Connect with us

EVENIMENT

Bella Ciao – un imn al libertății și speranței, în Turneu Național în România în luna noiembrie 2023. PROGRAM

Publicat

bella ciao 2 foto

Celebrul spectacol muzical Bella Ciao, un adevărat imn al libertății și speranței, se pregătește să cucerească scena culturală din România. Turneul național programat pentru luna noiembrie 2023, cu o distribuție de excepție și o tematică care rămâne la fel de actuală ca întotdeauna, Bella Ciao promite să aducă un spectacol cu adevărat memorabil pentru publicul român.

După succesul avut în cadrul Festivalului Dilema Veche 2016, organizatorii au decis să prezinte spectacolul în toate zonele istorice din România, printr-un turneu național care va avea loc în perioada 11-15 noiembrie 2023 în următoarele orașe: Oradea, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași.

PROGRAM:

11 noiembrie 2023: Filarmonica de Stat – ORADEA

12 noiembrie 2023: Casa de Cultura a Studenților – CLUJ-NAPOCA

13 noiembrie: Circul Metropolitan – BUCUREȘTI

14 noiembrie 2023: Sala Capitol – TIMIȘOARA

15 noiembrie: Casa de Cultură a Studenților – IAȘI

bella ciao 1 foto

Bella Ciao este, din punct de vedere istoric, spectacolul care a marcat începutul renașterii folclorului italian. Prima rreprezentație a fost în anul din 1964, la Festivalul dei Due Mondi din Spoleto, fiind impulsul și punctul de plecare al renașterii folclorului italian.

Ca o pictură muzicală a poporului italian, cântecul spune o altă poveste a Italiei, a iubirii și a muncii, a religiei și a sărbătorilor, a protestului și a rezistenței. În 2015, Riccardo Tesi și ansamblul său au obținut un succes surpriză cu albumul aniversar Bella Ciao, care a fost prezentat de atunci în numeroase concerte și pe scenele unor festivaluri din întreaga Europă.

YouTube video

„De la balcoane până în piazza: Bella Ciao este imnul libertății și al speranței. A răsunat de la balcoanele și ferestrele orașelor noastre atunci când a trebuit să intrăm în carantină de la o zi la alta” – așa descrie decanul scenei folclorice italiene Riccardo Tesi noua relevanță a cântecului celebru în întreaga lume în perioada de izolare, când Corona a ținut Italia în priză – dar oamenii s-au liniștit unii pe alții trimițând în fiecare seară semne de viață muzicale.

”Răscoalele se fac cu furci și cu topoare. Sau, dacă ești italian, cu cântece”

Un refren de la sfârșit de secol XIX face furori și astăzi. Mai întâi, a fost revolta în versuri a culegătorilor de orez nemulțumiți de condițiile grele de lucru.

Apoi, partizanii din anii ’50 au „confiscat” melodia și i-au modificat versurile, pentru a le servi cauzei. Dar probabil că ar fi rămas doar o altă „piesă retro”, dacă serialul-fenomen Casa de Papel n-ar fi folosit-o într-o scenă iconică. Fiindcă e nevoie de vedete, pentru ca întreaga planetă să afle de un cântec sau altul.

Dar Bella Ciao își are propriile superstaruri: muzicienii care au marcat renașterea folclorului italian.

În noiembrie 2023, o distribuție excepțională aduce pe scenele din Oradea, Cluj-Napoca, București, Timișoara și Iași muzica celor mulți, celor nemulțumiți, celor care își pun revolta pe note.

”Indiferent că le înțelegeți sau nu versurile, veți rezona cu siguranță. Fiindcă libertatea, pacea și dreptatea n-au nevoie de traducere: sunt lucrurile pe care ni le dorim oriunde-am trăi. Iar speranța se simte la fel, indiferent cine ești. Totuși, pentru că muzica se schimbă odată cu timpurile, acest spectacol-eveniment combină tradiția și ritmurile noi.

Emoțiile vechi de când lumea capătă o viață nouă prin orchestrațiile prezentului. Iar distribuția „all stars” garantează o experiență intensă, încântătoare, memorabilă”, au transmis organizatorii.

Vor interpreta:

Riccardo Tesi: organetto, direzione musicale

Elena Ledda : voce

Lucilla Galeazzi : voce

Ginevra Di Marco: voce

Nando Citarella: voce, tamburello, chitarra battente

Maurizio Geri : voce , chitarra

Franceso Savoretti: percussioni, voce

Claudio Carboni : sax

Biletele pentru Bella Ciao 2023 în România s-au pus deja în vânzare, și pot fi cumpărate AICI. Indiferent de limbă sau cultură, mesajul de libertate, pace și dreptate pe care îl transmite Bella Ciao este universal și va rezona cu publicul din România. Această călătorie muzicală promite să fie una de neuitat și o experiență culturală autentică.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Se anunță un Crăciun FRIGUROS

Publicat

iarna 1 e1669621127550.jpg

ANM anunță că urmează câteva zile în care temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar, apoi va urma o răcire. Se anunță deasemenea multe precipitații, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Crăciunul va fi mai friguros iar de Revelion sunt prognozate temperaturi normale pentru această perioadă, dar multe precipitații. În special în nord-vestul țării, dar și la munte,  sunt așteptate precipitații în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Locuințe cu un consum de energie aproape zero, pentru specialiști din sănătate și învățământ, la Zlatna. Licitație, în SEAP

Publicat

locuințe cu un consum de energie aproape zero, pentru specialiști

În orașul Zlatna urmează să fie construite în curând 12 locuințe pentru specialiști din sănătate și învățământ, cu finanțare prin PNRR. Acestea vor respecta cerințele nZEB plus, respectiv vor avea o performanță energetică foarte ridicată, cu un consum de energie aproape zero.

Primăria Zlatna a lansat, pe 7 decembrie, în SEAP, o licitație pentru construirea de locuințe de serviciu pentru specialiști în oraș.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ana Petric și Yanis Varro, câștigători la Balul Bobocilor de la Colegiul Economic din Alba Iulia. Cine a luat celelalte premii

Publicat

ana petric și yanis varro, câștigători la balul bobocilor de

Ana Petric și Yanis Varro au obținut titlurile de miss și mister la Balul Bobocilor de la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”. Urmează VIDEO în CURÂND

Yannis are 15 ani și este elev în clasa a IX-a D, iar Ana este elevă în clasa a IX-a A.

Denisa Drăgan și Bogdan Iosif au fost preferați publicului: au obținut premiul miss și mister ”popularitate”. Cei doi sunt în clasa a IX-a D.

Miss și mister Alba24 sunt Iuliana Sanmărghitean și Alexandru David….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Explozie la o centrală termică, urmată de incendiu, la Lupșa. Intervin pompierii din Câmpeni

Publicat

explozie la o centrală termică, urmată de incendiu, la lupșa.

Explozie la o centrală termică, urmată de incendiu. Imediat după incident, autoritățile au fost anunțate printr-un apel la 112. 

Reprezentanții ISU Alba au anunțat vineri seară că secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în localitatea Lupșa.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre o explozie la o centrală termică urmată de un incendiu.

Pompierii transmit că nu s-au înregistrat victime.

La fața locului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe