EVENIMENT
Azomureş începe oprirea producţiei ca urmare a creşterii preţului gazelor naturale

Azomureş Târgu-Mureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, opreşte de vineri, temporar, producţia, ca urmare a creşterii preţului gazelor naturale.
Compania a anunţat pe 6 decembrie intenţia de a opri producţia, iar instalaţiile se vor opri complet în următoarele zile, până luni 20 decembrie.
”Angajaţii vor veni în continuare la serviciu şi sunt pregătiţi în orice moment să reia producţia dacă şi când condiţiile pieţei o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activităţi vor fi mentenanţa locală şi pregătirea instalaţiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situaţia de pe piaţa din România se va îmbunătăţi”, a declarat Harri Kiiski, CEO Azomureș.
Din 6 decembrie, când Azomureș a făcut anunţul iniţial de pregătire pentru oprirea producţiei, preţul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ.
Dacă la începutul lunii, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, preţul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.
Potrivit conducerii Azomureş, la nivel european preţul gazului a continuat să crească
Potrivit conducerii Azomureş, la nivel european preţul gazului a continuat să crească, dar în România creşterea a fost şi mai pronunţată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adânceşte. Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotaţia la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro faţă de preţul de referinţă European (TTF), în ultima lună în România preţul final a fost cu 9 euro peste preţul de referinţă TTF.
Între timp, preţul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro.
„Combinarea acestor efecte pe piaţa românească înseamnă că preţul îngrăşămintelor româneşti ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de preţuri şi, prin urmare, este imposibil ca Azomureş să opereze cu astfel de costuri”, a mai spus Harri Kiiski.
El a adăugat că apreciază intenţia Guvernului de a acorda subvenţii direct fermierilor pentru achiziţia de îngrăşăminte pentru a acoperi costurile foarte mari la îngrăşăminte, dar, din păcate, această subvenţie va sprijini în cele din urmă importurile din alte ţări, deoarece producţia în România va înceta.
Restricţii la export din ţări precum Rusia, Turcia, Egipt şi China
În prezent, există restricţii la export din ţări precum Rusia, Turcia, Egipt şi China.
În context regional, unii producători din ţările vecine (de exemplu, Ungaria) au informat clienţii despre concentrarea vânzărilor de produse pentru consumul intern, limitându-şi astfel exporturile, anunţă Azomureş.
De asemenea, compania a anunţat că nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021. Plata ajutorului pentru anul 2020, în baza Ordonanţei 81/2019, a fost realizată abia la sfârşitul anului 2021. ”Acest ajutor a susţinut costurile certificatelor de emisii (energie electrică) şi s-a aplicat la peste 30 de companii mari consumatoare de energie din România”.
Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul naţional, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.
Azomureş, unul dintre principalii producători de îngrăşăminte pentru agricultură, a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, iar pentru anul acesta şi-a bugetat un business de aproape 2 miliarde de lei.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Trei tineri din Alba Iulia au furat haine și alte bunuri din mai multe magazine din Carolina Mall

Trei tineri din Alba Iulia sunt cercetați într-un dosar penal de furt, pentru mai multe fapte comise în Carolina Mall. Este vorba despre o serie de furturi petrecute duminică, 18 mai.
Cazul a fost comunicat de reprezentații IPJ Alba în buletinul de presă de luni, 19 mai.
Potrivit IPJ Alba, mai multe persoane ar fi sustras produse de pe rafturile unui supermarket care se află în incinta centrului comercial. De asemenea, bărbatul a sesizat faptul că aceste persoane ar fi sustras…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Motocicliștii se mobilizează. Transportă apă potabilă în zonele din Cluj-Napoca unde se ia apa de marți

În perioada 20-23 mai 2025, unele zone din Cluj-Napoca rămân fără apă potabilă, iar Asociația Comunitatea Moto Cluj a decis să sară în sprijinul persoanelor imobilizate.
”Asociația Comunitatea Moto Cluj vine în sprijinul acestor persoane imobilizate, cu apă potabilă și transport gratuit, celor care nu au reușit să își facă provizii de apă.
Suntem aici să dăm un strop de ajutor, la nevoie!
Telefon dispecerat 0745 202 098”, arată…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Minivacanța de Rusalii: Câte zile libere vor avea românii în luna iunie și care este următoarea punte

Minivacanța de Rusalii: Urmează o minivacanță pentru români, la începutul lunii iunie. Weekendul prelungit va fi ocazia sărbătorii de Rusalii. În acest an însă, elevii și angajații pierd o altă zi liberă: 1 iunie, care pică într-o zi de duminică.
În acest an, sărbătoarea va fi duminică, 8 iunie, la 50 de zile după Paște. Va fi liber și a doua zi de Rusalii, luni, 9 iunie.
În total, angajații din România vor avea o minivacanță de trei zile, în perioada 7-9…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vodafone România migrează serviciile din rețeaua 3G în 4G, din 20 mai. Ce trebuie să știe abonații

Începând din 20 mai, Vodafone România va iniția procesul de migrare a serviciilor de voce, date și machine-to-machine (M2M) din rețeaua 3G în cea 4G. Această schimbare tehnologică are ca scop principal îmbunătățirea calității serviciilor oferite clienților.
Într-un e-mail transmis recent abonaților, compania subliniază avantajele acestei tranziții: „Prin această migrare utilizatorul va avea posibilitatea de a se bucura de toate beneficiile tehnologiei 4G, care permite…
Citește mai mult pe Alba24.ro