Connect with us

EVENIMENT

Bilanţ DIICOT: Aproximativ 13.000 de dosare au fost soluţionate în anul 2019. Circa 71% dintre acestea au avut ca obiect traficul de droguri

Publicatdiicot

Aproximativ 13.000 de dosare au fost soluţionate în anul 2019, ponderea cea mai mare fiind cauzele având ca obiect traficul de droguri, a precizat procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cu ocazia prezentării bilanţului instituţiei pe anul trecut.

“În anul 2019, numărul cauzelor de soluţionat a fost de 27.926, media dosarelor de soluţionat pe procuror crescând de la 137,78/procuror în 2018, la 141 în 2019. La sfârşitul anului, la nivelul Direcţiei, se aflau înregistrate în evidenţa pasivă un număr de 1.273 cauze. Au fost soluţionate 12.810 cauze, media dosarelor soluţionate de un procuror fiind de 64,7 cauze. Dintre acestea, într-un număr de 10.207 au fost adoptate soluţii pe fond. Din numărul cauzelor soluţionate, ponderea cea mai însemnată au avut-o cele având ca obiect traficul de droguri (71% ), urmată de cauzele având ca obiect infracţiunile informatice (12,18% ) şi de cele având ca obiect traficul de persoane (7,13%)”, a arătat Giorgiana Hosu.

În ceea ce priveşte soluţiile de trimitere în judecată, ea a precizat că, în anul 2019, au fost emise 1.711 rechizitorii şi ARV (acord de recunoaştere a vinovăţiei) cu 3.465 inculpaţi din care 1.029 arestaţi.

“Media dosarelor soluţionate de un procuror cu rechizitoriu sau acord de recunoaştere a vinovăţiei a crescut la 8,64. Din numărul cauzelor soluţionate cu rechizitoriu sau acord de recunoaştere a vinovăţiei în cursul anului 2019 ponderea cea mai însemnată au avut-o cauzele având ca obiect traficul de droguri (65,69% – 1.124), urmată de cauzele având ca obiect criminalitatea informatică (12,80% – 219) şi de cauzele având ca obiect traficul de persoane (8,71% – 149)”, se menţionează în bilanţul DIICOT.

Potrivit sursei citate, prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor, în dosarele soluţionate, la nivelul întregii Direcţii, a fost de 959.682.235 lei şi 15.122.325 euro, faţă de anul 2018, când acesta a fost de 517.668.820 lei şi 1.079.436 euro.

“Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asigurătorii în dosarele soluţionate în cursul anului 2019, la nivelul întregii Direcţii, a fost de 191.549.932 lei, în scădere faţă de anul 2018”, a spus procurorul-şef al DIICOT.

Hosu a mai precizat că, pe parcursul anului 2019, au fost monitorizate cu precădere cauzele aflate în lucru mai vechi de 5 ani de la data sesizării ori care au împlinit, în cursul anului 2019, 5 ani de la sesizare.

Astfel, la sfârşitul anului 2019 se mai aflau în instrumentarea procurorilor Direcţiei 486 cauze mai vechi de 5 ani de la data sesizării, reprezentând 3,22% din numărul total al celor rămase în lucru, numărul cauzelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării soluţionate în cursul anului 2019 fiind de 555, ceea ce reprezintă 4,33% din numărul total al cauzelor soluţionate.

“Activităţile de control întreprinse pe parcursul anului 2019 au relevat drept principale cauze în nesoluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani de la sesizare următoarele: repartizarea succesivă ca urmare a încetării activităţii în cadrul Direcţiei a unor procurori; numărul mare de cauze complexe în domeniul criminalităţii economice repartizate unui procuror; complexitatea activităţii de urmărire penală, mai cu seamă în cauzele având ca obiect infracţiuni economice şi de contrabandă în zona frontierei de Nord-Est a României; procedura dificilă privind efectuarea urmăririi penale atunci când suspectul sau inculpatul este dispărut sau este plecat din ţară fără a se putea identifica locaţia acestuia (cazul este frecvent în materia traficului de persoane sau a traficului de droguri) şi, nu în ultimul rând, fluctuaţia de personal sau lipsa acestuia în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (a brigăzilor şi serviciilor teritoriale)”, potrivit raportului de activitate al DIICOT.

Agerpres

EVENIMENT

Percheziții de AMPLOARE în Ploiești, la tâlhari minori și hoți. La cât se ridică prejudiciul

Publicat

Sursă foto: arhivă

Polițiștii din Ploiești au efectuat, miercuri, cinci percheziții domiciliare la persoane bănuite de tâlhărie și furt calificat. Șase persoane au fost conduse la sediul Poliției Ploiești pentru audieri, iar ulterior trei minori cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani au fost reținuți pentru 24 de ore.

Din cercetări a rezultat faptul că activitatea infracțională a acestora s-ar fi desfășurat în perioada martie – septembrie 2020, când suspecții ar fi săvârșit 9 infracțiuni de tâlhărie și 3 infracțiuni de furt calificat în Ploiești.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la 10.000 de lei.

La activități au participat și polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ploiești. Acțiunea a beneficiat de suportul tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale a Poliției Române.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un preot militar din Timiș a murit la numai 37 de ani din cauza Covid-19

Publicat

medici coronavirus spital
Sursă foto: arhivă

Un preot militar de numai 37 de ani a murit la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Preotul era internat acolo de mai multe zile, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

Conform Antena 3, cei de la Spitalul Militar au făcut, în urmă cu aproape două săptămâni, apel la pacienți care s-au vindecat de coronavirus să doneze plasmă pentru a salva viața preotului.

În ciuda eforturilor medicilor, organismul acestuia a cedat.

Preotul militar Radu Bogdan avea 3 copii.

Informația a fost prezentată, miercuri seară, de Radu Tudor, la „Punctul de întâlnire”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un vasluian a dat foc la două case, în câteva ore

Publicat

Un bărbat din comuna vasluiană Tătărăni şi-ar fi incendiat, miercuri, locuinţa, iar după ce pompierii au intervenit pentru salvarea unei case aflate în apropiere, el dat foc, cel mai probabil, şi celei de-a doua locuinţe.

„Secţia de pompieri Huşi a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă şi echipaje specializate pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din localitatea Bălţaţi, comuna Tătărăni. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta prin ardere generalizată şi exista pericolul de propagare la o locuinţă aflată la aproximativ patru metri distanţă. S-a acţionat pe două sectoare de intervenţie, primul, pentru stingerea incendiului, iar cel de-al doilea, pentru protecţia locuinţei apropiate. După aproximativ două ore incendiul a fost lichidat în limitele găsite. A fost salvată locuinţa din apropiere. Nu au fost victime. Patru persoane s-au autoevacuat, iar o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 91 ani, a fost evacuată pe braţe”, au declarat reprezentanţii ISU Vaslui.

La câteva ore de la stingerea primului incendiu, pompierii din Huşi au fost chemați să intervină pentru un incendiu la cea de-a doua locuinţă.

„Din primele informaţii, este foarte posibil ca proprietarul să îşi fi incendiat şi cea de-a doua casă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.

Poliţiştii au început cercetări în acest caz, pentru a stabili în ce împrejurări s-au produs evenimentele. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Arme de vânătoare deținute ilegal de un italian, descoperite de polițiști în Brăila

Publicat

Poliţiştii de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Ilfov au indisponibilizat 11 arme de vânătoare, care ar fi fost deţinute ilegal de un italian şi care ar fi fost depozitate la domiciliul unui bărbat din judeţul Brăila.

“La data de 22 septembrie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Ilfov, împreună cu poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au efectuat verificări la domiciliul unui bărbat din judeţul Brăila.

În cadrul activităţilor, au fost descoperite 11 arme letale, cu destinaţie de vânătoare, precum şi o armă neletală, cu gaze, supusă autorizării, ce ar fi fost deţinute în mod ilegal”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Poliţiştii au constatat faptul că permisul de port-armă al unui bărbat, cetăţean italian, avea termenul de valabilitate expirat, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat că armele deţinute de acesta se aflau la domiciliul unui bărbat din judeţul Brăila.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că cele 11 arme letale aparţin cetăţeanului italian, iar arma neletală cu gaze este a fiului acestuia.

Armele au fost ridicate în vederea efectuării de verificări.

“În prezent, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Ilfov efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinere fără drept de arme letale şi deţinere fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării”, arată sursa citată. AGERPRES

Sursa foto: politiaromana.ro

Citește mai departe