestelor organizate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, informează marţi sindicatul.

Acţiunea este una de avertizare precoce, menită să determine Guvernul să identifice soluţiile necesare pentru onorarea revendicărilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

„În această fază a protestului pentru toţi medicii care semnează pentru participarea la această acţiune de pe platforma dedicată protestului în numele lor este transmisă către unităţile sanitare înştiinţarea privind intenţia de a demisiona din contractele aferente gărzilor suplimentare”, susţin sindicaliştii.

În acelaşi timp, înştiinţarea privind intenţia de a demisiona este transmisă, în mod individual, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Guvernului. Forma de transmitere constituie în sine o modalitate de protest, instituţiile statului luând cunoştinţă de nemulţumirile legitime ale fiecăruia dintre aceşti profesionişti din sănătate.

Conform sursei citate, această formă de protest este îndreptată împotriva modalităţii în care este recompensată contribuţia la asigurarea continuităţii serviciilor medicale în acest moment şi, în proiectul noii Legi a salarizării, ea vizând totodată susţinerea Decalogului revendicărilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

„Guvernanţii trebuie să aibă în vedere riscurile acestei forme de exprimare a nemulţumirii medicilor faţă de recompensa acordată pentru contribuţia la asigurarea continuităţii serviciilor medicale”, precizează sindicaliştii.

Potrivit Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, desfăşurarea acestei forme de protest trebuie înţeleasă şi în contextul în care Ministerul Muncii încearcă să blocheze dreptul la o grevă legală prin refuzul de a concilia conflictul colectiv de muncă, iar Guvernul practică dialogul social preferenţial.

„Având în vedere acţiunea specifică desfăşurată, protestul constituie o avertizare şi raportat la o altă formă de-a acţiona a profesioniştilor din sănătate, respectiv plecarea din sistemul public de Sănătate. Decalogul revendicărilor Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’, ce conţine atât solicitări de natură salarială, cât şi o serie de reforme menite să crească calitatea vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi calitatea serviciilor medicale are ca scop implicit demersurile necesare pentru menţinerea profesioniştilor în sistem”, se mai spune în comunicat.

Nemulțumirile angajaților din sănătate

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a publicat deja o prezentare detaliată a problemelor cu care se confruntă profesioniştii din sistemul public de sănătate, pentru a indica în mod transparent situaţia cu care se confruntă angajaţii din Sănătate.

„Documentele conţin o indicare transparentă a dovezilor şi argumentele noastre pentru drepturile solicitate, demonstrând necesitatea onorării aşteptărilor legitime ale angajaţilor din Sănătate, aşa cum au fost formulate în revendicările Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’. În privinţa utilităţii sociale a măsurilor solicitate, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ a demonstrat Guvernului şi cetăţenilor preocuparea pentru interesul pacienţilor, indicând dovezile care arată că reaşezările salariale au un semnificativ impact pozitiv asupra calităţii serviciilor medicale. Orice sume cheltuite cu profesioniştii din Sănătate trebuie considerate bani investiţi în calitatea serviciilor medicale”, se mai precizează în comunicat.

Lista revendicărilor

Pe lista revendicărilor salariale se află, printre altele, acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării. Sindicaliştii solicită acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare, precum şi raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.

Totodată, solicită raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal, precum şi plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

Sindicaliştii mai solicită adoptarea proiectului de Lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea acestuia prin acordarea a cel puţin 50% din diferenţa dintre salariile de bază actuale şi cele prevăzute în proiectul de lege.

Pe lista de revendicări se mai află acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă. Un alt punct este reprezentat de actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

Sindicaliştii mai cer deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate, creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE, precum şi aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieţii profesionale a angajaţilor şi calitatea serviciilor medicale.

Printre revendicări se mai numără: reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaţilor din sănătate şi acordarea drepturilor aferente activităţilor aferente, finanţarea formării profesionale continue a profesioniştilor din sănătate şi eliminarea dialogului social preferenţial şi a discriminării angajaţilor din sănătate în privinţa dreptului de a iniţia un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

sursa: Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. S-a deschis patinoarul de la Sala Sporturilor

Publicat

patinoar 1.jpg

Patinoarul de la Sala Sporturilor a fost deschis, iar micii şi marii clujeni pot să-şi testeze îndemânarea cu care alunecă pe patine.

„Târgul de Iarnă și patinoarul s-au deschis pe platoul Sălii Sporturilor.

În această iarnă clujenii se pot bucura de un nou spațiu de relaxare, amenajat special pentru sezonul rece în zona platoului Sălii sporturilor „Horia Demian”.

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pe 7 decembrie expiră polițele RCA de la Euroins. Cât va costa acum o asigurare. Schimbări majore la sistemul bonus-malus în 2024

Publicat

asigurare rca.jpg

Pe 8 decembrie, expiră poliţele RCA ale românilor la Euroins, care încă mai sunt valabile. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a publicat pe site-ul instituţiei o atenţionare privind faptul că poliţele de asigurare încheiate de Euroins România încetează de drept începând cu data de 8 decembrie, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate, cu excepţia contractelor de asigurare de garanţii, care vor înceta la data de 5 februarie 2024.

Peste 800.000 de șoferi încă mai au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Breșe de securitate: Sfaturi pentru utilizatori individuali și familii. Ghid realizat de specialiștii de la DNSC

Publicat

breșe de securitate: sfaturi pentru utilizatori individuali și familii. ghid

Breșe de securitate: sfaturi pentru utilizatori individuali și familii. Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat o serie de recomandări pentru situațiile în care apar asemenea probleme. 

Pe măsură ce majoritatea aspectelor din viața noastră se mută în online, breșele de securitate au devenit un fapt al vieții moderne, spun cei de la DNSC.

Acest ghid explică ce sunt breșele de securitate, cum vă pot afecta și ce ar trebui să aveți în vedere…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Cugirul în haine de sărbătoare: Duminică a fost aprins iluminatul festiv pentru sărbătorile de Crăciun

Publicat

video: cugirul în haine de sărbătoare: duminică a fost aprins

Cugirul în haine de sărbătoare: Duminică a fost aprins iluminatul festiv pentru sărbătorile de Crăciun.

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă, au transmis autoritățile locale.

”Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate s-au bucurat de aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a luminilor de pe bradul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe