Connect with us

ACTUALITATE

Bărbat cu fractură de coloană, operat cu ajutorul celui mai performant robot din lume în domeniu, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi

Publicat

Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

O intervenţie chirurgicală a fost efectuată marţi, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ajutorul celui mai performant robot din lume folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie, operaţia efectuată în premieră naţională fiind urmărită cu ajutorul monitoarelor şi de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, a declarat presei că un bărbat de aproximativ 40 de ani s-a ales cu o fractură de coloană la nivelul vertebrei L2, după ce a căzut de la 7 metri înălţime. El a fost operat în cursul dimineţii de marţi cu ajutorul Robotului Mazor X, unitatea medicală fiind singura din ţară, şi a doua din Europa, care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie.

„Se face o fixare minim invazivă cu ajutorul unui robot medical. Montajul este lung şi presupune implantarea a opt şuruburi ce sunt fixate cu o tijă, toate fiind fabricate din titan. Durata de implantare a unui şurub este în medie de 1,5 minute, iar pentru aceasta se face o mică incizie pe sub piele. Pacientul îşi mişcă picioarele. Post operator, el va pleca în câteva zile acasă. Intervenţia efectuată cu ajutorul acestui robot are o acurateţe de 100%”, a explicat dr. Lucian Eva despre manevrele medicale făcute în sala de operaţie de echipa condusă de prof. Cezar Popescu.

Intervenţia a fost făcută de o echipă formată din trei medici, doi bioingineri şi patru asistenţi medicali, la două luni după achiziţionarea robotului medical, primul din seria sa. În toată această perioadă de timp personalul medical şi cel tehnic a urmat cursuri de instruire cu specialişti din SUA şi Israel.

„Pentru neurochirurgia din Iaşi şi din ţară este un moment istoric pentru că viitorul în medicină în viitorii 10 ani cu siguranţă va fi robotica. Noi am reuşit cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale să implementăm un sistem robotic. El a fost achiziţionat contra sumei de 1,2 milioane de euro, o sumă nu mică, dar nici mare în comparaţie cu beneficiile pe care le aduce. Cel mai important este entuziasmul echipei medicale. Suntem nişte nebuni frumoşi la Iaşi care ne-am dorit întotdeauna să implementăm lucrurile inovative care au principal scop creşterea actului medical. Cel mai important pentru sistemul de sănătate este conceptul de valoare de bază în îngrijirile de sănătate care are pacientul ca partener al echipei medicale. Asta vrem să facem la Iaşi. Vrem ca pacienţii să simtă că sunt trataţi la nivel european”, a declarat presei dr Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Robotul Mazor X este un sistem care va da o siguranţă aproape de sută la sută chirurgului, având 6 grade de libertate a mişcărilor. El este unic nu doar în ţară, ci şi în lume ca versiune. În lume sunt 142 de roboţi, versiuni mai vechi. Robotul poate fi utilizat nu numai în ceea ce înseamnă patologie traumatică, tumorală, degenerativă, cât şi în diformităţi ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii.

„Mă bucur că la Iaşi lucrurile au început să se mişte în domeniul sănătăţii. Ministerul Sănătăţii doreşte să facă investiţii în aparatură medicală, echipamente, şi nu numai. M-aş referi şi la resursa umană. O parte putem să o instruim aici la Iaşi, altă parte în alte centre medicale astfel încât Iaşul să devină într-adevăr un pol al medicinei din România”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Sorina Pintea.

Prezent la conferinţa de presă, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a declarat că se bucură să vădă că la Iaşi un concept precum inteligenţa artificială a devenit realitate.

„Mă bucur să văd materializarea planurilor de adopţie a înaltei tehnologii, cu atât mai mult cu cât astăzi avem o lansare în domeniul medical”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Acesta a mai declarat că a demarat discuţii cu reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie privind demararea unor parteneriate privind programe din zona inteligenţei artificiale. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Pirat auto” sucevean prins cu mașina plină pe strada Primăverii din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au „taxat”

Publicat

images 1.jpg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, luni,  pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 59 de ani, din județul Suceava.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta efectua transport neautorizat de persoane, contra cost.

 

Bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autovehiculul pentru o perioadă de 6 luni.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

469 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. Vezi LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

electrician.jpg

Nu mai puțin de 469 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
SEF DEPARTAMENT

(INGINER SEF)

SC NOVA APASERV SA

Str. Octav Bancila nr.3

Tel:0374106800

DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

INGINER SILVIC DIRECTIA SILVICA BOTOSANI

Str. Pacea nr. 47

Tel:0231/512882

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Căutări fără oprire la Tudora, pentru găsirea unui copil de doi ani. Polițiștii și jandarmii fac tot ce este posibil

Publicat

whatsapp image 2024 03 17 at 18.53.16 1000x600.jpeg

Comunitatea din Tudora și botoșănenii care au aflat din media de acest caz, stau cu sufletul la gura, cu speranța că puiul de om va fi găsit din moment în moment.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botosani, copilul este căutat fără încetare, polițiștii și jandarmii fiind dispuși să facă tot ce este posibil.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un bărbat de 61 de ani

Publicat

smurd.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un bărbat de 61 de ani, aflat în stare gravă.

Botoșăneanul a suferit un infarct miorcardic acut și medicii au decis transferul pe calea aerului la o clinică din județul vecin.

Aeronava SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe