Connect with us

ACTUALITATE

Bihor: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a premiat asistenții merituoși la Oradea

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a înmânat sâmbătă, în sala mare a Primăriei Oradea, Premiile Dr. Mozes Karoly (1917-2005), acordate pentru patru asistente medicale din Bihor şi Sălaj, remarcate pentru activitatea lor profesională şi devotament de excepţie în slujba semenilor bolnavi.

„Este o zi specială pentru că astăzi, împreună cu organizatorii, am ocazia să fiu prezentă la premierea celor care luptă pentru sănătatea oamenilor. Este o zi specială pentru că am ocazia să întâlnesc prieteni, specialişti, oameni dedicaţi meseriei şi care sunt convinsă că vor trece peste tot ceea ce înseamnă greutate în experienţa lor profesională. Sistemul de sănătate din România face progrese mari. Cred că doctorul Mozes ar fi mândru de ceea ce se întâmplă astăzi aici. Fiecare ministru care a fost la conducerea Ministerului Sănătăţii a încercat să pună cărămizi la ceea ce vrem noi să clădim cu adevărat. Sunt convinsă că toţi cei aici prezenţi au un singur crez: pacientul în centrul sistemului”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Ea a mulţumit foştilor miniştri ai Sănătăţii din judeţul Bihor – Cseke Attila, Ritli Ladislau, Florian Bodog – pentru că au încercat „cu bună-credinţă să mişte lucrurile” în sistemul de sănătate.

Decernarea Premiilor Mozes are o triplă semnificaţie: de a-l omagia pe doctorul Mozes, iniţiatorul şcolii româneşti pentru asistenţii medicali şi creatorul manualului lor, de a evidenţia profesioniştii dedicaţi din acest domeniu şi pentru a marca ziua internaţională a asistentului medical, 12 mai.

Cele patru asistente premiate în acest an pentru dăruire şi profesionalism sunt Mariana Groze Mihuţ (asistenta coordonatoare în Spitalul Clinic Judeţean), Hortenzia Mihaly (asistenta şefă a Clinicii ATI 1 din Spitalul Judeţean), Monica Iulia Pop (asistentă medicală în CMF dr. Dorina Sârca) şi Farmaty Ibolya (asistentă medicală la Spitalul de Boli Cronice din Crasna, Sălaj).

„Evocăm, în primul rând, personalitatea doctorului Mozes, care este întemeietorul şcolii sanitare din Oradea, de prestigiu de-a lungul a zeci de ani, cel care a scris ‘Biblia’ asistentului medical, din care au învăţat şi continuă să înveţe şi azi generaţii întregi de tineri, păstrăm memoria acestui om extraordinar şi mulţumim, de la an la an, acelor asistenţi medicali care, în activitatea lor, au dat dovadă nu numai de profesionalism, ci şi de un devotament extraordinar pentru pacienţi. Sistemul medical românesc mai are şi azi destule probleme, dar există perspective dacă vom avea întotdeauna oameni care arată prin exemplul personal că se pot face lucruri extraordinare”, a declarat fostul ministrul UDMR Cseke Attila, iniţiatorul acestei distincţii.

Au mai rostit scurte discursuri preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, dr. Aurel Mohan, prefectul Ioan Mihaiu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, preşedintele filialei orădene a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Iuliana Busuiog, precum şi Mozes Gabor, fiul regretatului dr. Mozes Karoly, care a mulţumit în numele familiei şi a transmis salutul mamei sale, Tereza Mozes, care în noiembrie va împlini 100 de ani.

Evenimentul, ajuns la ediţia a noua, a fost organizat de Fundaţia pentru Sănătate Bihor, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea şi al Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Fundaţia Partium.

AGERPRES

Citiți și articolul „Premierea asistenţilor medicali merituoşi în prezenţa ministrului Sorina Pintea, „colorată” în roşu de activişti PSD şi bruiată de protestatari, la Oradea (FOTO/VIDEO)

 

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Vineri: „Ce pot face artiștii împotriva barbariei”. Conferință și lansări de carte – Matei Vișniec la Muzeul Principia Alba Iulia

Publicat

visniec 1000x600.jpg

Matei Vișniec, unul dintre cei mai apreciați poeți, prozatori și dramaturgi români ai momentului, vine la Alba Iulia, vineri, 1 iulie 2022, de la ora 18.00. Cu această ocazie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina este organizată o conferință și lansări de carte ale scriitorului.

Scriitorul va lansa și prezenta volumele: „Un secol de ceață”, „Povestea regelui supărat pe clovn”, „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama”, „Capra, iedul cel mic și cumătra lupoaică”, „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Revoluţie cu amânare: Ce condiţii a pus Ioan Mang ca să plece de la conducerea PSD Bihor

Publicat

16 burtapremii 1114.jpg

Mişcări tectonice în PSD Bihor, unde primarul de Sânmartin, Cristian Laza, cu aprobare de la conducerea centrală a partidului, a strâns semnături pentru debarcarea lui Ioan Mang de la şefia filialei.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

PROIECT. Școală ucraineană la Cluj, pentru copiii refugiaților. Cursurile încep în luna iulie

Publicat

scoala ukr.jpg

Din 4 iulie încep demersurile pentru proiectul pilot al școlii ucrainene din Cluj, care din luna septembrie, ar putea deveni o unitate de învățământ drepturi depline, unde se vor preda materii conform programului aprobat de Ministerul Educației și Științei din Ucraina.

”În luna iulie, lecțiile se vor ține de 3 ori pe săptămână (luni, miercuri, vineri).

Pe parcursul unei luni întregi de căutări, noi, din păcate, nu am putut găsi profesori de română și engleză. Deși am crezut că va fi mai ușor decât orice”, a spus Kseniia Shyriaieva, voluntary ucrainean din Cluj.

Aceasta a făcut apel…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mai multe străzi din Alba Iulia fără apă miercuri. Se efectuează lucrări la rețea

Publicat

apa fara apa robinet 1000x600.jpg

Apa CTTA SA Alba anunță că miercuri mai multe străzi din Alba Iulia rămân fără apă potabilă.

În vederea efectuării unei intervenții la rețeaua de apă potabilă de pe strada Nazareth Illit din municipiul Alba Iulia, miercuri, 29.06.2022, între orele 09.00 – 16.00, va fi întreruptă alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor de pe străzile : Valea Argintului, Valea Aurului, Bradului, Valea Popii, Aleea Stejarilor, Afinului, Huedin și Făgăraș.

La reluarea furnizării pot apărea modificări ale parametrului turbiditate, caz în care este recomandată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe