Connect with us

ACTUALITATE

Bacteria care provoacă tusea convulsivă ”poate pândi în tăcere” în nasul şi gâtul persoanelor sănătoase (studiu)

Publicatlaborator

Bacteria care cauzează tuse convulsivă poate rămâne ascunsă în nasul sau gâtul persoanelor sănătoase şi se poate răspândi ”în tăcere”, conform unui studiu efectuat o echipă de cercetători britanici, citat miercuri de Press Association.

Capacitatea bacteriei de a sta ascunsă face ca persoanele purtătoare să transmită fără să ştie infecţia altor persoane, ceea ce poate conduce la izbucnirea unor focare sporadice ale acestei afecţiuni, potrivit medicilor de la University Hospital Southampton (UHS).

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub denumirea pertussis, este o infecţie bacteriană deosebit de contagioasă ce se răspândeşte prin particule eliminate prin tuse şi strănut de o persoană infectată.

Boala provoacă episoade de tuse repetată, ce pot dura două, trei sau mai multe luni.

În fiecare an, circa 16 milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de tuse convulsivă, în special în ţările în curs de dezvoltare. În rândul copiilor, boala cauzează anual aproximativ 200.000 de decese ce pot fi prevenite.

Oamenii de ştiinţă de la UHS, conduşi de profesor Robert Read, au administrat bacteria Bordetella pertussis, prin intermediul picăturilor nazale, unui număr de 34 de voluntari care au fost apoi monitorizaţi timp de 17 zile într-un centru de cercetare.

Specialiştii au evaluat răspunsurile sistemului imunitar al subiecţilor care au primit apoi un antibiotic pentru eliminarea infecţiei.

Potrivit concluziilor, publicate în jurnalul ştiinţific Clinical Infectious Diseases, participanţii au putut fi infectaţi în condiţii de siguranţă fără a dezvolta simptome şi au scăpat apoi de bacterie în două zile.

”Studiul demonstrează că bacteria care cauzează tuse convulsivă poate pândi în tăcere în nasul şi gâtul membrilor sănătoşi din cadrul comunităţii. Acest lucru este extrem de important pentru că explică de ce asistăm la focare episodice de tuse convulsivă în întreaga lume, cu efecte grave în cazul persoanelor care nu sunt vaccinate sau care s-au vaccinat cu mult timp în urmă”, a explicat Read, director al NIHR Southampton Biomedical Research Centre.

Un purtător de cuvânt al UHS a atras atenţia că vaccinul antipertussis ”nu oferă protecţie pe tot parcursul vieţii şi este în prezent mai puţin eficient decât era în urmă cu 15 ani”.

”De aceea, descoperirea realizată în Southampton este atât de importantă – înseamnă că bacteria se poate răspândi de la o persoană la alta, în tăcere, şi poate cauza îmbolnăviri în cazul celor care nu sunt imuni, printre aceştia numărându-se bebeluşi şi persoane nevaccinate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Studiul de 2,3 milioane de lire sterline face parte dintr-un proiect european mai amplu, în valoare de 24 de milioane de lire sterline, intitulat PERISCOPE, finanţat de Bill & Melinda Gates Foundation şi Innovative Medicines Initiative (IMI), în care sunt implicaţi specialişti de la 22 de instituţii din 11 ţări, notează Press Association.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Alertă de CIUMĂ BUBONICĂ în China, după descoperirea unui caz suspect în nordul ţării

Publicat

Autorităţile chineze dintr-un oraş din regiunea autonomă Mongolia Interioară au emis o alertă, duminică, la o zi după ce un spital a raportat un caz suspect de ciumă bubonică.

Comitetul pentru sănătate din oraşul Bayannur a emis o alertă de nivelul trei, a doua cea mai scăzută dintr-un sistem cu patru niveluri, care interzice vânarea şi consumul animalelor ce ar putea transmite această boală.

De asemenea, populaţiei i se solicită să raporteze orice caz suspect de ciumă sau de febră fără cauze clare şi să anunţe autorităţile dacă descoperă marmote bolnave sau moarte.

Avertismentul de duminică vine după raportarea a patru cazuri de ciumă în Mongolia Interioară în noiembrie anul trecut, dintre care două de ciumă pneumonică, cea gravă formă.

Ciuma bubonică, cunoscută şi sub numele de “Moartea Neagră” în Evul Mediu, este o boală extrem de infecţioasă şi adesea fatală, fiind răspândită mai ales de rozătoare.

Cazurile de ciumă nu sunt neobişnuite în China, însă focarele au devenit din ce în ce mai rare. În perioada 2009-2018, China a raportat 26 cazuri şi 11 decese din această cauză. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

O zonă din Spania va fi IZOLATĂ, din cauza creşterii numărului de noi cazuri de COVID-19

Publicat

O zonă din nord-vestul Spaniei va fi izolată ca urmare a creşterii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, la o zi după intrarea în carantină a întregului oraş Lleida (vestul Cataloniei), transmite dpa.

Districtul A Marina, situat în provincia Lugo din comunitatea autonomă Galicia, urmează să intre în carantină pentru cinci zile, până vineri, pentru a limita răspândirea COVID-19, au anunţat autorităţile galiciene.

De această măsură vor fi vizate puţin peste 70.000 de persoane. Spania este una dintre cele mai afectate ţări europene de pandemia de COVID-19, cu 28.300 de decese şi 250.000 de cazuri confirmate de infectare.

Duminică în districtul A Marina s-au înregistrat 106 de noi cazuri de COVID-19.

Şeful executivului regional Alberto Nunez Feijoo a afirmat că noul focar îşi are originea în ”două sau trei baruri”. Programul de funcţionare al barurilor din zona în carantină va fi scurtat, iar adunările cu număr mare de persoane vor fi interzise până vineri.

În acelaşi timp, aproximativ 200.000 de oameni din regiunea catalană Segria, unde este situat oraşul Lleida, au revenit sâmbătă la măsurile de izolare, localnicii putând trece de punctele de control ale poliţiei numai pentru a merge la serviciu.

Potrivit presei locale, în Segria majoritatea noilor cazuri au provenit din ferme, aziluri şi o zonă rezidenţială.

Măsurile de izolare introduse la nivel naţional în Spania pentru a limita răspândirea COVID-19 au fost ridicate la 21 iunie, permiţând intrarea în ţară a turiştilor străini. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bulgaria va înăspri controalele, după înmulţirea cazurilor de coronavirus. S-au înregistrat peste 1.000 de cazuri numai în ultima săptămână

Publicat

bulgaria

Bulgaria va sancţiona strict persoanele care nu respectă distanţarea socială obligatorie în spaţiile publice sau nu poartă mască de protecţie în interior, în contextul înmulţirii noilor cazuri de coronavirus, a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Kiril Ananiev, potrivit Reuters.

Ţară cu o populaţie de şapte milioane de locuitori, Bulgaria a înregistrat 5.740 de cazuri de infectare şi 246 de decese. Numai în ultima săptămână s-au înregistrat în total 1.049 de cazuri.

Ananiev a spus că va extinde starea de urgenţă epidemiologică din ţară până la sfârşitul lunii iulie pentru a-i permite să fie mai flexibil şi să emită ordine speciale dacă va fi nevoie.

El le-a cerut autorităţilor să garanteze respectarea măsurilor împotriva infectărilor şi să limiteze evenimentele publice mari. Amenzile pentru nerespectarea regulilor de distanţare şi a altor măsuri vor fi impuse strict.

Luni, oficiali sanitari din oraşul Veliko Târnovo din centrul ţării au informat că 23 din 42 de persoane care au participat la sfârşitul lunii iunie la un bal de absolvire şcolar au fost testate pozitiv cu COVID-19.

Ananiev a declarat presei că 20 de jucători şi oficiali de la două cluburi de fotbal din prima divizie au fost testaţi pozitiv şi a atras atenţia că Bulgaria ar putea interzice prezenţa spectatorilor la meciurile de fotbal.

Bulgaria a ridicat majoritatea restricţiilor legate de coronavirus, deschizând barurile şi restaurantele şi permiţând deplasările pentru a ajuta economia să se recupereze şi nu intenţionează să înăsprească măsurile pentru moment.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape 300 de cetăţeni români, repatriați din Olanda şi Spania, cu trei curse TAROM

Publicat

avion-pasageri

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că 281 de cetăţeni români – 216 din Spania şi 65 din Regatul Ţărilor de Jos – au revenit în ţară, sâmbătă şi duminică, urmare a demersurilor întreprinse pentru facilitarea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19.

Printre cetăţenii români care au revenit în ţară se regăsesc persoane care se aflau în imposibilitatea de a-şi prelungi şederea pe teritoriul statelor respective şi repatrierea a fost asigurată cu trei curse aeriene speciale operate de compania Tarom, pe rutele Bucureşti – Amsterdam – Bucureşti, Bucureşti – Madrid – Bucureşti şi Bucureşti – Barcelona – Bucureşti, mai arată MAE.

Demersurile autorităţilor române au permis şi revenirea unor cetăţeni străini rezidenţi în România – patru cetăţeni bulgari, treisprezece cetăţeni spanioli, un cetăţean olandez şi un cetăţean peruan.

Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a sublinia importanţa verificării cu atenţie, anterior oricăror deplasări, a informaţiilor postate pe site-ul MAE privind sfaturile şi alertele de călătorie, precum şi a informaţiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate