EVENIMENT
Avocatul Poporului: Eliminarea burselor acordate elevilor din rural care merg la liceu în altă localitate, nedreaptă

Avocatul Poporului consideră că eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate este „surprinzătoare” şi „nedreaptă”.
„Prin Ordinul ministrului Educaţiei nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.
Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ.
Mai mult, ea a nu fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum acesta avea obligaţia legală, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului: Eliminarea burselor acordate elevilor din rural care merg la liceu în altă localitate, nedreaptă: Ce se mențin prin eliminare acestor burse
În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse „se menţin şi se vor adânci inechităţile” între elevii din mediul rural şi cei din mediul urban, ceea ce „contravine” chiar Proiectului România Educată, care evidenţiază „în mod expres” principiile care fac referire la echitate.
Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de situaţia economică a familiei sau de etnie, toţi copiii au dreptul la educaţie de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate şanse egale la educaţie şi ulterior la acces pe piaţa muncii.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat sâmbătă că asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale „sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României” şi sunt asigurate de la bugetul de stat.
„Asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României şi sunt asigurate, fiecare în parte, de la bugetul de stat!
Bursa socială este pentru elevi aflaţi în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical. (…)
Avocatul Poporului: Eliminarea burselor acordate elevilor din rural care merg la liceu în altă localitate, nedreaptă: Ce au asigurat elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu
Toţi elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanţa şcolară”, a scris Cîmpeanu, pe Facebook.
El a adăugat că toţi elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei pe lună, 12 luni pe an.
„Reprezentanţii politicianismului care solicită să primească burse sociale şi toţi elevii proveniţi din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că, locuind în proximitatea marilor oraşe, învaţă în licee din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara sau Sibiu, solicită ca elevii aflaţi cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat!
Iar cu acest lucru Ministerul Educaţiei nu poate fi de acord! Bursele sociale, alături de alte măsuri sociale, precum acordarea de tichete sociale în valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de şanse.
Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie şi astfel să fie eficiente în reducerea abandonului şcolar şi în asigurarea de condiţii mai bune de participare la educaţie pentru elevii proveniţi din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate”, conchide ministrul. Agerpres
EVENIMENT
Peste 300 de elevi au participat la concursul de matematică ”Pitagora” 2025, organizat la Școala ”Vasile Goldiș” Alba Iulia

Peste 300 de elevi au participat sâmbătă, 5 aprilie, la concursul interjudețean de matematică ”Pitagora”. A fost organizat la Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia.
La ediția cu numărul XXIV a Concursului Interjudețean de matematică ” PITAGORA”, au participat 301 de elevi din județele Alba, Cluj, Mureș și Sibiu, iar dintre aceștia, 176 au fost elevi de gimnaziu și 125 din învățământul primar.
Competiția este destinată elevilor din clasele…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dr. Florian Nicula, semnal de alarmă de la Cluj, referitor la situația scăpată de sub control din punct de vedere al cancerului

Cu prilejul zilei Mondiale a Sănătății, 7 aprilie 2025, SOS, prin vocea dr. Florian Alexandru Nicula, expert în prevenirea și controlul cancerului al Organizației Mondiale a Sănătății – Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului (OMS/IARC ) – membru în Consiliul Științific al Codului Europei Contra Cancerului ( ECAC ) – Revizia 5 2025 – 2026, dorim să tragem un semnal de alarmă referitor la situația scăpată de sub control a stării de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Amenzi de peste 2,6 milioane de lei aplicate de ISU Alba în primul trimestru al anului, după controale în județ

În vederea preîntâmpinării, reducerii sau eliminării riscurilor de producere a situațiilor de urgență și a consecințelor acestora, precum și a protecției utilizatorilor unor categorii de construcții sau amenajări, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Alba au executat, în trimestrul I al anului 2025, 163 controale de prevenire a situațiilor de urgență la unități de turism, comerț, depozitare azotat și asistență socială, prioritar la cele care funcționează fără…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cum reușesc fermierii din Alba să își vândă laptele, fără intermediari. Zeci de automate amplasate în județ, în ultimii ani

Cum reușesc fermierii din Alba să își vândă laptele, fără intermediari: Numărul automatelor de vânzare directă a laptelui crud a crescut în ultimii ani, au transmis luni, autoritățile sanitare. În Alba Iulia funcționează cele mai multe automate de lapte crud din județ, respectiv 22 din totalul de 90. Este un număr care a crescut de la an la an.
Automatele reprezintă o modalitate de vânzare directă de la fermier la consumator, fără intermediari.
În prezent, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro