Connect with us

ACTUALITATE

Avocatul Poporului recomandă MAI să faciliteze comunicarea cu cetăţenii străini cărora nu li se permite accesul pe teritoriul ţării

Publicat

avocatul poporului
arhivă

Avocatul Poporului (AP), Renate Weber, recomandă ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să faciliteze comunicarea între cetăţenii străini şi Poliţia de Frontieră română în limba maternă sau într-o limbă pe care aceştia o înţeleg, pentru o mai bună gestionare a cazurilor în care nu se permite accesul pe teritoriul României a unor persoane străine.

Potrivit recomandării postate, vineri, pe site-ul AP, „în vederea unei mai bune gestionări a situaţiilor în care nu se permite accesul pe teritoriul României a unor persoane străine care nu îndeplinesc condiţiile legale şi a asigurării unei comunicări eficiente cu acestea”, MAI va facilita comunicarea între cetăţenii străini şi Poliţia de Frontieră română în limba maternă sau într-o limbă pe care aceştia o înţeleg, motiv pentru care AP apreciază ca necesară prezenţa la faţa locului a unui translator/interpret ori de câte ori cetăţeni străini sosesc la graniţa României şi au anumite probleme legale sau de altă natură.

În situaţia în care nu poate fi asigurată prezenţa la faţa locului a unui translator, se va apela de îndată la ajutorul ambasadei ţării din care provin cetăţenii străini pentru a se asigura traducerea dialogului dintre cetăţenii străini şi autorităţile române, prevede recomandarea.

Conform sursei citate, MAI va asigura o atenţie sporită minorilor, femeilor gravide, persoanelor în vârstă sau bolnave, în perioada în care aceştia vor fi cazaţi în spaţiile care aparţin statului român.

AP face aceleaşi recomandări şi inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, Liviu Bute.

De asemenea, AP recomandă MAI ca, în vederea asigurării unor spaţii de cazare corespunzătoare cetăţenilor cărora Poliţia de Frontieră nu le permite accesul în România, să pună în valoare dispoziţiile Anexei nr. 2 Secţiunea B din Hotărârea de Guvern nr.791/2009 privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional, potrivit cărora acesta verifică condiţiile privind „asigurarea, amenajarea spaţiilor şi dotarea corespunzătoare a acestora care se fac de către administraţia aeroportului”.

Totodată, AP recomandă ministrului Transporturilor, Lucian Bode, ca, în vederea asigurării în incinta aeroporturilor, a unor spaţii de cazare corespunzătoare cetăţenilor cărora Poliţia de Frontieră nu le permite accesul în România, să pună în valoare dispoziţiile Anexei nr. 1 Secţiunea A punctul 10 din Hotărârea de Guvern nr. 791/2009 privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional, potrivit cărora, printre condiţiile verificate de Ministerul Transporturilor se află şi cele privind amenajarea unor încăperi dotate corespunzător pentru mamă şi copil şi spaţii speciale pentru infanţi şi însoţitorii acestora.

AP s-a sesizat din oficiu, având în vedere informaţiile apărute în presă, potrivit cărora Poliţia de Frontieră Română nu ar fi permis intrarea în ţară a unor cetăţeni sirieni, care au statutul de rezidenţi ai Regatului Danemarcei.

Din ancheta efectuată la Poliţia de Frontieră Română şi din informaţiile scrise care au fost comunicate AP rezultă că, la intrarea în România, resortisanţii ţărilor terţe sunt obligaţi să îndeplinească condiţiile de intrare generale din prevederi ale Regulamentului 399/2016/EU.

Urmare a restricţiilor temporare privind călătoriile neesenţiale adoptate de statul român în actualul context pandemic, intrarea în ţară, la momentul respectiv, a resortisanţilor ţărilor terţe era permisă cu respectarea cadrului normativ general aplicabil doar în situaţiile de excepţie prevăzute în Anexa nr. 3 a Hotărârii Guvernului nr. 782 din 14 septembrie.

Cetăţenii sirieni nu au putut prezenta documente justificative raportat la scopul declarat al călătoriei (un bărbat urma să beneficieze de tratament stomatologic, ceilalţi membri ai familiei doar îl însoţeau şi urmau să se cazeze la un hotel în Bucureşti, fără a putea prezenta documente în acest sens, neavând nici bilete de întoarcere în ţara de reşedinţă sau într-o altă ţară).

La baza nepermiterii intrării în România a stat şi faptul că sirienii au declarat că urmau să rămână în ţară maxim 7 zile, în condiţiile în care, venind din Danemarca, aveau obligaţia legală de a rămâne cel puţin 14 zile în carantină.

Măsura a fost comunicată prin formulare de refuz al intrării în limba engleză şi română. Dialogul cu sirienii s-a purtat în engleză, în special prin intermediul unuia dintre minori care vorbea foarte bine engleză.

Având în vedere că, pentru îndeplinirea demersurilor legate de părăsirea punctului de trecere a frontierei erau necesare mai multe de 12 ore, sirienii au fost cazaţi într-un spaţiu din zona de tranzit a aeroportului, iar pe 13 octombrie au fost transportaţi cu zborul unei companii aeriene în Germania, locaţie din care au sosit în România. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe