Connect with us

EVENIMENT

Avertizare meteo: Cod galben de ceață în localități din trei județe

PublicatMeteorologii au emis, vineri dimineață, o avertizare meteo cod galben de ceață pentru zone din județele Brașov, Harghita și Sibiu.

Potrivit ANM, până la ora 9:00, se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Zone vizate:

Județul Braşov: Făgăraș, Șinca, Mândra, Voila, Șercaia, Viștea, Ucea și Beclean;
Județul Harghita: zona depresionară;
Județul Sibiu:
Avrig, Porumbacu de Jos și Arpașu de Jos.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

CNSU: Copiii sub 12 ani nu mai prezintă test. Persoanele vaccinate nu mai sunt carantinate

Publicat

Copiii între 6 și 12 ani nu ai trebuie să prezinte un test COVID-19, iar magazinele și restaurantele nu se vor mai închide la 18.00 în localitățile cu incidență de peste 4 la mie, la peste 6 la mie. Vom folosi green-pass-ul la mall, potrivit hotărârii CNSU.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori, precum și creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare.

De asemenea, se prevede creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

Ce mai prevede hotărârea

Hotărârea mai prevede delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, practic, la mall, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală, precum și introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Coliziune între două autoturisme, în județul Vaslui. Din impact, una dintre mașini s-a răsturnat. Trei persoane, transportate la spital

Publicat

Un accident rutier a avut loc, în noaptea de miercuri spre joi, într-o localitate din județul Vaslui. Trei persoane au fost transportate la spital după impactul dintre două mașini.

Potrivit ISU Vaslui, în noaptea de miercuri spre joi, Secția de pompieri Huși a intervenit două autospeciale și echipaje specializate la un accident rutier produs în centrul localității Pogănești, comuna Stănilești.

În accident au fost implicate două autoturisme (unul dintre acestea era staționat pe marginea drumului) în care se aflau trei persoane. La fața locului a fost deplasată și o ambulanță de la SAJ Vaslui.

La sosirea echipajelor de intervenție, au fost găsite două autoturisme avariate (unul dintre acestea era răsturnat pe o parte) și trei persoane care prezentau diferite contuzii.

Una dintre aceste persoane era în poziție orizontală și acuza dureri cervicale și toracice. De asemenea, victima avea stări de amețeală.

Victimele, o femeie în vârstă de 20 ani și doi bărbați cu vârsta de 29 respectiv 19 ani, au fost evaluate și au primit îngrijiri medicale la fața locului.

Conform sursei citate, toate cele trei victime au fost transportate la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși.

Pompierii au asigurat măsurile PSI specifice în astfel de situații, după care au degajat de pe carosabil cele două autoturisme implicate în accident.

Cercetările privind circumstanțele producerii acestui accident rutier sunt efectuate de lucrătorii Poliției Rutiere.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Un camion scăpat de sub control s-a răsturnat pe o stradă din Miercurea Ciuc-Harghita. O persoană transportată la spital

Publicat

Un accident rutier a avut loc, joi la amiază pe o stradă din municipiul Miercurea Ciuc, județul Harghita. Șoferul unui camion a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu camionul. O persoană a fost transportată la spital.

Potrivit ISU Harghita, accidentul rutier s-a produs pe strada Brașovului din municipiul Miercurea Ciuc.

UPDATE 1: Nu s-a impus descarcerarea șoferului. Acesta a fost preluat și transportat la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, de un echipaj SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

În eveniment a fost implicat un camion, care s-a răsturnat.

Din primele date a rezultat o o persoană încarcerată.

Se deplasează pentru intervenție 2 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rata de infectare în București, în creștere față de miercuri

Publicat

Rata de infectare în București este, joi, de 3,65 la mie, față de 3,3 la mie, cât a fost cu o zi în urmă. Capitala este de miercuri în scenariul roșu.

Subprefectul Capitalei, Antonela Ghiță, a transmis, joi, că rata de infectare în București este de 3,65 la mia de locuitori.

Certificatul verde va fi obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe