Connect with us

ACTUALITATE

Avocatul Poporului contestă desființarea claselor a IX-a de la liceele cu promovabilitate zero la Bac  

Publicat

renate weber

Avocatul Poporului, cere Ministerului Educatiei să renunțe la prevederea prin care liceele care au avut promovabilitate zero la Bacalaureat nu mai pot înființa clase a IX-a anul viitor. Renate Weber s-a autosesizat din oficiu și consideră că măsura este discriminatorie.

„Măsura drastică luată de Ministerul Educației pentru liceele cu zero promovabilitate la examenul de bacalaureat sesiunea 2019 reprezintă, în opinia noastră, o încălcare gravă a dreptului la învățătură, dar și o situație posibil discriminatorie”, se arată în documentul Avocatului Poporului, semnat de Molnar Zsolt, potrivit edupedu.ro.

Surse din minister au declarat pentru Europa Liberă că, de fapt, prin această masură se urmărește transformarea acelor licee, 43 la număr, toate colegii tehnice, în școli profesionale.

Într-adevăr, într-o declarație dintr-o emisiune la TVR din luna iulie, Ecaterina Andronescu, pe atunci încă ministru al Educației, spunea că: ” Eu cred că nu este deloc nepotrivit să transformăm aceste clase de liceu, să ne uităm la ce medii au avut acum la clasa a VIII-a, să le transformăm în clase profesionale.”

Desfiinţarea claselor de liceu ai căror elevi nu reuşesc să promoveze Bacalaureatul, dar fără transformarea lor în şcoli profesionale, fusese deja prevăzută de legislaţie în 2011, prin legea lui Daniel Funeriu, dar prevederea a fost schimbată în 2013, chiar de Ecaterina Andronescu, ajunsă ministru al Educației în guvernul USL.

În Ordinul de Ministru 5090/2019 ( punctul 9) nu se pomenește însă nimic de transformarea, în timp, a acestor colegii în școli profesionale, ci doar se menționează faptul că acestea nu mai pot trimite propuneri la Minister pentru cifra de școlarizare: „Propunerile privind cifra de scolarizare pentru clasa a IX-a cu frecventa zi invatamant liceal (…)se vor face numai de catre unitatile de invatamant in care, in sesiunea iunie – iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a inregistrat procent de promovabilitate de 0% sau in care acest examen a fost promovat de cel putin un absolvent”.

Principalele argumente folosite de Avocatul Poporului în contestarea măsurii ministerului

  • Dreptul la educație, care este considerat ”atât un drept economic, social și cultural, cât și un drept de natură civilă și politică”.​
  • Legislația română, care prevede obligativitatea învățământului de zece clase.
  • Abandonul școlar, a cărui ”rată este de aproximativ 17%”
  • Sărăcia, ”peste 320.000 de copii trăiesc sub pragul sărăciei extreme, iar 28,6% se găsesc în risc de sărăcie persistentă”.
  • Dispariția unor instituții de învățământ cu o acoperire geografică relevantă” va avea un efect nedorit și asupra copiilor vulnerabili din categoriile mai sus enunțate”.

Anul acesta, 43 de licee din 23 de județe au avut promovabilitate zero la Bacalaureat.

sursa: romania.europalibera.org

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Emil Boc: Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” rămâne pe loc în Mărăști, nu se va muta

Publicat

1670279670 colgiul liceul anghel saligny bun.jpg

Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” va rămâne pe locul în care funcționează în prezent, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, și nu se va muta, decizia fiind definitivă, a anunțat primarul Emil Boc, luni, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca.

Citește și: Liceu clujean ameninţat cu mutarea. Petiţie a profesorilor, elevilor şi părinţilor. Ameninţare cu proteste

”Văzând că există o dezbatere pe tema colegiului, am ascultat toate părțile și am luat o decizie definitivă împreună cu ISJ. Colegiul Anghel Saligny va rămîne pe loc unde este acum, în cartierul Mărăști, și își va continua…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Polițiștii IPJ Cluj refuză să efectueze permanența de la domiciliu. Părăsesc grupurile de comunicare internă

Publicat

politie 1 e1667205038903.jpg

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a luat act de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, postat la data de 29.11.2022 pe site-ul Ministerului Finanțelor, constatând că interesele financiare ale familiei ocupaționale din care facem parte, sunt afectate negativ de prevederile unor articole.

”Din acest motiv am înaintat deja amendamentele noastre către Guvernul României, ministerele Finanțelor, Muncii, Afacerilor Interne, Justiției, Apărării. De asemenea, aceleași amendamente…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Directoarea Colegiului Național Mihai Viteazul din Turda, unde a predat interlopul Balibacea, a fost DEMISĂ

Publicat

turda elev 2.jpg

Inspectoratul Școlar Cluj a decis schimbarea din funcție a directoarei Colegiului Național Mihai Viteazul din Turda, motivând că faptul că un fost interlop, Ovidiu Vancea, zis Balibacea, a ajuns să predea elevilor, a dus la o situație conflictuală fără precedent.

Nu doar cadrele didactice, ci și elevii și părinții acestora, au cerut demiterea directoarei. Elevii au și protestat în fașa colegiului.

Codruța Andreica, director al Colegiului Național Mihai Viteazul, Turda a fost eliberată, luni, din funcție, a transmis IȘJ Cluj.

„În ședința Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj, din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

George Clooney tratat și el ca obiect sexual

Publicat

Actorul George Clooney, în vârstă de 61 de ani, a dezvăluit că a fost și el tratat ca un simplu obiect al dorinței sexuale.

Intervievat de Washington Post cu ocazia Kennedy Center Honours – premiile Kennedy care sunt acordate anual în Statele Unite celor care s-au distins prin contribuția lor la artă și cultură – actorul în vârstă de 61 de ani a dezvăluit că a fost victima unei „obiectivizări sexuale” la începutul carierei sale.

„Sincer, am fost obiectivizat. Îmi amintesc că, în timpul unor scene din <Roseanne> („Chow and Chow”, un sitcom difuzat între 1988 și 1998), dacă mă aplecam să ridic un clipboard, primeam câte o palmă peste fund. Trebuie să lupți ca să valorezi mai mult”, a spus actorul, citat de ANSA.

În interviu, Clooney a vorbit și despre viitorul său cinematografic și a spus că preferă să petreacă mai mult timp cu soția sa Amal și cu copiii săi, gemenii Ella și Alexander, în vârstă de 5 ani, cât încă mai are vârsta pentru a face acest lucru: „Eu și Amal am avut lungi conversații despre vârsta mea.

Am spus: <Știi, am 61 de ani, încă mai pot face multe din lucrurile pe care le făceam, dar peste 20 de ani voi avea 81 de ani și lucrurile vor fi diferite>. Asta înseamnă că nu voi face regie decât dacă este ceva ce trebuie neapărat să fac.

Având roluri în filme este o muncă ușoară, mult mai ușoară și pot petrece mult mai mult timp cu familia mea”. Mediafax

Citește mai departe