EVENIMENT
Băsescu a atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost lăsat fără vilă de protocol şi paza SPP

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi, respectiv vilă de protocol de la RA-APPS şi dispozitiv de protecţie al SPP.
Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă.
Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie.
Băsescu a pierdut în primă instanţă procesul, însă a obţinut din partea Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale.
Băsescu a atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost lăsat fără vilă de protocol şi paza SPP. În ce condiții își va recăpăta Băsescu privilegiile
Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile.
Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o „îndoială serioasă” cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ.
„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei „şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei.
În calitate de şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.
În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede art.3 din Legea 406/2001, introdus în octombrie 2021.
Cum Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii, a fost nevoit să părăsească vila de protocol, iar SPP l-a anunţat că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază din partea Serviciului.
Agerpres
EVENIMENT
Inspectorii DSP Alba au luat la control mai multe supermarket-uri, magazine și restaurante din județ. Ce sancțiuni au dat

În luna martie 2025, inspectorii DSP Alba au verificat 84 de unități din județ privind respectarea normelor sanitare și utilizarea corectă a produselor biocide.
Au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, dintre care 12 amenzi în valoare totală de 81.200 lei, unitățile sancționate fiind situate în mai multe localități din județ.
Printre principalele nereguli constatate s-au numărat lipsa curățeniei, utilizarea produselor expirate, lipsa cursurilor de igienă și a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Insecte, produse expirate și vitrine murdare, în Piața Mihai Viteazu. 35 de amenzi și activitate oprită temporar de ANPC

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a desfășurat joi o amplă acțiune de control în Piața Mihai Viteazu, în urma căreia a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor.
Pe data de 03.04.2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a derulat o serie de acțiuni de control la 22 de operatori economici care își desfășoară activitatea în Piaţa Mihai Viteazu.
Verificările au fost efectuate ca urmare a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Șofer prins la volan cu viteză de 223 km/h pe autostrada A1. Ce măsuri au luat polițiștii rutieri

Un șofer de 24 de ani a fost prins rulând cu viteza de 223 km/h pe autostrada A1. Acesta a fost surprins de aparatul radar.
Potrivit IPJ Timiș, miercuri, 2 aprilie, polițiștii Biroului Autostrăzi A1 Deva- Nădlac, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe Autostrada A1, km 431, calea 2 au oprit un autoturism condus de către un tânăr, în vârstă de 24 de ani, care circula dinspre municipiul Lugoj înspre Deva.
Acesta a fost înregistrat de aparatul radar, cu viteza de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Restructurări la Poșta Română: reduceri de posturi administrative și eficientizarea activității. Precizările companiei

Restructurări la Poșta Română: Poșta Română anunță că a implementat o restructurare semnificativă a aparatului administrativ. Compania a eliminat 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajați.
La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.
Restructurări la Poșta Română. Reducere a aparatului administrativ central
De la începutul anului 2025, numărul angajaților din…
Citește mai mult pe Alba24.ro