Connect with us

EVENIMENT

Avertisment ONU, privind schimbările climatice: Lumea este în pragul unei încălziri catastrofale

Publicat

Arhivă foto

ONU avertizează că lumea se apropie de niveluri catastrofale de încălzire. Este nevoie de luarea unor măsuri imediate radicale pentru atingerea obiectivelor climatice internaționale, arată un raport.

Raportul se bazează pe constatările a sute de oameni de ştiinţă pentru a oferi o evaluare cuprinzătoare a modului în care se desfăşoară criza climatică.

Conform raportului, efectele poluării cauzate de încălzirea planetei sunt deja mai severe decât era de aşteptat şi ne îndreptăm spre consecinţe din ce în ce mai periculoase şi ireversibile.

Concentraţiile de poluare cu carbon din atmosferă sunt la cel mai ridicat nivel de mai bine de două milioane de ani, iar rata de creştere a temperaturii în ultima jumătate de secol este cea mai mare din 2.000 de ani.

Cea mai mare ameninţare la adresa schimbărilor climatice este dependenţa continuă a lumii de arderea combustibililor fosili, care încă reprezintă mai mult de 80% din energia lumii şi 75% din poluarea cauzată de încălzirea planetei cauzată de om.

Lumea este în pragul unei încălziri catastrofale, spune raportul ONU privind schimbările climatice

Este posibil ca lumea să depăşească un prag de temperatură periculos în următorii 10 ani, împingând planeta peste punctul de încălzire catastrofală dacă naţiunile nu iau măsuri drastice şi nu trec imediat la combustibili fosili, potrivit unuia dintre cele mai definitive rapoarte publicate vreodată privind schimbările climatice.

„Situaţia climatică a devenit o bombă cu ceas care în acest moment ticăie”, spune Antonio Gueterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, într-o declaraţie pentru a marca lansarea raportului de sinteză al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). „Omenirea stă pe o porţiune de gheaţă subţire, iar acea gheaţă se topeşte rapid”, a adăugat el.

Avertisment ONU, privind schimbările climatice. „Acest raport este cea mai îngrozitoare şi îngrijorătoare evaluare de până acum a impactului climatic”

Raportul reuneşte ceea ce IPCC a stabilit deja într-un grup de alte rapoarte în ultimii câţiva ani, dar prezintă o imagine foarte clară spre unde se îndreaptă lumea.

„Acest raport este cea mai îngrozitoare şi îngrijorătoare evaluare de până acum a impactului climatic în spirală cu care toţi ne confruntăm dacă nu se fac schimbări sistemice acum”, a declarat Sara Shaw, coordonatorul programului Friends of the Earth International într-un comunicat.

Raportul publicat, luni, de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a constatat că este posibil ca lumea să-şi depăşească cel mai ambiţios obiectiv climatic – limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale – până la începutul anilor 2030.

Impactul schimbărilor climatice

Dincolo de acest prag, conform descoperirilor oamenilor de ştiinţă, dezastrele climatice vor deveni atât de extreme încât oamenii nu se vor mai putea adapta.

Componentele de bază ale sistemului Pământului vor fi modificate fundamental şi irevocabil. Valurile de căldură, foametea şi bolile infecţioase ar putea ucide milioane de vieţi până la sfârşitul secolului.

În ciuda faptului că Agenţia Internaţională pentru Energie a spus în 2021 că acum nu pot exista noi dezvoltări de combustibili fosili dacă lumea doreşte să îşi îndeplinească angajamentele climatice, guvernele continuă să aprobe proiectele de petrol, gaze şi cărbune.

China plănuieşte o extindere uriaşă a cărbunelui – cel mai murdar dintre combustibili fosili. În 2022, a acordat permise pentru producţia de cărbune în 82 de locaţii, ceea ce înseamnă demararea a două centrale mari pe cărbune în fiecare săptămână, potrivit unui raport de luna trecută.

