Connect with us

ACTUALITATE

Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte Învierea Domnului

Publicat

paste

Biserica Romano-Catolică celebrează, în acest an, sărbătoarea Învierii Domnului, duminică, 21 aprilie.

Sărbătoare este precedată de trei zile sfinte care au o importanţă deosebită: Joia Sfântă, Vinerea Sfântă şi Sâmbăta Sfântă. În ziua de sâmbătă, ultima zi din preajma marii sărbători, Biserica se află în tăcere căci Hristos este în mormânt. Nu este nici o celebrare. Toţi sunt invitaţi să mediteze la pătimirea şi moartea Lui, arată site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi (http://www.ercis.ro/).

Celebrarea Învierii Domnului la romano-catolici începe cu aprinderea lumânării pascale, simbol al luminii lui Hristos cel Înviat. Făcută din ceară albă, lumânarea are trasat pe ea semnul crucii. Chiar la începutul celebrării, deasupra acestei cruci este înscrisă litera grecească Alpha iar dedesubt Omega, prima şi ultima literă din alfabetul grecesc. Cele 4 cifre ale anului sunt trecute între braţele crucii, notează http://www.catholica.ro.

Vigilia Pascală, celebrată în noaptea de Paşti, exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o „priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42), face cunoscut site-ul ercis.ro, iar această priveghere, care este cea mai mare şi mai nobilă dintre toate solemnităţile, trebuie să fie unică pentru fiecare biserică.

Întreaga celebrare a vigiliei pascale trebuie să se desfăşoare în timpul nopţii, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.

În acest an, la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, celebrarea Vigiliei Pascale va începe la ora 23.00, fiind prezidată de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, potrivit unui comunicat Catholica.

Ritualul va începe în faţa catedralei, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale, de la care vor fi aprinse apoi lumânările credincioşilor. În prezenţa acestei lumini, credincioşii ascultă apoi Vestirea solemnă a Învierii (Preconiul Pascal) şi Cuvântul lui Dumnezeu care evocă istoria mântuirii, de la creaţie şi până la Învierea lui Hristos.

După o tăcere de trei zile, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, clopotele vor bate din nou. Tot atunci, pentru prima oară, după 40 de zile de post, se va intona cântarea „Aleluia”. La sfârşitul Sfintei Liturghii, în jurul orei 1.00, toţi cei care au participat, preoţi şi credincioşii, cu lumânările aprinse, vor intona solemn „Hristos a înviat!”, mergând în procesiune în jurul catedralei.

La Vatican, papa Francisc va prezida, la ora 21.30 (ora României), celebrarea Vigiliei Pascale în Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

Duminică, 21 aprilie, în Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, va prezida, la ora 10.30, Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului.

La Vatican, papa Francisc va celebra, la ora 11.00 (ora României), Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piaţa Sfântul Petru. După celebrare, în jurul orei 13.00, suveranul pontif, de la balconul central al Bazilicii Vaticane, va rosti mesajul de Paşti şi va da binecuvântarea Urbi et Orbi (către Cetate şi lume). AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe