Connect with us

EVENIMENT

Bagdadul, acoperit din nou de un strat zăpadă, pentru a doua oară în peste 100 de ani

Publicat

zapada

Oraşul Bagdad a fost acoperit marţi dimineaţă de un strat de zăpadă, fenomen rarisim în această regiune din Orientul Mijlociu, obişnuită să sufere mai degrabă din cauza căldurii extreme şi care a cunoscut un singur eveniment similar în peste un secol, înregistrat în 2008, informează AFP.

În urmă cu 12 ani, a fost vorba despre lapoviţă, ninsorile fiind atunci combinate cu averse de ploaie. De această dată, mai mulţi centimetri de zăpadă au acoperit automobilele, trotuarele şi frunzele palmierilor.

Marţi dimineaţă, ăn afară de Bagdad, şi oraşul sfânt şiit Kerbala, aflat mai la sud faţă de capitala Irakului, a fost acoperit de un strat de zăpadă ce a măsurat câţiva centimetri. Copiii din cele două oraşe s-au bucurat cel mai mult de fenomenul meteorologic, participând în număr mare la bătăi cu bulgări de zăpadă pe străzile acestor localităţi.

„Acest episod de ninsoare va se prelungi până miercuri”, a declarat Amer al-Jaberi, directorul Centrului de meteorologie din Bagdad, precizând că valul de frig a venit de pe continentul european.

Nordul Irakului, o regiune muntoasă, este acoperit în fiecare an de zăpadă, iar staţiuni de schi au fost deschise în Kurdistan. Însă în sudul ţării, unde temperaturile depăşesc 50 de grade Celsius pe timpul verii, ninsorile reprezintă un fenomen rarisim.

La Mosul, o metropolă din nordul ţării, acoperişul moscheii Al-Nouri, unde „califul” autoproclamat al Statului Islamic a avut singura sa apariţie publică, era acoperit marţi de un strat de omăt, la fel şi ruinele din oraşul-vechi, devastat de războiul împotriva jihadiştilor.

Tot în nordul ţării, zăpada acoperea corturile de campanie în care trăiesc sute de mii de strămutaţi – alungaţi din casele lor de ofensiva Statului Islamic din 2014 – şi de refugiaţi, veniţi din Siria învecinată, aflată în război.

Irakul, o ţară cu o populaţie de 40 de milioane de locuitori din care o treime trăiesc din agricultură, se confruntă cu o secetă severă, iar autorităţile speră în acest an la un sezon agricol mai bun, datorită ploilor care au alimentat debitele râurilor şi fluviilor, parţial secate din cauza barajelor construite în Turcia şi Iran.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat

lucrator casnic angajat pixabay.jpg

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi remunerați și vor beneficia de drepturile pe care le au și alți salariați, respectiv plata contribuțiilor sociale. Statul va lua 3 lei din 15.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salariul minim european. Marcel Ciolacu: Formă de stabilire este „un pic cam empirică”. În realitate, Directiva Europeană e clară

Publicat

salariul minim european. marcel ciolacu: formă de stabilire este „un

Salariul minim european: Premierul Marcel Ciolacu a spus că actuala formă de stabilire a salariului minim este „un pic cam empirică” și crede că acest mecanism trebuie să devină foarte clar, predictibil.

„Nu putem rămâne. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, cu patronate și sindicat, și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri”, a spus Marcel Ciolacu.

Salariul minim european

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alunecare de teren pe strada Uliului. Au intervenit pompierii. Traficul auto, restricționat

Publicat

1714188563 uliu 3 e1714033683142.jpg

Pompierii clujeni au intervenit, vineri noapte, pe strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren. Traficul auto a fost restricționat.

Strada Uliului „a luat-o la vale” noaptea trecută, la fața locului intervenind un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj. Potrivit instituției clujene, a fost afectată o bandă de mers, pe o lungime de circa 20 de metri.

Traficul auto a fost restricționat. Un echipaj ISU Cluj a rămas în zonă pentru a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Horoscop de weekend: 27- 28 aprilie. Cum arată sfârșitul de săptămână pentru fiecare zodie în parte

Publicat

horoscop de weekend 20 21 aprilie: sfârșit de săptămână benefic pentru majoritatea

Horoscop de weekend: 27- 28 aprilie. Sfârșitul de săptămână poate fi benefic și distractiv pentru majoritatea zodiilor. 

Horoscopul are 12 semne zodiacale, fiecare asociat cu un anumit interval de date în calendarul anului.

Horoscopul este o practică astrologică care presupune interpretarea pozițiilor relative ale planetelor și a altor corpuri cerești în momentul nașterii unei persoane.

Horoscop 2024. Previziuni și predicții pentru fiecare zodie: Sănătate, dragoste,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe