EVENIMENT
Bătrân bolnav de epilepsie, plimbat 36 de ore între spitalele din Iași. Medicii au refuzat să-l interneze

După ce a fost luat cu ambulanța de acasă, un bătrân bolnav de epilepsie a fost plimbat 36 de ore între spitalele din Iași, pentru că medicii nu au vrut să-l interneze.
Bătrânul din comuna Lespezi, județul Iași, a fost preluat de o ambulanță care a venit din Pașcani și l-a transportat la spitalul din localitate. Medicii de aici i-au luat doar tensiunea, apoi l-au trimis la Iași, unde a fost plimbat, mai mult de 36 de ore, între trei unități medicale, scrie Antena 3.
Totul a început în satul Buda, comuna Lespezi, judeţul Iaşi, când bărbatul a început să se simtă rău. După prima criză de epilepsie, membrii familiei au chemat ambulanţa.
Ambulanta a venit din Paşcani şi l-a transportat la spitalul din localitate, unde medicii au putut doar să-i stabilizeze tensiunea. De la Spitalul Paşcani, bărbatul a fost trimis către Iaşi, unde a fost plimbat, mai mult de 36 de ore, între trei unitati medicale.
Astfel, bărbatul a ajuns pe rând, de mai multe ori, la Institutul de Psihiatrie „Socola”, la Spitalul de Neurochirurgie şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon”.
„Totul a început in urma cu doua seri, cand socrului meu i s-a făcut rău si a făcut o criza de epilepsie. I-am acordat primul ajutor și, intre timp, soția a sunat pentru a solicita ajutorul unui echipaj medical. Pana a ajuns echipajul medical, au trecut aproximativ 40 de minute, dar acest lucru nu este atât de important. Totul s-a întâmplat în localitatea Buda, iar ambulanța a venit din Pașcani. Între timp, bărbatul a mai făcut o criza, la care a supraviețuit. A sosit ambulanța și socrul a fost transportat la Spitalul Pașcani, unde a fost stabilizat din punct de vedere al tensiunii, dar nu au putut să-i facă mai mult. Astfel, s-a decis și s-a apelat Institutul de Psihiatrie «Socola» din Iasi. La Psihiatrie s-a comunicat că, mai întâi, pacientul trebuie sa fie dirijat către Spitalul de Neurochirurgie din Tătarasi”, a povestit ginerele pacientului, potrivit BZI.
După 36 de ore de aşteptare, medicii au decis, într-un final, ca bătrânul să fie internat la Neuro.
Tudor Ciuhodaru spune că situaţia din Iaşi este foarte gravă şi este veche de 25 de ani.
„Numărul pacienţilor plimbaţi între spitale a crescut exponenţial, iar mulţi dintre ei sunt în stare critică. Este foarte grav pentru că vorbim despre pacienţi care îşi pot pierde viaţa”, a declarat medicul ieşean la Antena3.
Vasile Barbu, de la Asociaţia pentru protecţia pacienţilor, susţine că în acest caz se poate vorbi şi despre o superficialitate în abordarea actului medical de către specialiştii din UPU.
Surse: Observator.tv, Libertatea.ro
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea aduce scumpiri și concedieri. Avertismentul experților

Impozitul pe cifra de afaceri, plătit de sute de companii cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, va duce la noi scumpiri în lanț şi chiar concedieri, avertizează experții.
Peste 700 de firme, cu mai bine de un milion de angajați în total, sunt vizate de impozitul minim pe cifra de afaceri.
Un studiu realizat de Tax Institute și ASE, citat de Antena 3, arată că statul ar putea colecta, în teorie, circa un miliard de euro.
„Din păcate, situația bugetară nu…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Ziua Jandarmeriei Române este sărbătorită în fiecare an pe 3 aprilie, marcând data la care, în 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, actul de înființare a Jandarmeriei în Țara Românească.
În fiecare an sunt organizate ceremonii oficiale de Ziua Jandarmeriei, parade, exerciții demonstrative și activități de promovare a meseriei de jandarm în întreaga țară.
De asemenea, sunt acordate…
Citește mai mult pe Alba24.ro