Connect with us

ACTUALITATE

Bihor: Filarmonica de tineret din Viena, în premieră naţională la Festivalul European Music Open de la Oradea

Publicat

În foto, directorul MŢC, Aurel Chiriac, tenorul Alexandru Badea şi dirijorul Michael Lessky

Tenorul Alexandru Badea a invitat, la Oradea, pentru Festivalul European Music Open, care se va desfăşura în perioada 11 – 16 iunie, oaspeţi de marcă, unii în premieră naţională, precum Filarmonica de tineret din Viena, cu dirijorul Michael Lessky, şi pictorul taiwanez Chen Ching – Jung.

Printre invitaţii din acest an se mai numără: coregraful Eduard Clug şi Compania de balet Maribor, din Slovenia, Cvartetul ESO din Taipei, trioul „The Three Wise Men”, Marcel Iureş şi Florin Piersic jr., Cvartetul transilvan (cu Gabriel Croitoru), compozitorul Dan Dediu cu opera „O scrisoare pierdută” – cu Maia Morgenstern şi soprana Elena Dediu, Mircea Cărtărescu şi Dan Liviu Boieriu, precum şi solişti ai Operei din Viena.

„Îi mulţumesc domnului dirijor Michael Lessky, fondatorul Filarmonicii de tineret din Viena pentru deplasarea sa la Oradea şi pentru implicarea în festival. Sper că această a patra ediţie a festivalului va genera un interes major. Nu mi-aş permite să apar în faţa dvs. şi a publicului, dacă nu aş considera întâlnirile pe care le propunem adevărate evenimente culturale”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al festivalului, Alexandru Badea.

Prima zi a festivalului, marţi, 11 iunie, se conturează în jurul coregrafului Eduard Clug, născut la Beiuş, actualmente directorul artistic al Companiei de balet Maribor din Slovenia, care va aduce în faţa orădenilor o gală de balet, pe scena Teatrului Regina Maria.

A doua zi, miercuri, va avea loc vernisajul pictorului Chen Ching-Jung, din Taipei/Paris, care, la cei 85 de ani, îşi va prezenta, gratuit, pentru prima dată în România, expoziţia personală numită „Liniştea din sufletul meu”, la sediul Muzeul Ţării Crişurilor.

„Datorită relaţiei personale dintre domnul Badea şi maestru, am reuşit să ne întâlnim, să facem alegerea lucrărilor şi să organizăm expoziţia, greu de realizat pe linia cu Taiwan, dar facilitată de faptul că o bună parte din an trăieşte în Paris. Profesor emerit al Universităţii naţionale din Taiwan, fost consilier al preşedintelui din Taiwan, multiplu medaliat pe plan mondial, pictorul Chen Ching-Jung ne donează Muzeului Ţării Crişurilor un mozaic de doi pe trei metri, reprezentând Maica Domnului cu Pruncul Iisus, o lucrare apreciată financiar la suma de 250.000 de euro”, a declarat Aurel Chiriac.

În deschiderea expoziţiei, Cvartetul ESO din Taipei va prezenta un program de melodii tradiţionale taiwaneze. Recitalul va fi completat de tenorul Hung Yu Tseng, student al Conservatorului din Viena, acompaniat la pian de pianista Kuo Ya-Feng.

În cursul serii este programat un concert de swing jazz, susţinut de trioul „The Three Wise Men”, respectiv Frank Roberscheuten – clarinet/saxofon, Rossano Sportiello – pian şi Martin Breinschmid – percuţie.

În a treia zi, Marcel Iureş şi Florin Piersic jr. vor prezenta, pe scena teatrului orădean, piesa de teatru „Stage Dogs”, o producţie a Teatrului Act din Bucureşti, în regia lui Florin Piersic Jr. care este şi autorul piesei.

Vineri, după-amiază, Cvartetul transilvan (Gabriel Croitoru, Nicuşor Silaghi, Marius Suărăşan şi Vasile Jucan) va interpreta patru suite româneşti, în concertul susţinut la Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae.

În timpul serii, la teatru, vor fi prezentate fragmente din opera „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, o variantă special creată pentru acest festival. Invitata de onoare va fi Maia Morgenstern, alături de care îşi vor da concursul soprana Elena Dediu (sora compozitorului şi soţia tenorului Alexandru Badea), tenorul Andrei Lazăr şi baritonii Marian Pop, Daniel Filipescu şi Răzvan Georgescu, solişti cu o activitate artistică recunoscută pe scenele internaţionale.

Sâmbătă, de la ora 14,00, în Catedrala romano-catolică, va răsuna „Requiemul” de Mozart, interpretat de solişti ai Operei din Viena – Ileana Tonca, Bongiwe Nakani, Herbert Lippert, Russi Nikoff , acompaniaţi de Filarmonica de tineret din Viena, sub bagheta lui Michael Lessky şi de de Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijor Lászlóffy Zsolt.

Seara, se vor întâlni într-un colocviu, pe scena teatrului, scriitorul Mircea Cărtărescu şi criticul literar Dan Liviu Boieriu, născut în Salonta.

Festivalul se va încheia duminică, la teatru, cu o Gală de operă, susţinută de solişti ai Operei de Stat din Viena, acompaniaţi de Filarmonica de tineret din Viena, dirijor Michael Lessky.

Festivalul cultural European Music Open este organizat de Primăria Municipiului Oradea, cu implicarea tenorului Alexandru Badea, Teatrul de Stat „Regina Maria”, Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR) şi susţinut de sponsori.

Alexandru Badea a subliniat sprijinul administraţiei locale şi al instituţiilor culturale ce aparţin de Consiliul Judeţean.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CFR Cluj-Chindia Târgoviște, 2-0. Două faze FIXE decisive

Publicat

1010132 cfr cluj e1591946661464.jpg

CFR Cluj a întâlnit, duminică, pe Chindia Târgoviște, într-un meci din etapa a 19-a a Superligii la fotbal. CFR începea meciul de pe poziția a 2-a în clasament, cu 37p. în timp ce Chindia era pe locul 10 cu 21p. După un meci controlat în întregime de clujeni, aceștia câștigă cu 2-0, victorie decisă de două faze fixe. Au înscris Kolinger (min.16) și Manea (min.80 – pen.).

Echipe de start:

CFR Cluj: Scuffet – Manea, Kolinger, Burcă, Camora – Deac, Cvek, Boateng – Yeboah, Janga, Petrila
Rezerve: Sava, Braun, Yuri, Hoban, Lucaci, Bordeianu, Roger, Vito Hammershöy-Mistrati,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dan Petrescu (CFR Cluj), mulțumit după VICTORIA cu Chindia Târgoviște: Așa arată o echipă CAMPIOANĂ

Publicat

dan petrescu 3 e1662620422554.jpg

CFR Cluj s-a impus fără emoții în fața celor de la Chindia Târgoviște, 2-0. Astfel, clujenii au ajuns la 4 victorii consecutive în Superligă și se mențin pe poziția a 2-a în clasament.

După meci, Dan Petrecu a declarat că fazele fixe au făcut diferența: „Victorie importantă, știam că întâlnim un adversar în formă maximă, sunt o echipă greu de bătut. Până la urmă micile detalii au făcut diferența, două faze fixe bătute excelent ne-au făcut să câștigăm acest meci”, a spus antrenorul CFR-ului.

Acesta s-a arătat mulțumit de jocul defensiv prestat de echipa în partida cu Chindia:…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Sportivii CSM Unirea Alba Iulia, pe podium la la turneul internațional de polo din Turcia

Publicat

prpl 1000x600.jpg

Sportivii CSM Unirea Alba Iulia au urcat pe podium la turneul internațional de polo desfășurat în Turcia, la finalul acestei săptămâni.

Echipele de polo din Alba Iulia au participat la competițiile de băieți U13 respectiv fete U15, la Uzunköprü (Turcia).

Au ocupat locul 3 la ambele competiții și au primit două premii individuale: Amalia Novăcean, cel mai valoros jucător și Adrian Iovan, cel mai bun atacant.

Sportivii au concurat alături de echipe din Turcia, Bulgaria, R. Moldova și încă o grupare din România, respectiv Triumf București.

“Felicitări…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Energiei, lămuriri despre taxa pe soare

Publicat

ministrul virgil popescu, „soluție” pentru români la iarnă. „eu în

Ministerul Energiei răspunde criticilor taxării prosumatorilor și spune că posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată.

Pentru corecta informare a publicului, prin ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile. Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333), informează Ministerul Energiei.

„Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu. Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare și reamintim că prin adoptarea OUG 143, din decemebrie 2021, ordonanța ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponențial în cursul anului 2022”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministerul Energiei, lămuriri despre taxa pe soare: condiții

Ordonanța de urgență vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții, iar în ceea ce privește introducerea unei taxări a prosumatorilor precizăm următoarele aspecte extrem de importante:

Ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însa Directiva 2018/2001 vorbește de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiții, acestea regăsindu-se la art. 21 din Ordonanță.

– Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

Ministerul Energiei, lămuriri despre taxa pe soare: posibilitatea este îndepărtată

„Așa după cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile și a promovării acesteia. OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Amintim că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare”, încheie sursa citată.

Ministerul Energiei, lămuriri despre taxa pe soare: ce spunea USR

USR anunța că Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională o ordonanță de urgență care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare.

„Taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei”, susținea USR. Mediafax

Citește mai departe