Connect with us

ACTUALITATE

Avertisment pentru părinții cu copii la grădinițe private. GHID cu condițiile obligatorii de siguranță și sănătate

Publicat

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) atenționează părinții care își duc copii la grădinițe private, la începutul anului școlar, să verifice legalitatea funcționării acestori instituții.

“Întrucât la ARACIP se înregistrează continuu sesizări privind legalitatea derulării unor activități educaționale în regim privat, deseori denumite ‘grădiniță’, le recomandăm părinților, în vederea protejării și promovării interesului superior al copilului și asigurării siguranței și sănătății acestuia, să solicite furnizorilor de servicii toate autorizațiile și aprobările prevăzute de lege”,  precizează ARACIP într-un comunicat.

Acestea sunt, în principal, următoarele:

Ordinul de Ministru – de autorizare de funcționare provizorie sau de acreditare – pentru furnizorii de educație definiți ca atare de lege – grădinițe, școli, licee și altele similare.

Autorizație de securitate la incendiu (sau alt document emis de ISU, după data de 30 septembrie 2017, care atestă încadrarea spațiilor respective în excepțiile prevăzute de lege) – pentru toți furnizorii de astfel de servicii.

Autorizație sanitară de funcționare, în care este specificat tipul de activitate derulat (codul CAEN respectiv) – pentru toți furnizorii de astfel de servicii.

Avizul Inspectoratului de Stat în construcții, având la bază acordul vecinilor – în cazul derulării acestor servicii în spații care au avut destinație de locuință, dar care și-au schimbat destinația.

Pot desfășura activități de învățământ preuniversitar și pot utiliza denumirile de liceu, școală, grădiniță sau altele similare numai unitățile de învățământ preuniversitar autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate.

În conformitate cu prevederile legale, furnizorul de educație are dreptul de a gestiona personal didactic și de a înscrie elevi numai după obținerea autorizării de funcționare provizorie, ordinul ministrului emis în acest sens fiind actul de înființare pentru unitatea respectivă de învățământ, mai precizează sursa citată.

Contactat de Edupedu.ro, președintele ARACIP, Șerban Iosifescu, a declarat că valul de sesizări pe care îl primește “este mult în creștere față de alți ani”. “Ne-am adresat și poliției, pentru că am primit sesizări cu privire la false grădinițe care sunt în apartamente, case, parteruri de blocuri și am primit plângeri de la vecini. Legea spune, din 2018, că dacă ai o locuință într-un bloc și îi schimbi destinația trebuie să ai acordul vecinilor. La grădiniță este obligatoriu locul de joacă și atunci noi nu am autorizat și acreditat grădinițe care funcționează în apartamente de blocuri”, a avertizat Iosifescu.

Majoritatea acestora cazuri sunt însă în Capitală.

surse: Alba24.ro, edupedu.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața în județul Buzău

Publicat

cutremur 1.jpg

Publicitate

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 53 km vest de Focșani, 59 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 km est de Brașov și 85 km nord-est de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul sfințit mucenic ipatie, episcopul gangrei

Publicitate

Acest Sfânt Mucenic s-a născut în Cilicia,în a doua jumătate a secolului al III-lea și a fost hirotonit episcop al Gangrei, în Paflagonia, Asia Mică( în regiunea  Anatolia din Turcia de azi). A fost unul dintre cei 318 părinți care au participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, condamnând împreună cu ceilalți Sfinți Părinți erezia lui Arie, în prezența împăratului Constantin cel Mare (306-337).

Sfântul Ipatie a ajuns…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat

Publicat

cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină

Publicitate

Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile, scrie ADEVĂRUL. Piața de mașini second-hand din Europa este în plină dezvoltare, în condițiile în care mulți dintre cei care nu-și permit modelul preferat nou au o șansă bună de a conduce mașina visurilor.

De exemplu, un BMW seria…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (338)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (338)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

O PREUMBLARE LABIRINTICĂ A EULUI

Victor Tanasă este înainte de toate şi poet. Primul volum, “Melancolii juvenile”, a reprezentat strădania sa ca poet de a-şi pune ideile sub forma unor poeme. Acestea, spuneam la timpul respectiv (2017), “sunt rezultatul unor efecte de multiplicare pe două direcţii impuse de orizontul temporal al autorului”. Este un volum în care puseurile de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe