Connect with us

EVENIMENT

Avertizare de vreme severă imediată: Zone din județul Bihor, sub cod portocaliu de furtuni

Publicat

nori furtuna poz buna mare
Arhivă foto

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni după-amiază, o avertizare cod portocaliu de vreme rea pentru zone din județul Bihor.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

Avertizarea este valabilă până la ora 15:00.

Județul Bihor, zona de munte de peste 1800 m
Județul Bihor: Ștei, Pietroasa, Lunca, Rieni, Vașcău, Câmpani, Cărpinet, Nucet, Criștioru de Jos;

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Emil Boc și vicepreședintele CJ „au pus umărul” și au dus fructe și legume pentru copiii și adulții din centrele din Cluj

Publicat

boc legume fructe centre copii 8.jpg

Ca în fiecare an, după Zilele Recoltei, Primăria Cluj, alături de parteneri, sprijină persoanele defavorizate cu produse de sezon.

Și în acest an produse agroalimentare de la producătorii locali au ajuns la copiii găzduiți la centrul „Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca, dar și la centrele D.A.S.M. pentru persoane fără adăpost de pe strada Dragoș Vodă și strada Oașului.

boc legume fructe centre copii (2)

Emil Boc și vicepreședintele CJ „au pus umărul” și au dus fructe și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CNAB a lansat licitaţia pentru modernizarea terminalelor la Aeroportul Henri Coandă

Publicat

aeroport henri coanda otopeni sursa politiadefrontiera
Arhivă foto

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a dat startul licitației pentru modernizarea terminalelor de la Aeroportul Henri Coandă, cu o valoare totală estimată a proiectului de peste 117 milioane de lei, conform anunțului făcut marți de companie.

„CNAB a lansat licitaţia pentru proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru modernizarea terminalelor şi corpurilor de clădire existente la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti.

Proiectul are o valoare totală estimată de 117,6 milioane de lei şi urmează să se deruleze pe o perioadă de 101 luni, din care 9 luni proiectare, 30 de luni execuţia lucrărilor şi 2 luni pentru recepţie, perioada de garanţie fiind de 5 ani de la data recepţiei lucrărilor”, se arată în comunicatul CNAB transmis AGERPRES. .

Proiectul vizează patru obiective necesare pentru modernizarea aeroportului, primul dintre acestea vizând reamenajarea interioară a Terminalelor Sosiri şi Plecări, pentru a crea un cadru imagistic integrat şi reprezentativ pentru cel mai important aeroport al României.

Prin implementarea soluţiilor tehnice, se va facilita accesibilitatea clădirilor, se va îmbunătăţi calitatea imagistică a zonelor publice şi se vor valorifica elementele culturale, de patrimoniu şi turistice ale Bucureştiului.

De asemenea, se urmăreşte modernizarea sistemului centralizat de ventilaţie-climatizare din Terminalele Plecări Internaţionale, Finger şi Sosiri, având ca obiectiv confortul termic al pasagerilor (22 grade ą 1 grad Celsius în sezonul de iarnă, 24 de grade Celsius ą un grad Celsius în sezonul de vară, cu umiditate relativă în intervalul 30% – 60%).

CNAB a lansat licitaţia pentru modernizarea terminalelor la Aeroportul Henri Coandă. Ce prevede proiectul

Proiectul prevede înlocuirea integrală a: echipamentelor de ventilare şi climatizare, unităţilor de tartare a aerului, ventilatoarelor, ventiloconvectoarelor, conductelor de distribuţie agent termic, agregatelor de răcire care deservesc zona terminalului Sosiri şi a tubulaturii de ventilare.

Potrivit CNAB, capacitatea de răcire va creşte prin suplimentarea sistemului HVAC (Heating-Ventilation-Air Conditioning). Investiţia vizează înlocuirea serverului (hardware şi software) de gestionare a echipamentelor şi realizarea unui sistem modern de comandă, control automat şi achiziţii de date (SCADA).

Un alt obiectiv al proiectului prevede instalarea unui nou sistem de detecţie-semnalizare incendiu aferent clădirilor Terminal Plecări, Finger, Terminal Sosiri, Corp Logistic, Corp AB 4.

Pentru asigurarea criteriilor de securitate la incendiu, se va proiecta şi se va executa un nou sistem de detectare, semnalizare şi avertizare la incendiu.

Nu în ultimul rând, vor fi modernizate instalaţiile electrice aferente clădirilor Terminal Plecări, Finger şi Terminal Sosiri. Proiectul prevede modernizarea iluminatului terminalelor şi corpurilor de clădire (zone publice, zone securitate etc.), urmând a fi instalate corpuri de iluminat cu sursa LED, ceea ce va conduce inclusiv la reducerea consumului de energie electrică.

CNAB a lansat licitaţia pentru modernizarea terminalelor la Aeroportul Henri Coandă. Se vor monta instalaţii de forţă şi prize

De asemenea, se vor monta instalaţii de forţă şi prize cu grad de protecţie sporită.

Pentru toate zonele publice se va realiza iluminat de securitate împotriva panicii.

„Proiectarea întregului obiectiv de investiţii trebuie să realizeze un grafic de execuţie cu etapizarea lucrărilor, astfel încât să nu fie blocate fluxurile de pasageri şi să se asigure buna funcţionare a Terminalelor, cu execuţia lucrărilor preponderent pe timpul nopţii”, precizează CNAB.

Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate/preţ, care include preţul ofertei (pondere 60%), arhitect cu drept de semnătură acordat de Ordinul Arhitecţilor din România (10%), inginer instalaţii electrice autorizat ANRE gr IIA (5%), inginer instalaţii (5%), manager proiect cu experienţă dovedită în gestionarea proiectelor de execuţie lucrări în spaţii publice de tip terminal aeroport şi/sau gară şi/sau centre comerciale (10%), inginer specializat în instalarea, configurarea, programarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de ventilaţie-climatizare cu putere frigorifică instalată de min. 2MW (10%).

Potrivit sursei citate, ofertanţii trebuie să facă dovada experienţei în ultimii 5 ani în proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţii civile care au vizat amenajări interioare, instalaţii electrice, detecţie de incendiu şi instalaţii de climatizare în spaţii publice de tip terminal aeroportuar şi/sau gări şi/sau centre comerciale.

Termenul limită pentru transmiterea ofertelor de participare este 30 octombrie.Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Bijuterii de aur și un vas unicat în Dacia, descoperite la Apulum: Cel mai bogat mormânt roman găsit vreodată la Alba Iulia

Publicat

video bijuterii de aur și un vas unicat în dacia,

Opt bijuterii din aur și un mic vas unicat din bronz au fost descoperite în mormântul de incinerație al unei femei romane, din anticul Apulum, la Alba Iulia.

Este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultima vreme și a fost făcută în urma unui scandal care a ajuns la nivel național. 

”Cel mai bogat mormânt descoperit la Alba Iulia”, așa l-au catalogat arheologii Muzeului Național al Unirii”

Mai exact, descoperirea a fost făcută în cimitirul din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordonanța austerității: Principalele modificări față de forma inițială. Creșteri de taxe și reduceri de posturi în administrație

Publicat

ordonanța austerității: principalele modificări față de forma inițială. creșteri de

Ordonanța austerității: Principalele modificări față de forma inițială. ”Ordonanța austerității”, publicată integral marţi, prevede, între altele, accize noi pentru produse din tutun şi impozit special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare și are o serie de modificări față de forma lansată în dezbatere publică.

Guvernul a adoptat luni, în şedinţă, proiectul privind măsurile fiscal-bugetare.

Ordonanța austerității cuprinde majorări de taxe, impozite,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe