Connect with us

EVENIMENT

Bilanţ DIICOT: Aproximativ 13.000 de dosare au fost soluţionate în anul 2019. Circa 71% dintre acestea au avut ca obiect traficul de droguri

Publicatdiicot

Aproximativ 13.000 de dosare au fost soluţionate în anul 2019, ponderea cea mai mare fiind cauzele având ca obiect traficul de droguri, a precizat procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cu ocazia prezentării bilanţului instituţiei pe anul trecut.

“În anul 2019, numărul cauzelor de soluţionat a fost de 27.926, media dosarelor de soluţionat pe procuror crescând de la 137,78/procuror în 2018, la 141 în 2019. La sfârşitul anului, la nivelul Direcţiei, se aflau înregistrate în evidenţa pasivă un număr de 1.273 cauze. Au fost soluţionate 12.810 cauze, media dosarelor soluţionate de un procuror fiind de 64,7 cauze. Dintre acestea, într-un număr de 10.207 au fost adoptate soluţii pe fond. Din numărul cauzelor soluţionate, ponderea cea mai însemnată au avut-o cele având ca obiect traficul de droguri (71% ), urmată de cauzele având ca obiect infracţiunile informatice (12,18% ) şi de cele având ca obiect traficul de persoane (7,13%)”, a arătat Giorgiana Hosu.

În ceea ce priveşte soluţiile de trimitere în judecată, ea a precizat că, în anul 2019, au fost emise 1.711 rechizitorii şi ARV (acord de recunoaştere a vinovăţiei) cu 3.465 inculpaţi din care 1.029 arestaţi.

“Media dosarelor soluţionate de un procuror cu rechizitoriu sau acord de recunoaştere a vinovăţiei a crescut la 8,64. Din numărul cauzelor soluţionate cu rechizitoriu sau acord de recunoaştere a vinovăţiei în cursul anului 2019 ponderea cea mai însemnată au avut-o cauzele având ca obiect traficul de droguri (65,69% – 1.124), urmată de cauzele având ca obiect criminalitatea informatică (12,80% – 219) şi de cauzele având ca obiect traficul de persoane (8,71% – 149)”, se menţionează în bilanţul DIICOT.

Potrivit sursei citate, prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor, în dosarele soluţionate, la nivelul întregii Direcţii, a fost de 959.682.235 lei şi 15.122.325 euro, faţă de anul 2018, când acesta a fost de 517.668.820 lei şi 1.079.436 euro.

“Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asigurătorii în dosarele soluţionate în cursul anului 2019, la nivelul întregii Direcţii, a fost de 191.549.932 lei, în scădere faţă de anul 2018”, a spus procurorul-şef al DIICOT.

Hosu a mai precizat că, pe parcursul anului 2019, au fost monitorizate cu precădere cauzele aflate în lucru mai vechi de 5 ani de la data sesizării ori care au împlinit, în cursul anului 2019, 5 ani de la sesizare.

Astfel, la sfârşitul anului 2019 se mai aflau în instrumentarea procurorilor Direcţiei 486 cauze mai vechi de 5 ani de la data sesizării, reprezentând 3,22% din numărul total al celor rămase în lucru, numărul cauzelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării soluţionate în cursul anului 2019 fiind de 555, ceea ce reprezintă 4,33% din numărul total al cauzelor soluţionate.

“Activităţile de control întreprinse pe parcursul anului 2019 au relevat drept principale cauze în nesoluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani de la sesizare următoarele: repartizarea succesivă ca urmare a încetării activităţii în cadrul Direcţiei a unor procurori; numărul mare de cauze complexe în domeniul criminalităţii economice repartizate unui procuror; complexitatea activităţii de urmărire penală, mai cu seamă în cauzele având ca obiect infracţiuni economice şi de contrabandă în zona frontierei de Nord-Est a României; procedura dificilă privind efectuarea urmăririi penale atunci când suspectul sau inculpatul este dispărut sau este plecat din ţară fără a se putea identifica locaţia acestuia (cazul este frecvent în materia traficului de persoane sau a traficului de droguri) şi, nu în ultimul rând, fluctuaţia de personal sau lipsa acestuia în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (a brigăzilor şi serviciilor teritoriale)”, potrivit raportului de activitate al DIICOT.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Prima țară din Europa fără cazuri de coronavirus, la două luni de la primul caz confirmat

Publicat

muntenegru sursa infosudest.ro
sursa foto: info-sud-est.ro

Statul Muntenegru nu mai avea, duminică, pe teritoriul său nicio persoană confirmată ca fiind infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2, devenind astfel prima ţară din Europa liberă de coronavirus, la 68 de zile după ce a înregistrat primul său caz de COVID-19, arată datele Institutului de sănătate naţională al Muntenegrului (IJZ), citate luni de agenţia croată de presă HINA.

În Muntenegru nu au mai fost înregistrate cazuri noi de contaminare timp de 20 de zile consecutiv.

Potrivit institutului, în cele 24 de ore precedente au fost prelucrate 140 de teste şi niciunul nu a ieşit pozitiv. Aşadar, în momentul de faţă Muntenegrul nu are cazuri active de infectare cu noul coronavirus, a conchis instituţia.

Autorităţile sanitare din ţară au afirmat anterior că epidemia va fi declarată încheiată când nu se vor mai înregistra cazuri noi timp de 28 de zile.

Muntenegru a fost ultima ţară din Europa care a confirmat existenţa unui caz de COVID-19, la 17 martie. De atunci, în micul stat ex-iugoslav cu 630.000 de locuitori au fost confirmate 324 de cazuri de contaminare, 315 vindecări şi nouă decese.

În cele 70 de zile de izolare, un număr de 1.768 de persoane au fost amendate pentru încălcarea măsurilor de protecţie şi s-au plătit 106.000 de euro către organizaţii umanitare. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O persoană rănită după coliziunea dintre două TIR-uri, în județul Bacău. Trafic restricționat pe o bandă, în zona accidentului

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate două TIR-uri a avut loc, luni, în comuna Scorțeni, județul Bacău.

Potrivit pompierilor care au intervenit pentru asigurarea măsurilor PSI, în urma coliziunii dintre cele două autovehicule a fost rănită o persoană.

”A fost preluată o victimă conștientă, cu traumatsime minore, de către ambulanța SAJ”, au informat reprezentanții ISU Bacău.

La locul accidentului sunt prezente echipaje ale Poliției, SAJ și ale Districtului de drumuri naționale Florești, pentru degajarea carosabilului, timp în care traficul se desfășoară pe o singura bandă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Faza a doua de relaxare în Spania. Se redeschid restaurantele, cinematografele, teatrele, plajele și piscinele

Publicat

De luni, 25 mai, pentru 46% dintre localitățile Spaniei începe faza a doua de relaxare a restricțiilor impuse pentru limitarea extinerii pandemiei de coronavirus.

Vor fi permise reuniunile, călătoriile, se vor putea face vizite, se vor redeschide sălile de spectacole și muzeele și vor fi eliminate intervalele orare pentru ieșirile în aer liber.

De asemenea, se vor redeschide restaurantele, cinematografele, teatrele, plajele și piscinele.

De această relaxare nu se pot bucura deocamdată locuitorii din Madrid și Barcelona, care mai au de așteptat cel puțin o săptămână.

Premierul Spaniei a mai anunțat că din 8 iunie, odată cu trecerea la ultima fază a relaxării restricțiilor, vor avea undă verde și competițiile sportive ale Ligii Profesioniste de Fotbal.

Sursa: tvr.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Trei persoane au fost rănite, în urma unui accident rutier produs pe DN2A în Slobozia

Publicat

accident

Trei persoane au fost rănite, în urma unui accident rutier produs luni, pe varianta DN2A în  municipiul Slobozia, județul Ialomița. În accident au fost implicate două autoturisme.

Potrivit ISU Ialomița, în sprijinul persoanelor implicate în coliziune s-au deplasat de urgență pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia cu o autospecială pentru descarcerare, o autospecială de stingere, o autospecială SMURD și două echipaje al SAJ Ialomița – Substația Slobozia.

accident

În urma evenimentului au rezultat trei victime, două femei și un bărbat, conștiente, neîncarcerate, cărora li s-a acordat primul ajutor medical de către echipajele medicale de la locul intervenției.

accident

După acordarea primului ajutor medical, victimele au refuzat transportul la spital. Militarii au acționat pentru sablarea carosabilului și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate