EVENIMENT
Bărbat de 35 de ani decedat, după ce a fost ATACAT de urs, într-o pădure din Harghita

Un bărbat de 35 de ani, din localitatea Crişeni, comuna Atid, judeţul Harghita, a murit, după ce a fost atacat de un urs, într-o zonă forestieră din apropierea comunei Crişeni. Bărbatul, care a suferit multiple răni muşcate pe torace şi membrele superioare, a decedat în ambulanţă, din cauza multiplelor leziuni suferite.
Preşedintele Asociaţiei de Vânătoare „Hubertus”, din Cristuru Secuiesc, Fazakas Attila, a declarat pentru Agerpres că incidentul s-a petrecut în pădure, dar nu cunoaşte exact împrejurările în care a avut loc atacul animalului.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat vineri că este inacceptabil ca un om să îşi piardă viaţa în urma unui atac de urs şi va solicita Ministerului Mediului o anchetă legată de numeroasele refuzuri de extragere a unor exemplare, făcute de asociaţiile de vânătoare din zonă.
„Este inacceptabil că a fost un atac şi, din păcate, după câteva ore, victima a murit în ambulanţă. Şi se pare că acest urs a fos solicitat ca să fie extras anul trecut, dar din partea Ministerului Mediului i s-a refuzat asociaţiei de vânătoare şi acum eu întreb a cui este responsabilitatea pentru această situaţie? Nu e bine că la Bucureşti nu se vede ce se întâmplă în judeţul Harghita, nu e bine că aici viaţa oamenilor este în pericol şi de ce ne temeam în ultimii ani, astăzi a devenit realitate”, a declarat Borboly Csaba, la finalul şedinţei extraordinare de Consiliul Judeţean, în cadrul căruia s-a păstrat un moment de reculegere pentru tânărul de 35 ani, care a murit, vineri, după ce a fost atacat de un urs.
Preşedintele CJ a punctat faptul că nu înţelege de ce funcţionarii de la Ministerul Mediului nu înţeleg situaţia din Harghita şi nu dau aprobare pentru extragerea urşilor sau aprobă solicitările foarte târziu după ce a avut loc un atac, când ursul deja a plecat din zonă.
„Astăzi voi lua legătura cu doamna ministru şi voi cere o anchetă a Ministerului Mediului despre toate refuzurile făcute pentru judeţul Harghita. Pentru că, dacă ne uităm la site-ul Ministerului Mediului, se vede că în judeţe unde nici nu am auzit de pagube s-au aprobat extrageri şi unde populaţia de urs este foarte mică, iar în Harghita s-au aprobat doar o treime din solicitări. Eu cred că aici sunt nişte dubii, pentru că atacurile au fost aici, oameni spitalizaţi au fost în Harghita, pagube cu sutele sunt aici şi ministerul nu ia nişte măsuri”, a spus Borboly.
Preşedintele CJ a mai adăugat că îi va solicita ministrului Mediului ca Guvernul să aprobe prin ordonanţă de urgenţă modificările la legea vânatului, votate de Parlament, dar care au fost contestate la Curtea Constituţională de preşedintele României.
„Solicit doamnei ministru, prin OUG, oricum suntem ţara OUG-urilor, că în fiecare săptămână avem zeci de ordonanţe de urgenţă, să aprobe săptămâna viitoare Guvernul această modificare legislativă, pentru că viaţa oamenilor este în continuare în pericol, ne trebuie prevenţie, ne trebuie fonduri, ne trebuie nişte măsuri care, din păcate, acum, din lacune legislative nu se pot lua”, a mai arătat Borboly Csaba.
Preşedintele CJ a precizat că în perioada următoare vor fi făcute demersuri pentru acordarea de ajutoare bunicilor în grija cărora au rămas cei doi copii pe care îi avea tânărul ucis de urs.
„Acest om era un ţăran, care lucra pe câmp, pe proprietatea sa. A avut doi copii, din păcate mama copiilor a plecat în străinătate de patru ani şi creştea aceşti copii cu mama sa, cu bunica. (…) Acum trebuie să venim cu ajutor, am luat legătura cu familia rămasă şi copiii sunt în siguranţă la bunica şi începem procedurile oficiale ca să poată să rămână acolo, în adopţie. Vom începe şi campanie de strângere de fonduri şi vom veni cu ajutoare pentru această familie şi orice ajutor este binevenit”, a conchis Borboly Csaba.
AGERRES
EVENIMENT
OPINIE. Viorel Băltărețu: România reală merită mai mult decât un vot. Merită reconstruită.

Duminică, 18 mai, votăm. Este un moment esențial. Nu doar pentru următorii 5 ani, ci pentru direcția morală și economică a României.
Dar vreau să spun limpede: votul e doar începutul. Alegerile nu rezolvă automat problemele din societate. Ele doar stabilesc cadrul. De a doua zi, avem nevoie de ceva mult mai greu: vindecare. Reconstrucție. Revenirea la o normalitate care respectă munca, responsabilitatea și decența.
Zilele trecute am citit un articol scris de Dorel…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Concerte de promenadă, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina: Fanfara județului Alba, în fiecare duminică, la Poarta a III-a

În fiecare duminică, până în septembrie, la Poarta a III-a a Cetății, vor fi concerte de promenadă. Acestea sunt prezentate de Fanfara județului Alba și invitații acesteia. Primul eveniment va fi sâmbătă, 17 mai, apoi stagiunea începe din 25 mai.
Evenimentele ”Zile însorite la Poarta a III-a a Cetății” se vor desfășura în fiecare duminică de la ora 19.00, în perioada mai-septembrie 2025.
Evenimentul este integrat în programul ”Porți deschise la sediul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sistem electronic pentru cetățenii care solicită servicii de stare civilă la Alba Iulia. Cum funcționează

Cetățenii din Alba Iulia care solicită servicii de stare civilă vor beneficia de un sistem modernizat de asistență, începând de vineri, 16 mai 2025.
La sediul din Calea Moților nr. 5A, va fi pus în funcțiune un sistem electronic destinat persoanelor care apelează la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Acesta ar simplifica și eficientiza accesul la serviciile de stare civilă.
„Accesul la ghișeele de stare civilă se va face pe bază unor bonuri de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Românii cu probleme medicale, în topul pasagerilor care vin cu avionul de la București la Cluj

Antreprenorii se numără printre cei mai mulți pasageri pe zborurile care fac legătura dintre București și Cluj și retur. Totuși, un loc important în segmentul de pasageri este ocupat în ultima perioadă și de cei care caută serviciile medicale clujene, conform unui top realizat de cpmpania Tarom.
Pasagerul cu numărul 1.000.000 care a ajuns pe Aeroportul Internațional Cluj în 2025, mai precis miercuri, 14 mai, a călătorit cu Tarom și a venit de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro