Connect with us

ACTUALITATE

Biblioteca Satu Mare primeşte bani pentru casă nouă. Sume uriaşe cheltuite pe chirie

Publicat

biblioteca

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a primit suma de 12 milioane de lei pentru achiziţionarea unui nou sediu, în momentul de faţă chiria plătită fiind pentru spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea de 10.000 de euro/lună, informează un comunicat de presă transmis vineri de către Consiliul Judeţean (CJ).

„După ce anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a purtat numeroase discuţii oficiale cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Ministerului Finanţelor, în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului, care a avut loc joi, 14 februarie, prin articolul 44 din Legea Bugetului pe 2019, s-a aprobat suma de 12 milioane de lei pentru cumpărarea unei clădiri adecvate în care să îşi desfăşoare activitatea Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Banii vor fi alocaţi prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale”, precizează CJ.

Preşedintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba, a arătat că va fi făcut un studiu de piaţă, după care va fi demarată procedura pentru derularea achiziţiei.

„Cumpărarea unei clădiri este o cale mult mai rapidă, mai pragmatică pentru Consiliul Judeţean, în găsirea unei soluţii definitive pentru locaţia Bibliotecii Judeţene. Construcţia unei clădiri noi ar putea dura 4-5 ani, în timp ce prin cumpărarea unui sediu corespunzător – în cursul acestui an, vom economisi chiria lunară care, deşi a fost redusă în luna decembrie 2018, la 10.000 de euro pe lună, este totuşi o chirie mare. Acei bani vor putea fi folosiţi de acum înainte pentru o mai bună funcţionare a instituţiei. În ceea ce priveşte noul sediu, vom face un studiu de piaţă, aşteptăm ofertele şi vom demara procedurile pentru derularea achiziţiei”, a declarat Pataki Csaba.

Viitorul sediu al Bibliotecii Judeţene trebuie să îndeplinească mai multe criterii prevăzute în Legea Bibliotecilor: să aibă o structură adecvată depozitării unui volum mare de cărţi, spaţii adecvate pentru desfăşurarea activităţii bibliotecarilor şi a evenimentelor organizate de instituţie. În prezent, Biblioteca Judeţeană Satu Mare găzduieşte 430.000 de documente şi are înscrişi 7.540 de cititori. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Vatican: Papa Francisc a suferit o intervenţie chirurgicală care a durat trei ore şi s-a desfăşurat fără complicaţii

Publicat

sursa foto: captura video vatican news

Papa Francisc a suferit miercuri o intervenţie chirurgicală care a durat trei ore şi s-a desfăşurat fără complicaţii, a precizat Vaticanul într-un comunicat, potrivit Reuters şi DPA.

”Operaţia s-a încheiată: s-a desfăşurat fără complicaţii şi a durat trei ore”, se mai spune în scurtul comunicat de presă.

Suveranul pontif a fost internat miercuri în spitalul Gemelli din Roma, unde a suferit o intervenţie chirurgicală din cauza unei hernii abdominale.

După terminarea operaţiei, papa Francisc a fost adus în apartamentul papal de la etajul al zecea al spitalului Gemelli din Roma, potrivit agenţiei de ştiri ANSA.

sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum s-au ridicat din sărăcie „satele italienilor” din județul Botoșani

Publicat

index e1686195823360.webp.webp

Câteva sate din județul Botoșani se află în contrast total cu sărăcia care caracterizează nordul Moldovei. Datorită standardelor impuse de sătenii plecați la muncă în străinătate, autoritățile locale s-au văzut nevoite să asigure utilități, infrastructură rutieră și educațională modernă, relatează Adevărul.

Câteva sate din județul Botoșani, unul dintre cele mai sărace din România, se află în contrast total cu sărăcia care caracterizează nordul Moldovei. Datorită standardelor impuse de sătenii plecați la muncă în străinătate, autoritățile locale s-au văzut nevoite să asigure utilități, infrastructură rutieră și educațională modernă. Totodată, ulițele cândva prăfuite s-au umplut cu vile impunătoare, locuințele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Energia eoliană devine principalul furnizor de energie în Germania

Publicat

energie

Potrivit datelor publicate miercuri, aproape o treime din electricitatea generată în Germania în primul trimestru al anului 2023 a provenit din energia eoliană. Turbinele eoliene au depășit cărbunele, devenind principalul furnizor de energie al țării, conform informațiilor transmise de Reuters.

Aproximativ 32,2% din electricitatea din Germania a fost produsă de vânt, în primele trei luni din 2023, faţă de 30% în cazul cărbunelui, a anunţat Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

A fost pentru prima dată din trimestrul doi din 2020 când energia eoliană a fost principala sursă de energie a celei mai mari economii europene.

Sursele convenţionale de energie – cărbune, gaz şi energia nucleară – încă reprezintă peste jumătate din producţia de electricitate din Germania (51,4%, în uşoară scădere faţă de anul trecut (52,9%), conform Destatis.

Germania vrea să genereze cel puţin 80% din electricitate din surse regenerabile, până în 2030. Ultimele centrale nucleare au fost închise în aprilie, iar producţia de cărbune este în declin constant. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se întrerupe apa în mai multe cartiere din municipiul Botoșani

Publicat

apa1.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei în municipiul Botoşani, mâine 08.06.2023, în intervalul orar 09:00 – 14:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei de pe conducta din OL Ø200 mm, localizată pe strada Primăverii nr. 30.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în careul străzilor Primăverii, Mihail Kogălniceanu, B-dul George Enescu (fostul cartier Rotunda).

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm utilizatorii afectați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe