ACTUALITATE
Avertisment grav: Rezistenţa antimicrobiană, la fel de periculoasă ca o pandemie

Rezistenţa antimicrobiană observată la nivel mondial, la fel de periculoasă ca o pandemie, ameninţă să reducă la neant un secol de progrese ale medicinei, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.
Această rezistenţă survine atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii rezistă sub efectul medicamentelor, inclusiv sub cel al antibioticelor, ceea ce face ca infecţiile să fie mai dificil de tratat şi creşte riscul răspândirii bolilor, al formelor grave de infecţie şi deceselor.
Cu ocazia Săptămânii mondiale pentru buna folosire a tratamentelor antimicrobiene (de pe 18 până pe 24 noiembrie), Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), a lansat vineri un grup la nivel înalt ”însărcinat cu combaterea crizei rezistenţei la medicamente care se accentuează”. Condus de premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, şi de omoloaga ei din Barbados, Mia Mottley, acest grup va fi format din şefi de stat, miniştrii, şefi de companii şi organizaţii ale societăţii civile.
”Rezistenţa la (tratamente) antimicrobiene probabil că nu pare la fel de urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă”, a declarat la o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Este ”una dintre cele mai mari ameninţări sanitare ale vremurilor noastre” care ”ameninţă să reducă la neant un secol de progrese medicale şi să ne lase fără apărare în faţa infecţiilor care, astăzi, pot fi tratate uşor”, a subliniat el.
Medicamentele antimicrobiene sunt arme esenţiale împotriva bolilor omului, animalelor şi plantelor. Ele cuprind antibioticele, antiviralele, antifungicele şi antiparazitarele.
Însă o multitudine de factori – printre care se numără folosirea excesivă a medicamentelor de către oameni, precum şi pentru animale şi agricultură, la care se adaugă accesul necorespunzător la apă potabilă, salubritatea şi igiena – au amplificat ameninţarea rezistenţei antimicrobiene în lumea întreagă, notează OMS.
”Deşi antibioticele sunt un element cheie, rezistenţa la antimicrobiene cuprinde de asemenea rezistenţa la medicamente împotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate şi a altora”, a mai spus Tedros. AGERPRES
ACTUALITATE
A doua ediție a CONFERINȚEI internaționale de aviație Aviation-Event CLJ, organizată de Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj organizează cea de-a doua ediție a prestigioasei sale conferințe internaționale de aviație Aviation-Event CLJ. Aceasta va avea loc vineri, 24 martie 2023, la Hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca.
Conferința va viza subiecte de interes privind starea redresării în contextul post-pandemie, planurile de reziliență a aviației europene, impactul și strategiile de atenuare a efectelor crizelor de combustibil și energie, până la provocările dezvoltării durabile a aviației din Europa Centrală și de Est.
Speakerii acestei conferințe vor fi:
David Ciceo…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
FOTO. 4 câini fără stăpân, RIDICAȚI de polițiștii locali din Cluj-Napoca. Au fost băgați în cuști și duși la centrul specializat

Polițiștii locali clujeni au organizat o acțiune de ridicare a câinilor fără stăpân, în urma sesizărilor venite de la cetățeni.
Polițiștii locali au fost ajutați de lucrători din cadrul Centrului de gestionare a câinilor fără stăpân din Cluj-Napoca.
4 câini fără stăpân, ridicați de polițiștii locali din Cluj-Napoca. Au fost băgați în cuști și duși la centrul specializat
Acțiunea a avut loc pe străzile Pomet și Odobești, de unde au venit sesizări din partea clujenilor. În total, 4 câini au fost depistați și transportați la Centrul de gestionare a patrupedelor fără…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
De Ziua Mondială a Poeziei, elevii Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani au citit poeme proprii și au dialogat cu poeții

ACTUALITATE
FOTO. SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă

Societatea Organizată Sustenabil SOS a lansat o „sesizare colectivă”, pe care clujenii o pot personaliza în funcție de zona în care stau ori unde văd mai multe deșeuri.
Potrivit activistului de mediu Adrian Dohotaru, membru al SOS, astfel de sesizări pot fi mai bune în unele situații decât petițiile pentru că pun în legătură directă o persoana care anunță o problemă autorităților, fără ca un ONG să devină intermediar în relația cu acestea.
Este ca o petiție, dar e mai mult un facilitator, a explicat Dohotaru.
SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș….
Citește mai mult pe Cluj24.ro