Connect with us

EVENIMENT

Avertismentul Poștei Române: Hackerii pot fura bani de pe carduri prin intermediul unei noi metode de fraudă online

Publicat

posta romana.jpg
Arhivă foto

Compania Națională Poșta Română a emis un avertisment cu privire la o nouă metodă de fraudă online, prin care hackerii pot să fure bani de pe carduri. În urma acestui avertisment, compania a primit un număr mare de sesizări referitoare la acest caz.

În ultima perioadă s-au intensificat acțiunile de phishing în care este folosit numele Poștei Române. Prin intermediul SMS-urilor ori pe e-mail, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet.

Compania Națională Poșta Română s-a confruntat cu un val de sesizări din partea cetățenilor aflați în pericolul de a cădea victime ale infractorilor cibernetici.

Una dintre metodele folosite de hakeri este următoarea: de pe un număr de telefon de România trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă.

Apoi, este indicat un link care are în componență cuvintele ”posta”/”post” și/sau ”romana”.

După accesarea link-ului respectiv se solicită date personale (adresă poștală, adresă de e-mail, număr de telefon) și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaților pe internet. Prin intermediul acesteia este solicitată o sumă simbolică.

Avertismentul Poștei Române. „Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenți când primesc astfel de mesaje”

După completarea datelor cerute de interfață (număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță), destinatarul primește un cod bancar. Sub această interfață se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului în aplicația specifică, sustrăgând, astfel, banii.

Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului.

Sunt folosite, chiar, expresii de siguranță proprii băncilor, precum: ”nu comunica nimănui…”.

În momentul în care este introdus codul transmis de bancă, banii de pe card dispar.

”Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenți când primesc astfel de mesaje de la numere necunoscute.

Îi asigur că Poșta Română este foarte atentă și riguroasă în utilizarea datelor lor personale, iar strategia noastră de digitalizare integrală a infrastructurii și a serviciilor pe care le oferim conține inclusiv o componentă puternică de protecție a datelor clienților”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română.

Avertismentul Poștei Române. Site oficial și pagina de Facebook

Poșta atrage atenția că operează exclusiv cu site-ul său oficial și cu pagina de Facebook: www.posta-romana.ro / www.facebook.com/CNPR.Compania.Nationala.Posta.Romana

Orice altă variantă de nume de website care ar putea părea oficial şi real nu aparține companiei şi nu trebuie accesat.

Poșta Română îi sfătuiește pe cei care au primit mesaje suspecte să nu deschidă mesajul, să îl marcheze ca spam și să nu accesaze link-ul.

Sursa citată precizează că face comunicări cu publicul prin intermediul adreselor oficiale de e-mail suportclienti@posta-romana.ro și noreply@posta-romana.ro.

Compania nu solicită clienţilor să furnizeze date cu caracter personal, informaţii bancare confidenţiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici realizarea de plăţi online ale unor taxe vamale”, transmite Poșta Română.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

AVERTIZARE METEO. Cod galben la Cluj: Ploi, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină

Publicat

cod galben scaled e1743750720348.jpeg

Administrația Națională de Meteorologie anunță un cod galben în județul Cluj în perioada 5 aprilie, ora 10 – 7 aprilie, ora 18, fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.

Vor fi precipitații ce vor avea mai ales caracter de aversă și vor acumula local cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.
Sâmbătă vor fi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

malai 1.jpg

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele

Publicat

cupa romaniei semifinale.jpg

Ultimul meci din această etapă a Cupei României a tras cortina peste sferturi. CFR Cluj a învins pe CSU Craiova, 5-3 după loviturile de departajare, la finalul celor 90 de minute plus prelungiri fiind 1-1. Dan Petrescu a vorbit la conferința de presă despre calificarea în semifinale, unde va întâlni Farul.

„Nu am vrut să ajungem la penalty-uri, că nu prea am câștigat deloc în carieră, dar nimic să nu obosească jucătorii. Îmi pare bine că toți au arătat că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

politia 3 e1743789965483.jpg

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe