ACTUALITATE
BIHOR: Intoxicaţi cu monoxid de carbon de la instalaţia de încălzire din baie. Mamă şi fiu, salvaţi de pompieri
Două persoane, mamă şi fiu, din localitatea Sălard (judeţul Bihor) au fost salvate de pompieri, fiind intoxicate cu monoxid de carbon. Tânărul a fost găsit în stare de semiconştienţă.
Potrivit ISU Bihor, sâmbătă, în jurul orei 23.20, echipajul de pompieri militari paramedici al Gărzii Sălard a intervenit în localitate, pentru acordarea primului ajutor calificat unei femei, în vârstă de 66 de ani și pentru salvarea fiului ei, în vârstă de 29 de ani, aflat în stare de semiconștiență, ambii intoxicați cu monoxid de carbon provenit de la instalaţia de încălzire din baie. După acordarea îngrijirilor necesare, bărbatul a fost transportat de pompieri la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea, iar mama acestuia a refuzat transportul la spital.
Pompierii militari bihoreni reamintesc importanţa respectării regulilor de utilizare corectă a sistemelor de încălzire, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:
– sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
– încăperile trebuie aerisite frecvent;
– coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
– nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
– nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.
Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
Pompierii recomandă, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.
Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.
Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat, transmite ISU Bihor.
ACTUALITATE
VIDEO: Un utilaj a luat foc în timp ce executa lucrări de excavare pe o stradă din municipiul Dorohoi

Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Cartierul ANL Bucovina și mai multe zone adiacente au rămas fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Citește mai mult pe Botosani24.ro