ACTUALITATE
Biserica Catolică din Spania înfiinţează comisii locale pentru a primi reclamaţiile victimelor abuzurilor sexuale
Biserica Catolică din Spania va înfiinţa comisii locale pentru a primi reclamaţiile victimelor abuzurilor, după un dialog purtat vineri cu papa Francisc despre acuzaţiile referitoare la astfel de cazuri timp de opt decenii, transmite Reuters.
Cotidianul El Pais a publicat în decembrie rezultatele unei anchete care a durat trei ani şi a descoperit posibile abuzuri comise de 251 de preoţi şi mai mulţi enoriaşi din instituţii religioase asupra a cel puţin 1237 de victime, din 1943 până în 2018.
Publicaţia a anunţat că un corespondent al său i-a înmânat un dosar de 385 de pagini papei Francisc, în 2 decembrie, când acesta se deplasa cu un avion de la Roma către Cipru, însoţit şi de ziarişti.
Cardinalul Juan Jose Omella, preşedintele Conferinţei Episcopilor din Spania, a discutat cu suveranul pontif despre abuzurile sexuale şi a anunţat că fiecare dioceză catolică va înfiinţa o comisie pentru a primi şi ancheta acuzaţiile de acest gen. Acestea „vor consemna plângerile, îi vor sprijini pe cei care simt că li s-a făcut rău şi vor împiedica repetarea unor astfel de lucruri”, a declarat prelatul într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu papa.
Scandalurile provocate în întreaga lume de abuzurile sexuale în Biserica Catolică au izbucnit pentru prima oară în 2002, când ziarul Boston Globe din SUA a publicat o serie de articole care dezvăluiau abuzurile comise de clerici împotriva unor minori şi practica larg răspândită a muşamalizării în cadrul Bisericii, scrie AGERPRES.
În iunie anul trecut, papa Francisc a declarat că criza abuzurilor sexuale este o „catastrofă” la nivel mondial. De când a fost ales, în 2013, el a luat o serie de măsuri pentru încetarea unor astfel de practici ale clericilor.
Biserica Catolică spaniolă a respins însă sugestiile de a înfiinţa un corp de anchetă independent, aşa cum s-a procedat în Franţa şi cum s-a anunţat recent că se va acţiona în Portugalia. Omella a afirmat că este mai bine să se lucreze cu victimele în diocezele locale, unde comisiile vor „clarifica şi efectuat toate procedurile necesare, conform cerinţelor Sfântului Scaun şi ale instanţelor civile”.
Citește Romania24.ro pe Google News
Citește mai mult pe Botosani24.ro