Connect with us

EVENIMENT

Avocatul Poporului: Eliminarea burselor acordate elevilor din rural care merg la liceu în altă localitate, nedreaptă

Publicat

elevi curtea scolii

Avocatul Poporului consideră că eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate este „surprinzătoare” şi „nedreaptă”.

„Prin Ordinul ministrului Educaţiei nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.

Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ.

Mai mult, ea a nu fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum acesta avea obligaţia legală, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului: Eliminarea burselor acordate elevilor din rural care merg la liceu în altă localitate, nedreaptă: Ce se mențin prin eliminare acestor burse

În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse „se menţin şi se vor adânci inechităţile” între elevii din mediul rural şi cei din mediul urban, ceea ce „contravine” chiar Proiectului România Educată, care evidenţiază „în mod expres” principiile care fac referire la echitate.

Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de situaţia economică a familiei sau de etnie, toţi copiii au dreptul la educaţie de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate şanse egale la educaţie şi ulterior la acces pe piaţa muncii.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat sâmbătă că asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale „sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României” şi sunt asigurate de la bugetul de stat.

„Asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României şi sunt asigurate, fiecare în parte, de la bugetul de stat!

Bursa socială este pentru elevi aflaţi în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical. (…)

Avocatul Poporului: Eliminarea burselor acordate elevilor din rural care merg la liceu în altă localitate, nedreaptă: Ce au asigurat elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu

Toţi elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanţa şcolară”, a scris Cîmpeanu, pe Facebook.

El a adăugat că toţi elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei pe lună, 12 luni pe an.

„Reprezentanţii politicianismului care solicită să primească burse sociale şi toţi elevii proveniţi din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că, locuind în proximitatea marilor oraşe, învaţă în licee din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara sau Sibiu, solicită ca elevii aflaţi cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat!

Iar cu acest lucru Ministerul Educaţiei nu poate fi de acord! Bursele sociale, alături de alte măsuri sociale, precum acordarea de tichete sociale în valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de şanse.

Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie şi astfel să fie eficiente în reducerea abandonului şcolar şi în asigurarea de condiţii mai bune de participare la educaţie pentru elevii proveniţi din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate”, conchide ministrul. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tânăr din Sebeș, testat pozitiv la substanțe psihoactive. Unde a fost oprit de polițiști

Publicat

tânăr din sebeș, testat pozitiv la substanțe psihoactive. unde a

Un tânăr de 19 ani din Sebeș a fost testat pozitiv pentru substanțe psihoactive, în urma unui control al polițiștilor. Acesta a fost depistat pozitiv joi seara, pe strada Parcul Arini din municipiu.

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 aprilie 2024, în jurul orei 20:40, polițiștii rutieri din Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Parcul Arini din municipiu, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din Sebeș.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Adolescent de 16 ani din comuna Vadu Moților, cercetat de polițiști. A condus o motocicletă neînmatriculată, fără permis

Publicat

adolescent de 16 ani din comuna vadu moților, cercetat de

Un adolescent în vârstă de 16 ani din comuna Vadu Moților este cercetat de polițiști după ce a fost prins în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, fără să dețină permis. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 aprilie 2024, în jurul orei 20:40, polițiștii Secției de Poliție Rurală Câmpeni au identificat un tânăr de 16 ani, din comuna Vadu Moților, județul Alba, în timp ce conducea o motocicletă, pe DC 139 din localitate, fără a avea plăcuțele de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A găsit un card uitat într-un bancomat din Sebeș și a scos de pe el 1.500 de lei. Bărbat din Gârbova, cercetat de polițiști

Publicat

card atm bancomat pixabay 1000x600.jpg

Un bărbat din comuna Gârbova este cercetat de polițiști pentru furt și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. În timp ce se afla în incinta unei bănci din municipiul Sebeș, acesta ar fi sustras 1.500 de lei de pe cardul unei femei, uitat de aceasta în interiorul unui bancomat.

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 aprilie 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au identificat un bărbat de 48 de ani, din comuna Gârbova, ca…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară după București

Publicat

plic bani e1661499911841.jpg

Județul Cluj avea la finele lunii februarie 2024 peste 283.000 de salariați. Salariul mediu brut era de  9.369 de lei.

„Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii februarie 2024 a fost de 283.824 persoane, în creștere cu 1.367 persoane comparativ cu luna ianuarie 2024 și cu 5.257 persoane mai multe față de luna februarie 2023.

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe