Connect with us

EVENIMENT

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 17.000 de morți

Publicat

cutremur turcia 2

Bilanțul victimelor cutremurelor devastatoare care au lovit luni Turcia și Siria se ridică acum la cel puțin 17.176 de morți, potrivit autorităților, citate de CNN.

În Turcia, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 14.014 morți, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce vizita zonele afectate din orașul Gaziantep, în sudul țării.

Numărul total al deceselor în Siria se ridică la cel puțin 3.162, dintre care 1.900 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă „Căștile albe”, și 1.262 de morți în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Alte zeci de mii de persoane au fost raportate ca fiind rănite în ambele țări, în timp ce echipele de salvare se străduiesc să localizeze supraviețuitori printre dărâmăturile clădirilor căzute, în mijlocul unei rafale de iarnă rece.

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 17.000 de morți. Peste 10 milioane de persoane, afectate de dezastrul din Siria

Un înalt oficial ONU a declarat că 10,9 milioane de persoane au fost afectate de dezastrul din Siria, în timp ce noile căderi de zăpadă au agravat și mai mult criza umanitară.

Numărul persoanelor care aveau nevoie de asistență în regiune înainte de cutremur se ridica la 15,3 milioane – dar această cifră va trebui acum revizuită, a declarat în cadrul unei ședințe coordonatorul rezident al ONU pentru Siria, El-Mostafa Benlamlih.

Numai în orașul antic Alep, se crede că 100.000 de persoane au rămas fără adăpost, 30.000 dintre acestea fiind în prezent adăpostite în școli și moschei.

„Aceia sunt cei norocoși”, a spus el. Restul de 70.000 „au parte de zăpadă și frig și trăiesc într-o situație teribilă”, a adăugat el.

Un lucrător umanitar care distribuie provizii în orașele din nordul Siriei a declarat pentru CNN că oamenii fără adăpost dorm în mașinile lor în mijlocul unei situații „foarte, foarte dificile”.

„Cei care sunt încă în viață sub dărâmături ar putea muri din cauza frigului”, a declarat Dr. Mostafa Edo, directorul de țară pentru MedGlobal.

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 17.000 de morți. Regimul sirian, evitat de majoritatea țărilor occidentale

Asistența în Siria este „departe de a fi suficientă”, în condițiile în care ONU a cerut ajutor „urgent” pentru salvarea de vieți, a declarat trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen.

În teritoriile controlate de rebeli din nord-vestul Siriei, se așteaptă ca ajutorul extrem de necesar să sosească joi de pe teritoriul turc printr-un punct de trecere a frontierei.

„Am fost asigurați că vom reuși să trecem primul ajutor astăzi, iar apoi vor veni mai multe ajutoare”, a declarat Pedersen.

Regimul sirian este evitat de majoritatea țărilor occidentale, după ce o campanie mortală condusă de președintele Bashar al-Assad pentru a înăbuși revolta pașnică a țării în 2011 a explodat într-un război civil și a dus la o criză umanitară continuă.

În timp ce Turcia a primit ajutor din partea a zeci de țări, situația ajutorului în Siria este mai puțin clară, deoarece Assad a folosit ocazia pentru a cere ridicarea sancțiunilor împotriva regimului său.

Victimele siriene ale cutremurului devastator ar putea deveni acum ostatici ai politicii care a divizat țara timp de peste un deceniu, au avertizat analiștii de la CNN.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

UPDATE. AȚI VĂZUT-O? Femeie de 68 de ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Băișoara. Sunați la 112

Publicat

1714086891 call center pixabay e1641391878287.jpg

La data de 24 aprilie 2024, în jurul orei 17.40, Secția 9 Poliție Rurală Turda a fost sesizată despre faptul că Corlat Maria, în vârstă de 68 de ani, în cursul dimineții de 24 aprilie a.c. a plecat de la imobilul din localitatea Băișoara, fără a se cunoaște direcția de deplasare, iar până în prezent nu a mai revenit.

„SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,65 m, 67 de kilograme, păr alb, ochi căprui, ten deschis.

La momentul plecării…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Boc, despre depunerea candidaturii: Aici sunt și aici m-am DEDICAT. Trebuie să CONTINUĂM lucrurile bune care sunt la Cluj

Publicat

emil boc1.jpg

Prezent, joi, prin telefon la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, a precizat de ce a ales candidatura la primăria Clujului în detrimentul altor variante vehiculate în presă, cum ar fi la Europarlamentare sau chiar și la președinție.

„Acesta este farmecul democrației, dreptul fiecăruia de a emite opinii, păreri… Președintele partidului mi-a făcut onoarea de a deschide lista PNL la Europarlamentare, în 2022 am avut și opțiunea de a candida la funcția de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Publicat

cfr cluj craiova.jpg

Universitatea Craiova și CFR Cluj s-au întâlnit joi, pe Stadionul Ion Oblemenco în etapa a 6-a din play-off-ul Superligii României.

Clujenii s-au impus pe terenenul universității și păstrează șanse pentru obținerea locului secund în Superligă.

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Echipele de start

Universitatea Craiova: Popescu – Vlădoiu, Badelj,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Aurelia Cristea sau despre eleganța în politică

Publicat

relic 1 e1714050700276.jpg

Aurelia Cristea este printre puținii politicieni români care și-au legat numele de o lege. Se alătură astfel, prin legea anti-fumat, deputatului PNȚCD Vasile Lupu, cu a sa lege a restituirii proprietăților funciare, senatorului Aurelian Ticu-Dumitrescu, autor al legii deconspirării Securității ca poliție politică sau colegului său de partid, profesorul și senatorul Vasile Dîncu, inițiator al celebrei legi 544, care permite accesul la informațiile de interes public și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe