Connect with us

ACTUALITATE

Bihor: Filarmonica de tineret din Viena, în premieră naţională la Festivalul European Music Open de la Oradea

Publicat

În foto, directorul MŢC, Aurel Chiriac, tenorul Alexandru Badea şi dirijorul Michael Lessky

Tenorul Alexandru Badea a invitat, la Oradea, pentru Festivalul European Music Open, care se va desfăşura în perioada 11 – 16 iunie, oaspeţi de marcă, unii în premieră naţională, precum Filarmonica de tineret din Viena, cu dirijorul Michael Lessky, şi pictorul taiwanez Chen Ching – Jung.

Printre invitaţii din acest an se mai numără: coregraful Eduard Clug şi Compania de balet Maribor, din Slovenia, Cvartetul ESO din Taipei, trioul „The Three Wise Men”, Marcel Iureş şi Florin Piersic jr., Cvartetul transilvan (cu Gabriel Croitoru), compozitorul Dan Dediu cu opera „O scrisoare pierdută” – cu Maia Morgenstern şi soprana Elena Dediu, Mircea Cărtărescu şi Dan Liviu Boieriu, precum şi solişti ai Operei din Viena.

„Îi mulţumesc domnului dirijor Michael Lessky, fondatorul Filarmonicii de tineret din Viena pentru deplasarea sa la Oradea şi pentru implicarea în festival. Sper că această a patra ediţie a festivalului va genera un interes major. Nu mi-aş permite să apar în faţa dvs. şi a publicului, dacă nu aş considera întâlnirile pe care le propunem adevărate evenimente culturale”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al festivalului, Alexandru Badea.

Prima zi a festivalului, marţi, 11 iunie, se conturează în jurul coregrafului Eduard Clug, născut la Beiuş, actualmente directorul artistic al Companiei de balet Maribor din Slovenia, care va aduce în faţa orădenilor o gală de balet, pe scena Teatrului Regina Maria.

A doua zi, miercuri, va avea loc vernisajul pictorului Chen Ching-Jung, din Taipei/Paris, care, la cei 85 de ani, îşi va prezenta, gratuit, pentru prima dată în România, expoziţia personală numită „Liniştea din sufletul meu”, la sediul Muzeul Ţării Crişurilor.

„Datorită relaţiei personale dintre domnul Badea şi maestru, am reuşit să ne întâlnim, să facem alegerea lucrărilor şi să organizăm expoziţia, greu de realizat pe linia cu Taiwan, dar facilitată de faptul că o bună parte din an trăieşte în Paris. Profesor emerit al Universităţii naţionale din Taiwan, fost consilier al preşedintelui din Taiwan, multiplu medaliat pe plan mondial, pictorul Chen Ching-Jung ne donează Muzeului Ţării Crişurilor un mozaic de doi pe trei metri, reprezentând Maica Domnului cu Pruncul Iisus, o lucrare apreciată financiar la suma de 250.000 de euro”, a declarat Aurel Chiriac.

În deschiderea expoziţiei, Cvartetul ESO din Taipei va prezenta un program de melodii tradiţionale taiwaneze. Recitalul va fi completat de tenorul Hung Yu Tseng, student al Conservatorului din Viena, acompaniat la pian de pianista Kuo Ya-Feng.

În cursul serii este programat un concert de swing jazz, susţinut de trioul „The Three Wise Men”, respectiv Frank Roberscheuten – clarinet/saxofon, Rossano Sportiello – pian şi Martin Breinschmid – percuţie.

În a treia zi, Marcel Iureş şi Florin Piersic jr. vor prezenta, pe scena teatrului orădean, piesa de teatru „Stage Dogs”, o producţie a Teatrului Act din Bucureşti, în regia lui Florin Piersic Jr. care este şi autorul piesei.

Vineri, după-amiază, Cvartetul transilvan (Gabriel Croitoru, Nicuşor Silaghi, Marius Suărăşan şi Vasile Jucan) va interpreta patru suite româneşti, în concertul susţinut la Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae.

În timpul serii, la teatru, vor fi prezentate fragmente din opera „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, o variantă special creată pentru acest festival. Invitata de onoare va fi Maia Morgenstern, alături de care îşi vor da concursul soprana Elena Dediu (sora compozitorului şi soţia tenorului Alexandru Badea), tenorul Andrei Lazăr şi baritonii Marian Pop, Daniel Filipescu şi Răzvan Georgescu, solişti cu o activitate artistică recunoscută pe scenele internaţionale.

Sâmbătă, de la ora 14,00, în Catedrala romano-catolică, va răsuna „Requiemul” de Mozart, interpretat de solişti ai Operei din Viena – Ileana Tonca, Bongiwe Nakani, Herbert Lippert, Russi Nikoff , acompaniaţi de Filarmonica de tineret din Viena, sub bagheta lui Michael Lessky şi de de Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijor Lászlóffy Zsolt.

Seara, se vor întâlni într-un colocviu, pe scena teatrului, scriitorul Mircea Cărtărescu şi criticul literar Dan Liviu Boieriu, născut în Salonta.

Festivalul se va încheia duminică, la teatru, cu o Gală de operă, susţinută de solişti ai Operei de Stat din Viena, acompaniaţi de Filarmonica de tineret din Viena, dirijor Michael Lessky.

Festivalul cultural European Music Open este organizat de Primăria Municipiului Oradea, cu implicarea tenorului Alexandru Badea, Teatrul de Stat „Regina Maria”, Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR) şi susţinut de sponsori.

Alexandru Badea a subliniat sprijinul administraţiei locale şi al instituţiilor culturale ce aparţin de Consiliul Judeţean.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe