Connect with us

ACTUALITATE

Bacteria care provoacă tusea convulsivă ”poate pândi în tăcere” în nasul şi gâtul persoanelor sănătoase (studiu)

Publicat

laborator

Bacteria care cauzează tuse convulsivă poate rămâne ascunsă în nasul sau gâtul persoanelor sănătoase şi se poate răspândi ”în tăcere”, conform unui studiu efectuat o echipă de cercetători britanici, citat miercuri de Press Association.

Capacitatea bacteriei de a sta ascunsă face ca persoanele purtătoare să transmită fără să ştie infecţia altor persoane, ceea ce poate conduce la izbucnirea unor focare sporadice ale acestei afecţiuni, potrivit medicilor de la University Hospital Southampton (UHS).

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub denumirea pertussis, este o infecţie bacteriană deosebit de contagioasă ce se răspândeşte prin particule eliminate prin tuse şi strănut de o persoană infectată.

Boala provoacă episoade de tuse repetată, ce pot dura două, trei sau mai multe luni.

În fiecare an, circa 16 milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de tuse convulsivă, în special în ţările în curs de dezvoltare. În rândul copiilor, boala cauzează anual aproximativ 200.000 de decese ce pot fi prevenite.

Oamenii de ştiinţă de la UHS, conduşi de profesor Robert Read, au administrat bacteria Bordetella pertussis, prin intermediul picăturilor nazale, unui număr de 34 de voluntari care au fost apoi monitorizaţi timp de 17 zile într-un centru de cercetare.

Specialiştii au evaluat răspunsurile sistemului imunitar al subiecţilor care au primit apoi un antibiotic pentru eliminarea infecţiei.

Potrivit concluziilor, publicate în jurnalul ştiinţific Clinical Infectious Diseases, participanţii au putut fi infectaţi în condiţii de siguranţă fără a dezvolta simptome şi au scăpat apoi de bacterie în două zile.

”Studiul demonstrează că bacteria care cauzează tuse convulsivă poate pândi în tăcere în nasul şi gâtul membrilor sănătoşi din cadrul comunităţii. Acest lucru este extrem de important pentru că explică de ce asistăm la focare episodice de tuse convulsivă în întreaga lume, cu efecte grave în cazul persoanelor care nu sunt vaccinate sau care s-au vaccinat cu mult timp în urmă”, a explicat Read, director al NIHR Southampton Biomedical Research Centre.

Un purtător de cuvânt al UHS a atras atenţia că vaccinul antipertussis ”nu oferă protecţie pe tot parcursul vieţii şi este în prezent mai puţin eficient decât era în urmă cu 15 ani”.

”De aceea, descoperirea realizată în Southampton este atât de importantă – înseamnă că bacteria se poate răspândi de la o persoană la alta, în tăcere, şi poate cauza îmbolnăviri în cazul celor care nu sunt imuni, printre aceştia numărându-se bebeluşi şi persoane nevaccinate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Studiul de 2,3 milioane de lire sterline face parte dintr-un proiect european mai amplu, în valoare de 24 de milioane de lire sterline, intitulat PERISCOPE, finanţat de Bill & Melinda Gates Foundation şi Innovative Medicines Initiative (IMI), în care sunt implicaţi specialişti de la 22 de instituţii din 11 ţări, notează Press Association.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un polițist din Botoșani, aflat la cumpărături, a intervenit într-o bătaie izbucnită în parcarea unui supermarket. Ce a urmat

Publicat

un polițist din botoșani, aflat la cumpărături, a intervenit într o

Publicitate

Un polițist din cadrul Biroului de Investigații Criminale Botoșani, aflat în timpul liber, a intervenit rapid pentru a opri o bătaie izbucnită în parcarea unui supermarket.

În timp ce își făcea cumpărăturile, agentul a observat un tânăr care îl lovea cu brutalitate pe un alt tânăr, trântindu-l la pământ. Când agresorul a încercat să continue atacul, polițistul a intervenit imediat, strigând către acesta. Bărbatul violent a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Festivalul de voie bună „aRoma Fest”, sub lupa jandarmilor

Publicat

festivalul de voie bună „aroma fest”, sub lupa jandarmilor

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa pentru siguranța botoșănenilor la manifestările publice cu caracter cultural-artistic sau sportiv, cu participare numeroasă.

Începând de azi, jandarmii, împreună cu efective de poliție rutieră, vor acționa timp de trei zile în zona de desfășurare a Festivalului de voie bună – aRoma Fest pentru prevenirea faptelor antisociale, precum și pentru dirijarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Grădina de Vară a Teatrului „Mihai Eminescu” intră în reabilitare

Publicat

foto: grădina de vară a teatrului „mihai eminescu” intră în

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani anunță începerea lucrărilor de reabilitare a Grădinii de Vară a Teatrului „Mihai Eminescu” – un proiect mult așteptat de botoșăneni, menit să redea comunității un spațiu cultural emblematic.

După ani de așteptare, Grădina de Vară a devenit, în sfârșit, un șantier. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis, iar organizarea de șantier este deja în curs. Proiectul este derulat de SC CORNELL’S FLOOR…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ISU Botoșani: Noaptea Muzeelor – măsuri de prevenire a incendiilor

Publicat

isu botoșani: noaptea muzeelor – măsuri de prevenire a incendiilor

Publicitate

În fiecare an, foarte mulți botoșaneni participă la „Noaptea Muzeelor”. Pentru ca evenimentul cultural, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai a.c., să se desfășoare în condiții de siguranță, la nivelul instituțiilor organizatoare trebuie adoptate măsuri care să asigure:

– evitarea supraaglomerării, prin permiterea accesului vizitatorilor doar în limitele în care se poate asigura o supraveghere atentă, prin personalul propriu sau cel voluntar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe