Connect with us

ACTUALITATE

Avocatul Poporului recomandă MAI să faciliteze comunicarea cu cetăţenii străini cărora nu li se permite accesul pe teritoriul ţării

Publicat

avocatul poporului
arhivă

Avocatul Poporului (AP), Renate Weber, recomandă ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să faciliteze comunicarea între cetăţenii străini şi Poliţia de Frontieră română în limba maternă sau într-o limbă pe care aceştia o înţeleg, pentru o mai bună gestionare a cazurilor în care nu se permite accesul pe teritoriul României a unor persoane străine.

Potrivit recomandării postate, vineri, pe site-ul AP, „în vederea unei mai bune gestionări a situaţiilor în care nu se permite accesul pe teritoriul României a unor persoane străine care nu îndeplinesc condiţiile legale şi a asigurării unei comunicări eficiente cu acestea”, MAI va facilita comunicarea între cetăţenii străini şi Poliţia de Frontieră română în limba maternă sau într-o limbă pe care aceştia o înţeleg, motiv pentru care AP apreciază ca necesară prezenţa la faţa locului a unui translator/interpret ori de câte ori cetăţeni străini sosesc la graniţa României şi au anumite probleme legale sau de altă natură.

În situaţia în care nu poate fi asigurată prezenţa la faţa locului a unui translator, se va apela de îndată la ajutorul ambasadei ţării din care provin cetăţenii străini pentru a se asigura traducerea dialogului dintre cetăţenii străini şi autorităţile române, prevede recomandarea.

Conform sursei citate, MAI va asigura o atenţie sporită minorilor, femeilor gravide, persoanelor în vârstă sau bolnave, în perioada în care aceştia vor fi cazaţi în spaţiile care aparţin statului român.

AP face aceleaşi recomandări şi inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, Liviu Bute.

De asemenea, AP recomandă MAI ca, în vederea asigurării unor spaţii de cazare corespunzătoare cetăţenilor cărora Poliţia de Frontieră nu le permite accesul în România, să pună în valoare dispoziţiile Anexei nr. 2 Secţiunea B din Hotărârea de Guvern nr.791/2009 privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional, potrivit cărora acesta verifică condiţiile privind „asigurarea, amenajarea spaţiilor şi dotarea corespunzătoare a acestora care se fac de către administraţia aeroportului”.

Totodată, AP recomandă ministrului Transporturilor, Lucian Bode, ca, în vederea asigurării în incinta aeroporturilor, a unor spaţii de cazare corespunzătoare cetăţenilor cărora Poliţia de Frontieră nu le permite accesul în România, să pună în valoare dispoziţiile Anexei nr. 1 Secţiunea A punctul 10 din Hotărârea de Guvern nr. 791/2009 privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional, potrivit cărora, printre condiţiile verificate de Ministerul Transporturilor se află şi cele privind amenajarea unor încăperi dotate corespunzător pentru mamă şi copil şi spaţii speciale pentru infanţi şi însoţitorii acestora.

AP s-a sesizat din oficiu, având în vedere informaţiile apărute în presă, potrivit cărora Poliţia de Frontieră Română nu ar fi permis intrarea în ţară a unor cetăţeni sirieni, care au statutul de rezidenţi ai Regatului Danemarcei.

Din ancheta efectuată la Poliţia de Frontieră Română şi din informaţiile scrise care au fost comunicate AP rezultă că, la intrarea în România, resortisanţii ţărilor terţe sunt obligaţi să îndeplinească condiţiile de intrare generale din prevederi ale Regulamentului 399/2016/EU.

Urmare a restricţiilor temporare privind călătoriile neesenţiale adoptate de statul român în actualul context pandemic, intrarea în ţară, la momentul respectiv, a resortisanţilor ţărilor terţe era permisă cu respectarea cadrului normativ general aplicabil doar în situaţiile de excepţie prevăzute în Anexa nr. 3 a Hotărârii Guvernului nr. 782 din 14 septembrie.

Cetăţenii sirieni nu au putut prezenta documente justificative raportat la scopul declarat al călătoriei (un bărbat urma să beneficieze de tratament stomatologic, ceilalţi membri ai familiei doar îl însoţeau şi urmau să se cazeze la un hotel în Bucureşti, fără a putea prezenta documente în acest sens, neavând nici bilete de întoarcere în ţara de reşedinţă sau într-o altă ţară).

La baza nepermiterii intrării în România a stat şi faptul că sirienii au declarat că urmau să rămână în ţară maxim 7 zile, în condiţiile în care, venind din Danemarca, aveau obligaţia legală de a rămâne cel puţin 14 zile în carantină.

Măsura a fost comunicată prin formulare de refuz al intrării în limba engleză şi română. Dialogul cu sirienii s-a purtat în engleză, în special prin intermediul unuia dintre minori care vorbea foarte bine engleză.

Având în vedere că, pentru îndeplinirea demersurilor legate de părăsirea punctului de trecere a frontierei erau necesare mai multe de 12 ore, sirienii au fost cazaţi într-un spaţiu din zona de tranzit a aeroportului, iar pe 13 octombrie au fost transportaţi cu zborul unei companii aeriene în Germania, locaţie din care au sosit în România. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Evaluarea la clasa a IV-a continuă cu proba la Matematică și științe ale naturii

Publicat

evaluarea la clasa a iv a continuă cu proba la matematică

Publicitate

Evaluarea națională la clasa a IV-a continuă miercuri cu proba la Matematică și științe ale naturii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

Elevii de clasa a IV-a au susținut marți proba la Limbă și comunicare – Limba română / Limba română pentru minoritățile naționale.

Elevii din partea minorităților naționale vor susține joi proba de Limbă și comunicare – Limba maternă.

Elevii din clasa a VI-a încep…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. Cum a ajuns îmbrăcămintea marinarilor și muncitorilor o ținută la modă

Publicat

originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. cum

Publicitate

Blugii, așa cum le zic românii, sunt niște pantaloni foarte la modă, atât pentru bărbați cât și pentru femei. În realitate au purta numele de Jeans sau Denim și au o istorie îndelungată. Inițial nu au avut nimic de-a face cu moda, fiind o îmbrăcăminte practică a claselor de jos, scrie ADEVARUL.

Jeans, Blue-Jeans sau pur și simplu blugii, așa cum le zic românii, sunt un accesoriu vestimentar aproape indispensabil al omului modern. Practici,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Panică la Vlăsinești! O mașină a luat foc într-o gospodărie, în miez de noapte

Publicat

panică la vlăsinești! o mașină a luat foc într o gospodărie,

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești, cu o autospecială de stingere.

Aceștia au constatat faptul că mașina ardea totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sub binecuvântarea sfinților ocrotitori, Parohia Vorona Centru își cinstește hramul cu rugăciune, recunoștință și bucurie frățească

Publicat

foto: sub binecuvântarea sfinților ocrotitori, parohia vorona centru își cinstește

Publicitate

În ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei întocmai cu Apostolii cinstiți și de Dumnezeu încununați, se sărbătorește și hramul parohiei Vorona Centru din Protopopiatul Botoșani.

Vorona Centru este una din cele zece parohii ale comunei și se află situată în centrul celei mai cunoscute și sonore comune ale județului nostru, Vorona.

Biserica a fost construită după Revoluție pe locul unde mai întâi a străjuit o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe