Connect with us

ACTUALITATE

Avocatul Poporului recomandă MAI să faciliteze comunicarea cu cetăţenii străini cărora nu li se permite accesul pe teritoriul ţării

Publicatavocatul poporului
arhivă

Avocatul Poporului (AP), Renate Weber, recomandă ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să faciliteze comunicarea între cetăţenii străini şi Poliţia de Frontieră română în limba maternă sau într-o limbă pe care aceştia o înţeleg, pentru o mai bună gestionare a cazurilor în care nu se permite accesul pe teritoriul României a unor persoane străine.

Potrivit recomandării postate, vineri, pe site-ul AP, “în vederea unei mai bune gestionări a situaţiilor în care nu se permite accesul pe teritoriul României a unor persoane străine care nu îndeplinesc condiţiile legale şi a asigurării unei comunicări eficiente cu acestea”, MAI va facilita comunicarea între cetăţenii străini şi Poliţia de Frontieră română în limba maternă sau într-o limbă pe care aceştia o înţeleg, motiv pentru care AP apreciază ca necesară prezenţa la faţa locului a unui translator/interpret ori de câte ori cetăţeni străini sosesc la graniţa României şi au anumite probleme legale sau de altă natură.

În situaţia în care nu poate fi asigurată prezenţa la faţa locului a unui translator, se va apela de îndată la ajutorul ambasadei ţării din care provin cetăţenii străini pentru a se asigura traducerea dialogului dintre cetăţenii străini şi autorităţile române, prevede recomandarea.

Conform sursei citate, MAI va asigura o atenţie sporită minorilor, femeilor gravide, persoanelor în vârstă sau bolnave, în perioada în care aceştia vor fi cazaţi în spaţiile care aparţin statului român.

AP face aceleaşi recomandări şi inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, Liviu Bute.

De asemenea, AP recomandă MAI ca, în vederea asigurării unor spaţii de cazare corespunzătoare cetăţenilor cărora Poliţia de Frontieră nu le permite accesul în România, să pună în valoare dispoziţiile Anexei nr. 2 Secţiunea B din Hotărârea de Guvern nr.791/2009 privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional, potrivit cărora acesta verifică condiţiile privind “asigurarea, amenajarea spaţiilor şi dotarea corespunzătoare a acestora care se fac de către administraţia aeroportului”.

Totodată, AP recomandă ministrului Transporturilor, Lucian Bode, ca, în vederea asigurării în incinta aeroporturilor, a unor spaţii de cazare corespunzătoare cetăţenilor cărora Poliţia de Frontieră nu le permite accesul în România, să pună în valoare dispoziţiile Anexei nr. 1 Secţiunea A punctul 10 din Hotărârea de Guvern nr. 791/2009 privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional, potrivit cărora, printre condiţiile verificate de Ministerul Transporturilor se află şi cele privind amenajarea unor încăperi dotate corespunzător pentru mamă şi copil şi spaţii speciale pentru infanţi şi însoţitorii acestora.

AP s-a sesizat din oficiu, având în vedere informaţiile apărute în presă, potrivit cărora Poliţia de Frontieră Română nu ar fi permis intrarea în ţară a unor cetăţeni sirieni, care au statutul de rezidenţi ai Regatului Danemarcei.

Din ancheta efectuată la Poliţia de Frontieră Română şi din informaţiile scrise care au fost comunicate AP rezultă că, la intrarea în România, resortisanţii ţărilor terţe sunt obligaţi să îndeplinească condiţiile de intrare generale din prevederi ale Regulamentului 399/2016/EU.

Urmare a restricţiilor temporare privind călătoriile neesenţiale adoptate de statul român în actualul context pandemic, intrarea în ţară, la momentul respectiv, a resortisanţilor ţărilor terţe era permisă cu respectarea cadrului normativ general aplicabil doar în situaţiile de excepţie prevăzute în Anexa nr. 3 a Hotărârii Guvernului nr. 782 din 14 septembrie.

Cetăţenii sirieni nu au putut prezenta documente justificative raportat la scopul declarat al călătoriei (un bărbat urma să beneficieze de tratament stomatologic, ceilalţi membri ai familiei doar îl însoţeau şi urmau să se cazeze la un hotel în Bucureşti, fără a putea prezenta documente în acest sens, neavând nici bilete de întoarcere în ţara de reşedinţă sau într-o altă ţară).

La baza nepermiterii intrării în România a stat şi faptul că sirienii au declarat că urmau să rămână în ţară maxim 7 zile, în condiţiile în care, venind din Danemarca, aveau obligaţia legală de a rămâne cel puţin 14 zile în carantină.

Măsura a fost comunicată prin formulare de refuz al intrării în limba engleză şi română. Dialogul cu sirienii s-a purtat în engleză, în special prin intermediul unuia dintre minori care vorbea foarte bine engleză.

Având în vedere că, pentru îndeplinirea demersurilor legate de părăsirea punctului de trecere a frontierei erau necesare mai multe de 12 ore, sirienii au fost cazaţi într-un spaţiu din zona de tranzit a aeroportului, iar pe 13 octombrie au fost transportaţi cu zborul unei companii aeriene în Germania, locaţie din care au sosit în România. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

MAE Atenţionare de călătorie: Cod galben de ninsoare şi polei în Regatul Ţărilor de Jos

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Ţărilor de Jos că, potrivit informaţiilor publicate de autorităţile olandeze, a fost emis un cod galben de ninsoare şi polei pentru 16 şi 17 ianuarie.

“Stratul de zăpadă poate să ajungă până la 5 cm, iar în seara zilei de 16 ianuarie ninsoarea se poate transforma în ploaie uşoară, de natură să creeze polei. Conform autorităţilor olandeze, condiţiile meteo nefavorabile pot cauza întârzieri şi anulări de zboruri pe toate aeroporturile olandeze”, se arată într-un comunicat al MAE transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Pentru mai multe informaţii cu privire la anulările/întârzierile de curse aeriene, cetăţenii români pot consulta paginile de internet ale aeroporturilor olandeze – https://www.schiphol.nl/en/ şi https://www.eindhovenairport.nl/nl. Totodată, se recomandă conducătorilor auto adaptarea vitezei de mers la condiţiile meteo, precum şi respectarea semnalizărilor temporare.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos la 0031703541580, 0031703228612, 0031703319980, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, pentru situaţii speciale, de urgenţă, cum ar fi accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Haga: 0031(0)651596107.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet haga.mae.ro/, www.knmi.nl, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grecia relaxează restricţiile. Iată de când

Publicat

Grecia va începe din 18 ianuarie să relaxeze restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, permiţând regiunilor cu rate mici de infectare să primească din nou clienţi, transmite dpa.

”Avem siguranţa de a relaxa restricţiile”, a afirmat premierul Kyriakos Mitsotakis într-o dezbatere parlamentară, adăugând că virusologii greci au dat undă verde.

Începând din 25 ianuarie, bisericile vor fi autorizate să se redeschidă.

Potrivit lui Mitsotakis, fiecare lockdown costă economia Greciei peste 3 miliarde euro pe lună.

Comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, Grecia a reuşit în general să ţină sub control rata infectării, prin introducerea unor restricţii dure. Cetăţenii pot părăsi locuinţa numai pentru motive esenţiale, precum deplasarea către locul de muncă sau medic. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tom Jones lansează, la 80 de ani, un nou album de studio

Publicat

Tom Jones va lansa la data de 23 aprilie, la vârsta de 80 de ani, un nou album de studio intitulat ”Surrounded By Time” în care “reinventează” un set de piese “de importanţă personală”, relatează vineri EFE.

Coprodus de Ethan John şi Mark Woodward, acest nou produs discografic va fi cel de-al 42-lea album de studio al său, după “Long Lost Suitacase” (2015) şi “Spirit In the Room” (2012), care s-au remarcat deja prin dorinţa artistului galez de a se adresa unui public mai larg.

Piesa “Talking Reality Television Blues”, în care artistul abordează schimbările prin care a trecut televiziunea de la apariţia sa până în prezent, poate fi ascultată pe platformele digitale. “Am fost martor la începuturile ei. Nu ştiam pe atunci că voi face parte din TV, dar este posibil ca puterea sa să ne amintească cât de nebuni, creativi şi minunaţi suntem şi, de asemenea, cât de şocantă poate fi realitatea pe care o reflectă”, a explicat muzicianul citat de Universal Music.

Printre melodiile incluse pe noul următorul album al lui Tom Jones se numără şi clasicele “One More Cup Of Coffee” (Bob Dylan), “Popstar” (Cat Stevens), precum şi “I Won’t Lie” (Michael Kiwanuka).

Numit Cavaler de regina Marii Britanii şi distins cu premiul BRIT Awards pentru Cel mai bun artist şi pentru contribuţia adusă muzicii britanice, Tom Jones a vândut de-a lungul carierei sale de cinci decenii peste 100 de milioane de exemplare ale albumelor sale. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum se vor redeschide şcolile. Precizări de la minister

Publicat

vlad voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că şcolile vor fi deschise pe 8 februarie “în anumite condiţii de siguranţă şi în anumite condiţii epidemiologice” şi a menţionat că vor fi luate o serie de “măsuri de precauţie”, cum ar fi vaccinarea personalului din învăţământ şi testarea persoanelor simptomatice şi a contacţilor celor identificaţi pozitiv cu COVID-19.

“Preşedintele a anunţat ieri că, la începutul lunii februarie, de pe 8 februarie vor fi redeschise şcolile. Vor fi deschise şcolile, sigur, în anumite condiţii de siguranţă şi în anumite condiţii epidemiologice. Mai precis, dacă trendul rămâne acelaşi pe care-l vedem astăzi, respectiv dacă lucrurile chiar se îmbunătăţesc – nu e o garanţie, dar e o promisiune că dacă evoluţia lucrurilor ne permite lucrul acesta, atunci e un obiectiv pentru acest Guvern să redeschidă şcolile”, a explicat Vlad Voiculescu la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătăţii a făcut referire la mai multe “măsuri de precauţie” pentru redeschiderea şcolilor.

“Nu o vom face fără măsuri de precauţie şi între măsurile de precauţie vor fi următoarele: vaccinarea personalului din învăţământ, vaccinarea învăţătorilor, vaccinarea profesorilor. Tot personalul din învăţământ este în etapa a II-a de vaccinare, etapă deschisă astăzi. Al doilea lucru, a doua măsură pe care o luăm este testarea tuturor persoanelor simptomatice şi a tuturor persoanelor care sunt contacţi ai celor identificaţi pozitiv cu COVID-19. Cu alte cuvine, dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică şi intră în contact cu altcineva din şcoală sau lucrează în acea şcoală, va fi imediat testat. Va fi testat cu teste antigen, fie că este copil, fie că este adult. De asemenea, oricine are simptome va fi testat. Dacă un copil dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toţi copiii vor fi testaţi”, a mai declarat Voiculescu.

El a precizat că, totodată, la nivelul Ministerului Sănătăţii se lucrează în această perioadă la “un ghid de bune practici pentru şcoli”.

“Un ghid de bune practici care să ne asigure că cele mai bune măsuri sunt luate, încă de pe acum, pentru începerea şcolii, de pe 8 februarie. Şi, sigur, toate celelalte măsuri care au fost luate înainte în şcoli vor fi acum şi mai strict supravegheate şi încurajate de către autorităţile publice centrale şi locale. Vorbesc de decalarea programului şcolar, asigurarea distanţării, purtarea corectă a măştii, igiena mâinilor şi aşa mai departe”, a subliniat Voiculescu. AGERPRES

Citește mai departe