Avertisment ONU, privind schimbările climatice. Sunt necesare schimbări radicale

Potrivit raportului IPCC, prevenirea celor mai grave efecte ale crizei climatice va necesita schimbări radicale în fiecare sector al economiei şi societăţii. Pentru a limita încălzirea la 1,5 grade, nivelurile globale de poluare prin încălzirea planetei trebuie să scadă cu 60% până în 2035, comparativ cu 2019.

Acesta a subliniat necesitatea unor investiţii mai mari pentru a construi rezilienţa la impactul climei şi un sprijin sporit pentru persoanele care se luptă cu pierderile legate de climă, în special în ţările cele mai vulnerabile.

În raport se precizează că trebuie să eliminăm carbonul din aer, inclusiv potenţial prin tehnologie precum „captarea directă a aerului” – îndepărtarea carbonului direct din aer şi stocarea acestuia, eventual prin injectarea lui în subteran.

Raportul, care a fost semnat în weekend de reprezentanţi ai celor aproape 200 de ţări ale ONU, va contribui la următoarea conferinţă ONU privind schimbările climatice, COP28, de la Dubai, la sfârşitul anului.

Conferinţa va include primul „bilanţ global” din Acordul de la Paris asupra climei, o evaluare a progresului în abordarea crizei climatice şi prevenirea catastrofei climatice.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Omologarea provizorie a rasei Ciobănesc Românesc Corb: Aviz favorabil de la Federaţia Chinologică Internaţională

Publicat

omologarea provizorie a rasei ciobănesc românesc corb: aviz favorabil de

Omologarea provizorie a rasei Ciobănesc Românesc Corb: Federaţia Chinologică Internaţională ar putea anunţa săptămâna viitoare acest lucru. Comisia de standarde şi cea ştiinţifică au emis un raport favorabil în acest sens.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu, citat de Agerpres.

„În ceea ce priveşte rasa Ciobănesc Românesc Corb, este o rasă ancestrală cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se deschide la Cluj-Napoca NOUA clinică Q-Vision. Investiție de 2 milioane de euro

Publicat

qvision foto e1726213921936.jpeg

Clinica Q-Vision sărbătorește 10 ani de la înființare și marchează acest moment important prin deschiderea unei noi locații în cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 2 milioane de euro.

Noua clinică dispune de un bloc operator modern și o secție de terapie intensivă la cele mai înalte standarde, precum și de o secție de reabilitare vizuală, unică în Transilvania. Clinica a derulat recent și un screening în câteva grădinițe din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Delegație a Ambasadei Statelor Unite ale Americii, la Biblioteca Județeană Alba. Discuții despre proiecte de colaborare

Publicat

delegație a ambasadei statelor unite ale americii, la biblioteca județeană

O delegație de la Ambasada Statelor Unite ale Americii din București va fi prezentă luni, 16 septembrie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. În cadrul întâlnirii se vor pune bazele proiectelor și colaborărilor viitoare dintre cele două instituții.

Vizita va debuta, de la ora 15.30, cu prezentarea colecției de carte și a activității bibliotecii județene. Apoi, va fi prezentată colecția American Shelf…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Miriam Bulgaru, calificată în semifinalele Ţiriac Foundation Trophy. Și-a asigurat un cec de 5.300 de dolari şi 49 de puncte WTA

Publicat

miriam bulgaru, calificată în semifinalele Ţiriac foundation trophy. Și a asigurat

Jucătoarea de tenis din Alba Iulia, Miriam Bulgaru, s-a calificat, vineri, în semifinalele turneului Ţiriac Foundation Trophy (WTA 125), dotat cu premii totale de 115.000 de dolari şi găzduit de Centrul Naţional de Tenis, după ce a învins-o pe rusoaica Alevtina Ibraghimova cu 6-2, 6-2.

Miriam Bulgaru (25 ani, 202 WTA) s-a impus după o oră şi 23 de minute în faţa unei adversare venite din calificări (19 ani, 335 WTA),…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe