Connect with us

EVENIMENT

Bâlbe și confuzii în lanț la 112, în cazul unui bărbat accidentat la Râpa Roșie. Relatarea martorului care a alertat autoritățile

Publicat

Persoana care a raportat la Serviciul 112 accidentul petrecut sâmbătă, 17 august, la Râpa Roşie, aproape de Sebeş, a postat pe facebook povestea întregii intervenții a autorităților și modul în care a fost gestionat cazul de către cei de la 112.

Citește și VIDEO FOTO UPDATE: Un parapantist a căzut 10 metri într-o prăpastie, la Râpa Roșie. Intervenție cu elicopterul SMURD

Reamintim că ISU Alba a anunţat sâmbătă că un parapantist a fost rănit după ce a căzut într-o râpă adâncă, într-o zonă greu accesibilă de la Râpa Roşie. Bărbatul a fost preluat de un elicopter SMURD, care l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe Alba.

O persoană care a asistat la operaţiunea de salvare susţine că victima nu era parapantist şi că, pur şi simplu, a alunecat în râpă. Silviu Iliuţă a sunat imediat la 112, apoi și-a povestit experiența pe contul său de facebook.

Ce a urmat a fost un fel de telefon fără fir între instituții, care arată că serviciul se bâlbâie și în cele mai simple situații. Operatorii nu știau unde este Râpa Roșie, unul dintre cele mai cunoscute monumente din județul Alba, iar informația se schimba de la o autoritate la alta. Așa a ajuns oficial și la presă, că bărbatul era parapantist, iar informația s-a rostogolit până seara pe toate publicațiile online.

Mai jos, postarea martorului:

”Azi am intrat, pentru prima dată în viaţă mea, în contact cu cei de la 112. Am nimerit în mijlocul unei acţiuni de salvare, la Râpa Roşie, lângă Sebeş. Un turist s-a rostogolit vreo 100 de metri, în faţă ochilor noştri. Că-şi făcea poze, cum spun cei care erau lângă el, că i s-a făcut rău, habar n-am. Cert e că omul a căzut de undeva unde n-avea ce căuta.

Au urmat aşa, şi va jur că nu înfloresc nici măcar cu o petală:

– am sunat la 112, operatoarea m-a întrebat unde sunt, i-am zis că la Râpa Roşie, obiectiv turistic destul de important, la câţiva km. de Sebeş. M-a întrebat: „unde e Râpa Roşie?” I-am spus că e dealul ăla roşu pe care vin toţi să îl viziteze. „Aha, nu ştiu, va sună cineva, staţi acolo!”

– mă sună un medic. „Râpa Roşie? Sunteţi lângă el?” „Nu sunt, l-am văzut cum a picat, s-a rostogolit 100 de metri, s-a înfipt în copac şi a rămas acolo. De la mine, de pe partea cealaltă a râpei se vede că a rămas lângă copac”. „Şi se mişcă? E conştient?” „Nu ştiu, eu sunt pe partea cealată.” „Bine, venim şi vă mai sunăm.”

– peste 15 minute ajunge un poliţist local. Terenul alunecos, o argilă pe care nu poţi merge fără bocanci. A ajuns la el, în acelaşi timp cu alţi oameni. S-au strâns în jurul lui. Eu şi cei din gaşcă mea urlam la ei de peste râpă: „Nu îl mişcaţi! Vine medicul!”

– zece minute mai târziu, mă sună alt medic: „Sunt de la Târgu Mureş, ce s-a întâmplat? Aţi sunat la 112.”

Reiau tot ce i-am spus primului medic, cel din Sebeş. „Bine, venim!” Nu i-am mai întrebat dacă vin şi ei, în timp ce vin şi ceilalţi. Am crezut că oamenii ăştia vorbesc între ei. Nu vorbeau, greşeală mea.

– la o jumătate de oră de la accident, mă sună primul medic, cel din Sebeş: „Aţi sunat la 112?” „Am sunat.” „Venim acum, pe unde se vine la Râpă Roşie?” Îi explic unde să parcheze, să o ia prin pădure, să aibă încălţări bune pentru că alunecă rău.

– Încercam să fac poze, în caz că nu nimeresc medicii, să le trimit locaţia. Share location. Oamenii s-au strâns pe vârful dealurilor din jur, pe lângă noi. Aud un strigat al unei doamne: „Fuuuuck!” Mă gândeam că a mai căzut una. Continuă: „Filmăm şi am rămas fără baterie la telefon.” Astea sunt adevăratele drame. – După o vreme ajunge prima echipa de medici. Îi vedeam de pe partea cealaltă a râpei. După zece minute, ajunge şi a două echipa. Cineva de lângă accidentat strigă: „Nu au cum să îl ia! Alunecă medicii!”

– o fată de lângă mine sună la SMURD. Cei de acolo spun că trimit elicopter.

– strigam la cei de pe partea cealaltă că vine elicopterul. După o vreme, chiar vine. Cum îl vede, poliţistul o ia la goana spre vârful dealului, ridică şi începe să urle: „Băăăă, aici! Jos, băăăă! – mă sună cineva: „Sunteţi lângă victima? Să nu se mişte! A căzut cu motocicletă?” „Nu, v-am zis deja de trei ori, s-a rostogolit. Nu se merge cu motocicletă sus pe râpă.” „Da, să nu îl mişcăţi!”, „Eu sunt pe partea cealată. Au venit deja medici şi pompieri, lângă el sunt şi… Închide.

– poliţistul face cu mâna elicopterului, alergând jos-sus, jos-sus. Elicopterul îl ignoră şi survolează.

– vine elicopterul, coboară un profesionist SMURD, îl leagă pe om, îl ridică, pleacă. Cei de la SMURD, rapizi şi profi.

– la o ora şi un sfert (Sebeş e la 7 km., iar drumul liber, eu am făcut zece minute), poate puţin mai mult, omul e dus la spital, la Alba. Medicii, cu care mă întâlnesc în parcare, spun că nu are lovitură la cap, va fi ok.

– la două ore şi ceva după accident, mă sună cineva de la 112: „Bună ziua! Cine sunteţi? Aţi spus că a căzut cineva cu parapanta?!” Fac o pauză prea lungă, probabil. Eram în duş, la hotel. „Nu, la Râpa Roşie a căzut cineva, dar s-a rezolvat, l-a luat elicopterul, e la spital.”Bărbatul: „A dat cineva la Presă că a căzut cineva cu parapanta. Dar dvs. cine sunteţi? (cu subînţeles) Am telefon plătit de Prima tv. Zice: „Sunteţi de la Presă? Îmi apare aici Prima tv.” „Dar n-are legătură, sunt în concediu. Mulţumesc, o zi bună! Fără concluzie. Trageţi voi”, a povestit Silviu Iliuţă pe Facebook.

Sursa foto: ISU Alba


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Medic din Bihor, acuzat că a luat mită de 334 de ori

Publicat

Un medic din Bihor, angajat al Casei Județene de Pensii, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că a primit mită de 334 de ori în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui Ana Guț, la data faptelor medic expert al asigurărilor sociale, angajată a Casei Județene de Pensii Bihor, pentru luare de mită în formă continuată (334 acte materiale) și a altor pesoane fizice fără calitate specială pentru complicitate la luare de mită.

Conform rechizitoriului, inculpata Guț Ana, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi primit, în mod repetat (de 334 ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani (în valoare de 51.970 lei și 3.330 euro), care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la prelungirea concediului medical peste 90 de zile și propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile.

De această situație a profitat și o altă inculpată, care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, în calitate de asistent medical, angajată la cabinetul medicului, ar fi primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, și de asemenea ar fi primit de la inculpata Guț Ana, în mod repetat, sume de bani despre care știa că reprezintă o parte din sumele pe care medicul le primise în mod necuvenit.

Cu asistenta medicală procurorii au încheiat, în prezența avocatului, un acord de recunoaștere a vinovăției. Aceasta a recunoscut comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (36 acte materiale) și complicitate la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (23 acte materiale). Acordul prevede o pedeapsă de doi ani și opt luni închisoare cu suspendare.

În acest caz au fost identificați 14 intermediari, persoane fără calitate specială, care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat medicul să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale. Dintre aceștia, patru au fost trimiși în judecată.

Cu alți 10 dintre inculpați, întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită, au fost încheiate 10 acorduri, pentru pedepse cuprinse între doi ani și doi ani și șapte luni închisoare cu suspendare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine e femeia din Brașov suspectă de infectare cu tulpina Omicron

Publicat

omicron

Persoana suspectă de infectare cu tulpina Omicron din județul Brașov este o femeie de 48 de ani, revenită din Africa de Sud. Ea are schemă completă de vaccinare.

Potrivit Prefecturii Brașov, este vorba despre o persoană de sex feminin, în vârstă de 48 de ani, repatriată marți, 30 noiembrie, din Africa de Sud.

La testarea realizată pe aeroport, aceasta a avut rezultat pozitiv.

Femeia a fost preluată de reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov și transportată în condiții conforme protocolului la domiciliul din județul Brașov, unde a intrat în izolare, aflându-se sub o monitorizare strictă.

„Persoana confirmată pozitiv este vaccinată cu schemă completă și până în acest moment nu a dezvoltat simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2. Proba recoltată la intrarea în țară a fost trimisă pentru secvențiere genomică la Institutul Național de Cercetare Medico-Militară <Cantacuzino> din București”, a transmis Prefectura.

Confom instituțíei, procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, s-a concluzionat că există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron virusului SARS-Cov-2 la persoana din Brașov depistată pozitiv.

Alte două persoane din județele Maramureș și Vaslui, repatriate din Africa de Sud, sunt de asemenea suspecte de infectare cu tulpina Omicron. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Procesul verbal care demonstrează plata amenzilor contravenţionale nu mai trebuie trimis la Poliţie

Publicat

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, modificarea şi completarea Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, care prevede, între altele, ca procesul verbal privind plata acestora să nu mai fie trimis la Poliţie.

„Elementele minime obligatorii de structură şi de format ale procesului-verbal de contravenţie prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin normele de aplicare ale prezentei legi”, prevede actul normativ promulgat.

Legea stipulează şi că „prin derogare de la dispoziţiile art. 20 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării sistemului pilot, dacă agentul constatator constată în acelaşi timp mai multe contravenţii săvârşite de aceeaşi persoană, pentru amenzile prevăzute la alin. (1) se încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii distinct de celelalte, având seria de evidenţă unică prevăzută la art. 2 lit. B)”.

La dezbaterile din Camera Deputaţilor, for decizional în cazul acestei legi, deputatul UDMR Benedek Zacharie, iniţiator, a precizat că cetăţeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie pentru a demonstra că şi-a plătit amenda.

„Cetăţeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie, să demonstreze că şi-a plătit amenda, fiind un cont unic şi primăriile nu o să mai fie grevate de plata amenzilor. Deci am ajutat şi cetăţeanul şi am ajutat şi primăriile”, a declarat deputatul UDMR, pe 3 noiembrie, în plenul Camerei Deputaţilor. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Dubla crimă de la Onești: Bărbatul acuzat că a ucis muncitorii are COVID-19

Publicat

criminal onesti ostatici bacau 1 590x353

Dosarul dublei crime de la Onești a fost din nou amânat, joi, după ce Gheorghe Moroșan, cel acuzat de tragedia din apartamentul groazei a fost diagnosticat cu COVID-19. Anterior, el nu a putut fi dus la instanță pentru nu exista mașină.

Dosarul dublei crime de la Onești va primi un nou termnen, joi, după ce Gheorghe Moroșanu nu a putut fi adus de la penitenciar nici de această dată.

Dacă la termenul trecut nu exista mașină care să-l ducă la instanță, joi se pare că a fost diagnosticat cu COVID-19, iar soția sa, care este judecată ca și complice, s-a operat.

„Dosarul se amână din nou, în timp ce, după ce am făcut 3 cereri de consultare a dosarului unde sunt cercetați șefii Poliției Române, procurorul refuză să-mi dea acces la dosar, unde și noi am făcut plângere penală pentru abuz în serviciu/neglijență”, acuză avocatul Adrian Cuculis.

Doi muncitori care renovau un apartament în Oneşti, judeţul Bacău, au fost omorâţi, la începutul lunii martie, de fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ţinut cei doi bărbaţi ostatici, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat.

Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc şi altul la spitalul din Oneşti.

Poliţiştii au intervenit în forţă şi au tras mai multe focuri de armă. Agresorul a ajuns şi el la spital, cu multiple plăgi împuşcate în mâini, picioare, abdomen. După ce și-a revenit, Moroșan a fost arestat. Soţia lui Gheorghe Moroşan a fost arestată pentru 30 de zile, ea fiind complicele soţului său la sechestrare.

Ancheta realizată în cazul crimei din Onești în care doi muncitori, de 36 și 52 de ani, au fost uciși arată încălcări grave și de neexplicat ale măsurilor pe care ar fi trebuit să le ia polițiștii chemați la față locului.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), polițiștii din Bacău și cei din Onești aveau toate motivele să intervină în forță în apartamentul unde Gheorghe Moroșan ținea ostatici și a ucis, apoi, doi bărbați. Raportul arată că datele cazului au fost raportate eronat și târziu, fără a se arăta că Moroșan era acuzat de multe fapte violente. MEDIAFAX

Citește mai departe