Connect with us

ACTUALITATE

Băieţi deştepţi: Doi IT-işti din Oradea au inventat un utilaj care adună PET-urile din râuri şi vor să realizeze plantări cu drone

Publicat

Doi IT-işti orădeni au montat pe Crişul Repede un utilaj uriaş care curăţă singur râul de PET-uri şi de alte gunoaie ce plutesc pe suprafaţa apei. Ecologişti convinşi, Dragoş Rus şi Virgil Ghic au făcut sistemul pe banii lor şi nu cer niciun leu nici pentru folosirea lui.

Pe lângă joburile pe care le au, cei doi prieteni au fondat împreună platforma wesupply.xyz, un site unde se găsesc ofertele a numeroase branduri de haine, încălţăminte şi accesorii. Pentru fiecare comandă făcută prin portalul lor, Dragoş şi Virgil îşi asumă, din drag de natură, să facă o faptă bună pentru mediu. „Nu toţi oamenii merg pe râuri să cureţe gunoaie. Dar când cumpără de pe platforma noastră, noi alocăm o marjă de profit proiectelor ecologiste”, a explicat Dragoş.

Pentru a-şi demonstra bunele intenţii, cei doi au făcut primul proiect pe banii lor. Dravir 1 este un utilaj care a fost montat, săptămâna trecută, pe râul Crişul Repede, într-un canton al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri de la marginea satului Tărian, şi care de acum înainte va aduna PET-urile ce plutesc pe apă.

Utilajul în formă de pâlnie constă în două braţe lungi şi o cuşcă, toate plutitoare. Cele două braţe din polipropilenă au fost întinse pe lăţimea Crişului şi formează un fel de barieră pe suprafaţa apei, fără a afecta în vreun fel vieţuitoarele din râu. La intersecţia braţelor se află cuşca din aluminiu, în care se vor aduna flacoanele purtate de curenţii din apă. Când cuşca va fi plină cu gunoaie, va trebui scoasă din apă, golită şi reamplasată.

„Noi l-am proiectat şi l-am făcut în regie proprie. Poate fi îmbunătăţit, nu susţinem că este perfect”, a declarat Dragoş. „Urmează să vedem dacă funcţionează şi cât de eficient este”, a declarat directorul ABA Crişuri, Sorin Guler, prezent la eveniment.

Între timp, cei doi IT-işti pregătesc un proiect nou, susţinut financiar tot de ei, care s-ar putea dovedi la fel de interesant. „Lucrăm la o dronă agricolă cu care să facem plantări în zone greu accesibile”, explică Dragoş, convins că la primăvară vor putea face deja… plantări din aer.

Întreaga poveste a celor doi IT-işti orădeni o găsiţi în aricolul „Barieră pentru gunoaie

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe