Connect with us

EVENIMENT

Bilanț NEGRU în România. Peste 100 de copii au murit în incendii, în ultimii 10 ani

Publicat

general incendiu pompieri

În perioada ianuarie 2012-decembrie 2021, 106 copii și-au pierdut viața în incendii produse la locuințe. Aceștia reprezintă categoria cea mai vulnerabilă când vine vorba de incendii produse la locuințe pentru că nu pot aprecia pericolele din jur, susțin reprezentanții IGSU.

Potrivit unui comunicat al IGSU, aproximativ 6.500 de incendii la locuințe au avut loc, în medie, anual în România în ultimii zece ani, în urma acestora fiind înregistrate 5.905 victime, dintre care 2.025 au decedat.

Majoritatea incidentelor se petrec, de obicei, în sezonul rece, când, pe fondul temperaturilor scăzute,
se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii și copiii sunt principalele victime.

Pompierii arată că principalele cauze ale incendiilor produse în ultimii zece ani sunt utilizarea coșurilor de fum defecte sau necurățate (31%), instalațiile electrice defecte sau cu improvizații (23%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%). Scăpările de gaze au reprezentat o altă cauză generatoare de situații de urgență, astfel că în ultimii 10 ani au fost înregistrate 800 de incidente la nivel național, în urma cărora 210 persoane au fost rănite, iar 40 au decedat.

Evoluția incendiilor la locuințe, începând cu ianuarie 2012 și până la finalul lunii decembrie 2021, a fost dinamică, înregistrându-se 65.033 de incendii, cu un vârf în anul 2021, de aproximativ 7.000. După anul 2012, când a început campania „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” realizată în cadrul acestui parteneriat, s-a constatat o scădere a numărului de incendii, fiind înregistrate valori semnificativ mai scăzute decât media pe cei zece ani.

Bilanț NEGRU în România. Peste 100 de copii au murit în incendii, în ultimii 10 ani: sondaj

Potrivit unui sondaj IRES, realizat la solicitarea IGSU, unul din patru români recunoaște că își lasă copiii mai mici de zece ani nesupravegheați în locuință. De asemenea, 64% dintre cei chestionați consideră că supravegherea permanentă a copiilor este cel mai important lucru pentru asigurarea securității micuților în casă sau gospodărie.

Totuși, în perioada ianuarie 2012-decembrie 2021, un număr de 106 copii și-au pierdut viața ca urmare a incendiilor produse la locuințe. În anul 2013 a fost înregistrat un vârf de 20 de decese, după care a urmat o tendință de scădere, ajungând la 5 în anul 2021.

„Deși numărul victimelor în rândul copiilor este în scădere, aceștia rămân categoria cea mai vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 63% provin din mediul rural, iar 37% din mediul urban”, arată IGSU.

Conform acestora, în perioada de derulare a Parteneriatului „Împreună pentru Siguranță”, media anuală înregistrată în perioada 2012-2021 a scăzut la 10,6 copii decedați/an, față de medie anuală de 21,6 copii decedați/an înregistrată în perioada 2007-2011. Media copiilor decedați în incendii a scăzut cu 51 %.

Bilanț NEGRU în România. Peste 100 de copii au murit în incendii, în ultimii 10 ani: explozii

Inspectoratul arată că eforturile de informare dau roade și în aria de activitate a Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România. Astfel, numărul exploziilor s-a redus cu aproape jumătate (47%) în perioada 2013-2022, comparativ cu media anuală a intervalului 2007-2012. Numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu 40%.

În ceea ce privește intoxicațiile cu monoxid de carbon, reducerea este de circa 58%. Numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut, de asemenea, cu 65%, iar cel al persoanelor decedate cu 66%. Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ITM Alba: Amenzi de 8.300 de lei și 11 avertismente date de inspectorii de muncă, după controale la firme din județ

Publicat

itm alba: amenzi de 8.300 de lei și 11 avertismente

Inspectorii de muncă din Alba au aplicat, în perioada 25-19 aprilie, trei amenzi în valoare totală de 8.300 de lei și 11 avertismente, după controale la firme din județ.

În domeniul relaţiilor de muncă, ITM Alba a verificat 48 de agenți economici, cu un număr total de 429 de salariați. Au fost descoperite 110 de nereguli și aplicate o amendă de 300 de lei și 5 avertismente.

Principalele deficienţe constatate în controale:

  • nu se conduce corect evidența timpului lucrat;
  • nu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prognoza meteo ANM pe regiuni, până în 5 mai. Cum va vremea de Florii și de Paști

Publicat

prognoza meteo anm pe regiuni, până în 5 mai. cum

Prognoza meteo ANM pe regiuni, până în 5 mai. Cum va vremea de Florii și de Paști. Chiar dacă în această săptămână vor fi alternanțe termice semnificative, cu zile în care va fi mai frig decât de obicei, vremea se va schimba odată cu ultimele zile ale lunii aprilie. 

Potrivit meteorologilor, de Florii vremea va fi frumoasă în mare parte din țară și este posibil ca ploile să lipsească. Apoi, în preajma Sărbătorilor de Paști vremea intră într-un proces de răcire….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

IMPORTANT. Sistare temporară a gazului în 5 localități din județul Cluj. Anunțul Delgaz Grid

Publicat

gaz pixabay.webp.webp

Pentru a permite companiei Transgaz efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de transport al gazelor naturale, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaz, marți, 23 aprilie., începând cu ora 09.00 până miercuri, 24 aprilie ora 12.00, în 5 localități din județul Cluj:  Soporu de Câmpie, Iacobeni, Iacobeni-Valea Largă, Cătunu Morii, Fânațe-Ceanu Mare.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer din comuna Bucium, prins de polițiști băut la volan, pe un drum din județul Hunedoara. S-a ales cu dosar penal

Publicat

1660556213 etilotest.jpg

Un șofer în vârstă de 31 de ani din comuna Bucium a fost prins de polițiștii din Hunedoara în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice. 

Potrivit IPJ Hunedoara, la data de 19 aprilie 2024, în jurul orei 17:00, polițiștii Secției de Poliție Rurală Baia de Criș au oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat în vârstă de 31 de ani, din comuna Bucium, județul Alba, care se deplasa pe DN 76, din direcția Vața de Jos –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe