Connect with us

ACTUALITATE

Bihor: Filarmonica de tineret din Viena, în premieră naţională la Festivalul European Music Open de la Oradea

PublicatÎn foto, directorul MŢC, Aurel Chiriac, tenorul Alexandru Badea şi dirijorul Michael Lessky

Tenorul Alexandru Badea a invitat, la Oradea, pentru Festivalul European Music Open, care se va desfăşura în perioada 11 – 16 iunie, oaspeţi de marcă, unii în premieră naţională, precum Filarmonica de tineret din Viena, cu dirijorul Michael Lessky, şi pictorul taiwanez Chen Ching – Jung.

Printre invitaţii din acest an se mai numără: coregraful Eduard Clug şi Compania de balet Maribor, din Slovenia, Cvartetul ESO din Taipei, trioul “The Three Wise Men”, Marcel Iureş şi Florin Piersic jr., Cvartetul transilvan (cu Gabriel Croitoru), compozitorul Dan Dediu cu opera “O scrisoare pierdută” – cu Maia Morgenstern şi soprana Elena Dediu, Mircea Cărtărescu şi Dan Liviu Boieriu, precum şi solişti ai Operei din Viena.

“Îi mulţumesc domnului dirijor Michael Lessky, fondatorul Filarmonicii de tineret din Viena pentru deplasarea sa la Oradea şi pentru implicarea în festival. Sper că această a patra ediţie a festivalului va genera un interes major. Nu mi-aş permite să apar în faţa dvs. şi a publicului, dacă nu aş considera întâlnirile pe care le propunem adevărate evenimente culturale”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al festivalului, Alexandru Badea.

Prima zi a festivalului, marţi, 11 iunie, se conturează în jurul coregrafului Eduard Clug, născut la Beiuş, actualmente directorul artistic al Companiei de balet Maribor din Slovenia, care va aduce în faţa orădenilor o gală de balet, pe scena Teatrului Regina Maria.

A doua zi, miercuri, va avea loc vernisajul pictorului Chen Ching-Jung, din Taipei/Paris, care, la cei 85 de ani, îşi va prezenta, gratuit, pentru prima dată în România, expoziţia personală numită “Liniştea din sufletul meu”, la sediul Muzeul Ţării Crişurilor.

“Datorită relaţiei personale dintre domnul Badea şi maestru, am reuşit să ne întâlnim, să facem alegerea lucrărilor şi să organizăm expoziţia, greu de realizat pe linia cu Taiwan, dar facilitată de faptul că o bună parte din an trăieşte în Paris. Profesor emerit al Universităţii naţionale din Taiwan, fost consilier al preşedintelui din Taiwan, multiplu medaliat pe plan mondial, pictorul Chen Ching-Jung ne donează Muzeului Ţării Crişurilor un mozaic de doi pe trei metri, reprezentând Maica Domnului cu Pruncul Iisus, o lucrare apreciată financiar la suma de 250.000 de euro”, a declarat Aurel Chiriac.

În deschiderea expoziţiei, Cvartetul ESO din Taipei va prezenta un program de melodii tradiţionale taiwaneze. Recitalul va fi completat de tenorul Hung Yu Tseng, student al Conservatorului din Viena, acompaniat la pian de pianista Kuo Ya-Feng.

În cursul serii este programat un concert de swing jazz, susţinut de trioul “The Three Wise Men”, respectiv Frank Roberscheuten – clarinet/saxofon, Rossano Sportiello – pian şi Martin Breinschmid – percuţie.

În a treia zi, Marcel Iureş şi Florin Piersic jr. vor prezenta, pe scena teatrului orădean, piesa de teatru “Stage Dogs”, o producţie a Teatrului Act din Bucureşti, în regia lui Florin Piersic Jr. care este şi autorul piesei.

Vineri, după-amiază, Cvartetul transilvan (Gabriel Croitoru, Nicuşor Silaghi, Marius Suărăşan şi Vasile Jucan) va interpreta patru suite româneşti, în concertul susţinut la Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae.

În timpul serii, la teatru, vor fi prezentate fragmente din opera “O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, o variantă special creată pentru acest festival. Invitata de onoare va fi Maia Morgenstern, alături de care îşi vor da concursul soprana Elena Dediu (sora compozitorului şi soţia tenorului Alexandru Badea), tenorul Andrei Lazăr şi baritonii Marian Pop, Daniel Filipescu şi Răzvan Georgescu, solişti cu o activitate artistică recunoscută pe scenele internaţionale.

Sâmbătă, de la ora 14,00, în Catedrala romano-catolică, va răsuna “Requiemul” de Mozart, interpretat de solişti ai Operei din Viena – Ileana Tonca, Bongiwe Nakani, Herbert Lippert, Russi Nikoff , acompaniaţi de Filarmonica de tineret din Viena, sub bagheta lui Michael Lessky şi de de Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijor Lászlóffy Zsolt.

Seara, se vor întâlni într-un colocviu, pe scena teatrului, scriitorul Mircea Cărtărescu şi criticul literar Dan Liviu Boieriu, născut în Salonta.

Festivalul se va încheia duminică, la teatru, cu o Gală de operă, susţinută de solişti ai Operei de Stat din Viena, acompaniaţi de Filarmonica de tineret din Viena, dirijor Michael Lessky.

Festivalul cultural European Music Open este organizat de Primăria Municipiului Oradea, cu implicarea tenorului Alexandru Badea, Teatrul de Stat “Regina Maria”, Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR) şi susţinut de sponsori.

Alexandru Badea a subliniat sprijinul administraţiei locale şi al instituţiilor culturale ce aparţin de Consiliul Judeţean.

AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Contractul pentru vaccinuri împotriva COVID-19 cu AstraZeneca ar putea să nu fie prelungit

Publicat

Comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton a explicat, duminică, că este posibil ca contractul pentru vaccinuri împotriva COVID-19 cu grupul farmaceutic AstraZeneca să nu fie prelungit din cauza întârzierilor în livrări acumulate de la începutul anului, relatează AFP.

“Suntem pragmatici. Prioritatea mea ca responsabil de vaccinuri este ca aceia cu care facem contracte să livreze exact la momentul prevăzut”, a declarat el într-un interviu pentru canalul BFMTV.

“Am comandat 120 de milioane de doze pentru primul trimestru şi 180 de milioane pentru al doilea trimestru. Din nefericire în primul trimestru ei (AstraZeneca – n. r.) nu au livrat decât decât 30 de milioane, ceea ce a creat probleme pe care toată lumea le-a văzut” şi “nu livrează decât 70 de milioane în al doilea trimestru”, a explicat el, lăsând să se înţeleagă că respectivul contract, “care se încheie pe 30 iunie”, ar putea să nu fie prelungit.

“Nimic nu este definitiv, vom continua să discutăm”, a nuanţat totuşi Thierry Breton. “Nu dintr-un motiv epidemiologic sau medical. Când privim datele, beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai importante”, a adăugat el.

Ministrul francez al industriei, Agnes Pannier-Runacher, a declarat vineri că probabil UE nu va prelungi contractul cu grupul suedezo-britanic în 2022, după ce Danemarca a devenit miercuri prima ţară europeană care a anunţat renunţarea la acest vaccin.

Danemarca şi-a justificat alegerea prin efectele secundare “rare” dar “grave” ale acestui vaccin, în pofida autorizării lui de Agenţia europeană pentru medicamente şi de către OMS.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai declarat în această săptămână că Pfizer-BioNTech “s-a dovedit a fi un partener fiabil, care şi-a onorat angajamentele şi s-a arătat reactiv la nevoile noastre”, spre deosebire de AstraZeneca, care a avut mari probleme de livrare.

Vaccinarea este un mijloc “important pentru a redeschide continentul european progresiv şi pentru a putea merge în vacanţă” în interiorul frontierelor Uniunii Europene, a spus Thierry Breton duminică.

Pentru acest lucru, comisarul european mizează pe accelerarea vaccinării în al doilea trimestru şi pe introducerea unui certificat sanitar european în luna iunie.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Andrei Baciu: se lucrează pentru operaționalizarea a încă 73 de paturi ATI

Publicat

Secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat că spitalele din România vor avea încă 73 de paturi pentru terapie intensivă. Acestea vor fi folosite pentru bolnavii COVID în stare gravă.

Andrei Baciu a declarat că în prezent, în spitalele din România sunt 20 de paturi libere la secții ATI. Baciu a dezvăluit faptul că, în curând, vor fi inaugurate zeci de paturi pentru bolnavii COVID în stare gravă.

„Presiunea cea mai mare rămâne în continuare pe secțiile de Terapie Intensivă. Însă, potrivit analizelor făcute de colegii noștri din țară, aveam disponibile 20 de paturi ATI și se lucrează pentru operaționalizarea a încă 73. Căutăm soluții pentru a suplimenta numărul acestora, iar pacienții infectați cu SARS-COV2 și care au o formă gravă a bolii să fie transferați cât mai repede în secțiile de Terapie Intensivă”, a spus secretarul de stat la Ministerul Sănătății.

Andrei Baciu a mai spus că numărul persoanelor infectate cu virusul SARS COV-2 este în scădere ceea ce ar putea duce la anularea unor restricții.

„Specialiștii ne-au informat că rata de pozitivare este în scădere și sperăm să rămânem pe acest trend descendent. Important este că sunt tot mai multe persoane vaccinate, iar acest lucru ne dă speranța că într-un timp cât mai scurt putem să renunțăm la unele măsuri restrictive”, a precizat Andrei Baciu.

Declarația a fost făcută în urma ședinței de duminică a Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîţu aşteaptă desemnarea ministrului Sănătăţii de la USR PLUS

Publicat

florin citu

Premierul Florin Cîţu afirmă că aşteaptă ca USR PLUS să desemneze noul ministru al Sănătăţii, punctând că discuţiile politice vor avea loc în cadrul coaliţiei.

“Aştept desemnarea ministrului Sănătăţii de la USR PLUS, este un portofoliu care revine USR PLUS, până atunci voi asigura interimatul şi mă voi asigura că lucrurile funcţionează bine. (…) Tot ce înseamnă discuţii politice vor avea loc la discuţia din coaliţie cu cele trei formaţiuni politice”, a declarat, duminică, Florin Cîţu, după ce a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani.

Întrebat dacă este posibil ca şi ministrul Cătălin Drulă să fie remaniat, el a dat asigurări că membrii Cabinetului vor fi evaluaţi pe ceea ce fac şi nu pe ceea ce spun.

“Nu comentez opiniile membrilor Cabinetului. V-am spus acest lucru şi înainte. Tot ceea ce pot să îi asigur pe membrii Cabinetului este că de fiecare dată voi face o evaluare corectă, bazată pe ceea ce fac şi nu pe ceea ce spun”, a subliniat premierul. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dîncu despre Dragnea: După ce și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid

Publicat

dragnea audiat

După ce un membru de partid și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid, spune Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, referindu-se la fostul lider al social-democraților, Liviu Dragnea.

Întrebat, duminică, la Digi 24, dacă Liviu Dragnea va putea reveni în partid după ce își va ispăși pedeapsa, Vasile Dîncu a spus că orice membru are acest drept.

„Din punctul meu de vedere, orice membru de partid care a fost reabilitat, și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid. Nu a existat o tradiție în cadrul PSD-ului de a-și aduce înapoi foștii președinți. Mai degrabă i-a dat afară din partid sau s-au autoexclus. (…) Nu mai sunt (foștii lideri în partid – n.r.). Este o problemă care ține, până la urmă și de modul în care liderul de partid a știut să își construiască echipa și și-a respectat și i-a respectat el pe ceilalți din partid. Liviu Dragnea a avut numai unanimitate sau aproape tot timpul a avut unanimitate în Biroul Permanent Național sau cum se numea în diferite faze. Eu cred că cei pe care el i-a crescut în partid și i-a promovat, îi păstrează un anumit respect. Dacă nu îi păstrează niciun fel de respect, atunci înseamnă că el nu se va putea întoarce. Dar eu cred că ține, până la urmă, și de modul în care partidul și-a cultivat liderul și liderul și-a cultivat de asemenea echipa lui proximă prin care a condus partidul”, a spus președintele Consiliului Național al PSD.

Dîncu a precizat că nu a mai vorbit cu Liviu Dragnea de când a fost închis, pentru că nu se află pe lista celor care ar fi putut să vorbească cu el la telefon.

„Din punct de vedere uman sunt apropiat și acum de el. Nu sunt fericit pentru ceea ce se întâmplă. Aș vrea să îl văd cât mai repede liber, deci eu păstrez pentru el aceeași afecțiune. Din punct de vedere uman. Politic a făcut greșeli, dar poate că el știe mai bine acum, a avut și o perioadă de reflecție și aici nu mă bag, nu sunt deciziile mele și nu știu ce va face în viitor”, a mai spus Dîncu.

Referindu-se la un alt lider al PSD care are probleme cu legea, respectiv Claudiu Manda, care a fost trimis în judecată într-un dosar în care europarlamentarul este acuzat că și-a folosit funcția politică pentru a obține bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, Vasile Dîncu a spus că PSD nu este instanță de judecată și până când nu va fi o decizie definitivă pe numele său, Manda are tot sprijinul partidului.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe