Connect with us

EVENIMENT

Bilanţul epidemiei de coronavirus a depăşit pragul de 3.000 de decese la nivel mondial

PublicatBilanţul epidemiei de coronavirus (Covid-19) a depăşit luni pragul de 3.000 de decese la nivel mondial şi continuă să aibă consecinţe grave în întreaga lume, în special în Italia şi Coreea de Sud, unde numărul de noi cazuri a înregistrat o creştere fulminantă, relatează AFP.

În China, unde virusul a apărut la sfârşitul anului 2019, autorităţile au anunţat luni 42 de noi decese, bilanţul la nivelul întregii ţări ajungând la 2.912 de morţi, iar cel la nivel mondial la peste 3.000. Cu toate acestea, cele 202 de noi cazuri de infectare raportate luni în China continentală reprezintă cel mai mic număr înregistrat într-o singură zi de la sfârşitul lunii ianuarie.

Însă, în timp ce epidemia de Covid-19 pare să se reducă în China, unde măsurile de carantină draconice vizează peste 50 de milioane de persoane, aceasta continuă să se agraveze în mai multe ţări.

În Italia au fost raportate duminică aproximativ 500 de noi cazuri, o creştere spectaculoasă care aduce numărul de infectări la aproape 1.700 la nivelul întregii ţări. De asemenea, au fost raportate cinci noi decese, bilanţul ajungând la 34 de morţi în peninsulă, în cele trei regiuni din nordul ţării cele mai afectate: Lombardia, Emilia-Romagna şi Veneto.

În ceea ce priveşte Coreea de Sud, a doua cea mai afectată ţară după China, luni au fost înregistrate aproape 500 de noi cazuri şi patru noi decese – un total de peste 4.000 de infectări cu coronavirus, dintre care 22 mortale.

Primăria din Seul a depus o plângere pentru omucidere împotriva liderilor Bisericii Shincheonji a lui Iisus, acuzând mişcarea religioasă că nu a împiedicat răspândirea epidemiei. Nu mai puţin de 60% din cazurile confirmate în ţară sunt legate de această puternică, însă opacă organizaţie, acuzată de detractorii săi că ar fi o sectă.

Franţa, un nou focar de contaminare în Europa, a raportat 130 de cazuri şi două decese.

Muzeul Luvru, un loc emblematic pentru turismul din capitala Franţei, care a primit 9,6 milioane de vizitatori în 2019, a rămas duminică închis. Personalul a invocat dreptul de a-şi opri activitatea în caz de pericol, a anunţat conducerea, fără a specifica dacă muzeul se va redeschide luni.

Salonul de carte de la Paris, care urma să se desfăşoare în perioada 20-23 martie, a fost anulat.

Germania a înregistrat 129 de cazuri. Peste jumătate dintre pacienţii germani provin din Renania de Nord-Westfalia (vest), unde un cuplu infectat a participat la un carnaval la sfârşitul lunii februarie.

Iranul a raportat duminică 11 noi decese, bilanţul oficial ajungând la 54 de morţi în această ţară. Cu toate acestea, serviciul BBC în limba farsi a evocat un număr mult mai mare, de cel puţin 210 morţi, o cifră negată de autorităţi.

Un al doilea deces, tot în statul Washington (nord-vest), a fost anunţat în Statele Unite, unde 22 de persoane au fost identificate oficial cu coronavirus. Câţiva pacienţi diagnosticaţi în ultimele zile nu aveau nicio legătură cunoscută cu un focar de epidemie, ceea ce sugerează că boala începe să se răspândească pe teritoriul american.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ridicat la sfârşitul săptămânii trecute nivelul ameninţării legate de coronavirus de la “ridicat” la “foarte ridicat”, nivelul maxim.

Agenţia ONU a reamintit că simptomele sunt uşoare pentru majoritatea pacienţilor, grave (pneumonie) pentru 14% dintre aceştia şi că 5% dintre cei afectaţi sunt în stare critică. Rata de deces pare să fie de 2 până la 5%, potrivit OMS, care a cerut duminică ţărilor din întreaga lume să se aprovizioneze cu dispozitive medicale de asistenţă respiratorie, esenţiale pentru a trata pacienţii cu forma severă a bolii. AGERPRES

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

SpaceX, ales de NASA pentru lansarea unei sonde folosite la studierea frontierei Sistemului Solar

Publicat

NASA a optat pentru racheta Falcon 9, aparţinând companiei lui Elon Musk, SpaceX, pentru lansarea unei noi misiuni menite să studieze marginile heliosferei, bula protectoare pe care Soarele o menţine în jurul Sistemului Solar, transmite miercuri Space.com.

SpaceX se va ocupa de lansarea sondei International Mapping and Acceleration Probe, pe scurt IMAP, pentru NASA, în octombrie 2024, în cadrul unui contract în valoare de 109,4 milioane de dolari. Misiunea va fi lansată de la Space Launch Complex 40 din cadrul bazei aerospaţiale Cape Canaveral din Florida. Racheta Falcon 9 va transporta în spaţiu şi alte patru mici dispozitive spaţiale, printre care sonda Lunar Trailblazer, conform unui comunicat al NASA.

“IMAP îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine frontiera heliosferei, o barieră magnetică ce înconjoară Sistemul Solar,” conform NASA. “Această regiune este locul unde fluxul constant de particule solare denumit vânt solar se ciocneşte cu fluxurile de particule emise de alte stele. Această coliziune limitează nivelul de radiaţii cosmice ce pătrund în Sistemul Solar”.

IMAP va fi poziţionat într-un punct gravitaţional stabil între Pământ şi Soare denumit punct Lagrange 1, de unde va monitoriza fluxul de particule interstelare care penetrează heliosfera şi va studia modul în care aceste particule sunt accelerate prin spaţiu, conform descrierii misiunii făcute de NASA. Această misiune cu un buget de 492 de milioane de dolari a fost selectată în 2018 în cadrul programului Solar Terrestrial Probes, aparţinând NASA.

Sonda Lunar Trailblazer ce va fi lansată alături de sonda IMAP este un vehicul spaţial de dimensiuni mici conceput pentru a studia apa de pe Lună. O sondă pentru monitorizarea vremii spaţiale, denumită Space Weather Follow-On Lagrange 1, va face parte, de asemenea, din încărcătura acestei lansări ce va fi realizată de SpaceX.

Celelalte două dispozitive ce vor fi lansate în spaţiu odată cu sonda IMAP sunt misiuni de heliofizică pentru NASA, însă agenţia spaţială americană nu a oferit alte detalii despre acestea.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O femeie și o fetiță au fost rănite, după un accident rutier în Suceava

Publicat

O femeie și o fetiță au fost rănite, în urma unui accident rutier produs, miercuri seara, în municipiul Suceava.

Accidentul  s-a produs în zona Primăriei, iar în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme în care se aflau în total patru persoane.

Potrivit ISU Suceava, echipajele medicale au acordat primul ajutor celor patru victime, iar două dintre acestea – o femeie de 34 de ani și o fetiță de doi ani au fost transportate la spital.

Poliția efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentu rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci papagali de la o grădină zoologică din Marea Britanie au fost separați pentru că se înjurau reciproc în fața vizitatorilor

Publicat

Cinci papagali cu un limbaj ”colorat” au fost separați după ce au învățat să înjure la o grădină zoologică din Lincolnshire și se provocat unul pe celălalt în fața vizitatorilor.

Cinci papagali, pe nume Billy, Eric, Tyson, Jade și Elsie, s-au alăturat coloniei de papagali gri a Lincolnshire Wildlife Centre 200, din Marea Britanie, anul acesta în luma august.

La scurt timp, păsările au început să se încurajeze reciproc să înjure. “Suntem destul de obișnuiți să înjure papagali, dar nu am avut niciodată cinci în același timp.

Majoritatea papagalilor refuză să vorbească atunci când sunt afară, dar dintr-un anumit motiv, cei cinci se bucură de asta”, a declarat Steve Nichols, CEO al parcului pentru animale sălbatice.

Pentru a nu se mai provoca unii pe alții, papagalii au fost mutați în zone diferite ale parcului.

Steve Nichols a explicat că nimeni nu s-a plâns de comportamentul papagalilor, însă aceștia au fost separați de dragul tinerilor vizitatori.

Sursa: libertatea.ro

Sursa foto: animalzoo.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Volumul de lemn exploatat în 2019 a fost de 17,523 milioane metri cubi, în scădere cu 0,2% faţă de 2018

Publicat

lemn, ilegal

Volumul de lemn exploatat anul trecut de operatorii economici atestaţi a scăzut cu 0,2% faţă de 2018, până la 17,523 milioane metri cubi (mc).

De asemenea, volumul de lemn rotund exploatat a înregistrat o scădere cu 0,4% în 2019, faţă 2018, totalizând 15,922 milioane mc. În volumul total de lemn rotund exploatat, ponderea cea mai mare o au speciile de foioase (60%), în timp ce răşinoasele acoperă 40%.

Dintre speciile de foioase, lemnul de fag are ponderea cea mai mare, respectiv 32,4% din totalul lemnului rotund exploatat.

Potrivit datelor INS, anul trecut s-a înregistrat o scădere cu 0,4% a volumului de lemn rotund, în principal datorită faptului că speciile de fag şi stejar au înregistrat împreună o scădere de 5%, cu o pondere de 42,2% în volumul de lemn rotund exploatat, iar diverse specii de foioase au avut împreună o scădere de 4,5% cu o pondere de 17,8% în volumul de lemn rotund exploatat.

Principala destinaţie a lemnului rotund a fost reprezentată de buşteni, în proporţie de 51,3 %, urmată de lemnul pentru foc în proporţie de 35,3%. AGERPRES

Citește mai departe