Connect with us

ACTUALITATE

BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica ”Naşterea Domnului” din Bethleem

Publicat

Biserica ”Naşterea Domnului” din Bethleem, ridicată pe locul peşterii în care s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, în ieslea oilor, înconjurat de păstori şi magi, este cel mai vechi edificiu creştin păstrat aproape intact, potrivit www.jerusalem.ro.

Biserica se află în partea de răsărit a oraşului Bethleem, la opt kilometri de Ierusalim. Complexul ce o înconjoară, de aproximativ 12.000 metri pătraţi, include o mănăstire ortodoxă, una catolică şi una armeană.

Prima Biserică „Naşterea Domnului” a fost construită de împăratul roman Constantin în secolul al IV-lea d. Hr., notează site-ul www.bethlehem-city.org. Mai târziu, în secolul al VI-lea, împăratul bizantin Iustinian a construit o biserică nouă în acelaşi loc. În timpul invaziei persane din secolul al VII-lea, biserica a scăpat de la distrugere. Până în secolul al XI-lea, cruciaţii au ridicat drapelul deasupra Bisericii „Naşterea Domnului” şi au renovat-o. Tutela actuală a bazilicii este împărţită de trei mari confesiuni creştine: greco-ortodoxă, romano-catolică şi armeană.

Biserica „Naşterea Domnului” din Bethleem este unul dintre cele mai importante locuri creştine de închinare, precizează www.crestinortodox.ro. Naşterea Mântuitorului Hristos este relatată în Evangheliile Apostolilor Matei şi Luca. În pofida micilor diferenţe, care întăresc veridicitatea celor relatate de cei doi, ce doi evanghelişti afirmă faptul ca Iisus Hristos S-a născut în Bethleem şi a crescut în Nazareth.

Peștera sfântă, locul Naşterii lui Hristos

Prima menţionare a peşterii din Bethleem, cinstită drept loc al Naşterii Domnului Hristos, apare în scrierile Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful, datând din jurul anului 160. El a identificat întâia oară grota drept peştera sfântă, locul Naşterii lui Hristos, grotă ce se află sub biserică.

În anul 326, Sfântul Împărat Constantin şi mama sa, Sfânta Elena, au hotărât ridicarea unei biserici deasupra peşterii. Această primă biserică a Naşterii Domnului, închinată la data de 31 mai 339, avea un plan octogonal şi era poziţionată chiar deasupra peşterii. Din aceasta perioadă se păstrează încă bucăţi impresionante şi însemnate din mozaicul ce acoperea în întregime podeaua bisericii.

Distrusă în anul 530

Biserica ridicată atunci a fost distrusă de către împăratul Iustinian în anul 530, pentru a putea ridica, în locul ei, o biserică mult mai încăpătoare, aceasta fiind cea care se vede şi astăzi. Perşii au cruţat Biserica Naşterii în timpul invaziilor din anii 614 deoarece, conform legendelor, aceştia au rămas profund impresionaţi de o reprezentare a Magilor care s-au închinat Pruncului, aducând daruri. Reprezentaţi în scena Naşterii Domnului, magii de la răsărit erau îmbrăcaţi în haine persane, iar magii erau călători tot de origine persană.

Cruciaţii au cucerit Ierusalimul la 6 iunie 1009. Francii şi bizantinii au contribuit împreună la redecorarea în întregime a interiorului Biserica „Naşterea Domnului” (1165-1169), lucru menţionat într-o inscripţie în limba greacă, păstrată în transeptul de nord.

Biserica a supraviețuit cutremurului din anul 1834 şi incendiului din anul 1869

Biserica a fost neglijată mai ales în perioadele de domnie a ocupaţiei otomane, dar, din fericire, Biserica Naşterii nu a fost afectată şi nici dărâmată. Alte încercări prin care a trecut Biserica „Naşterea Domnului” sunt cutremurul din 1834 şi incendiul din 1869, care au distrus mobilierul de lemn al peşterii. Cu toate acestea, biserica a supravieţuit tuturor încercărilor naturale sau umane la care a fost supusă.

Criză internațională, după ce a fost furată steaua de argint

În anul 1847, furtul stelei de argint care marchează exact locul Naşterii Pruncului Hristos, a dus la o criză internaţională ce a cuprins în întregime Locurile Sfinte, menţionează www.crestinortodox.ro. Această criză a dus, în cele din urmă, la Războiul din Crimeea (1854-1856). Inscripţia în limba latină de pe marginea stelei de argint spune următoarele: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est” („Aici S-a născut Iisus Hristos din Fecioara Maria – 1717”). Steaua de argint este străjuită de cincisprezece candele care ard în permanenţă. Dintre acestea, şase aparţin grecilor, cinci armenilor şi patru latinilor.

În anul 2012, Biserica „Naşterea Domnului” din Bethleem şi suprafaţa înconjurătoare a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, arată https://whc.unesco.org. Pe lângă biserică, proprietatea înscrisă include, de asemenea, mănăstiri şi biserici latine, ortodoxe greceşti, franciscane şi armene, precum şi clopotniţe, grădini terasate şi un traseu de pelerinaj.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Incident revoltător în curtea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”: Bărbat amendat pentru scandal și gesturi obscene

Publicat

incident revoltător în curtea catedralei „sfinții apostoli petru și pavel”:

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au intervenit duminică, 29 iunie 2025, în jurul orei 12:55, după un apel telefonic care semnala un incident grav în curtea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani.

Sesizarea indica faptul că un bărbat făcea scandal și își satisfăcuse nevoile fiziologice în incinta lăcașului de cult, provocând indignarea trecătorilor și a personalului religios.

La fața locului, echipajul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale din Dorohoi. 450 de tone de cereale, salvate de pompieri

Publicat

pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale

Publicitate

Incendiul izbucnit la stația de condiționare a unui depozit de cereale din municipiul Dorohoi a provocat pagube semnificative, în ciuda intervenției rapide a pompierilor.

Flăcările au distrus bunurile aflate în interiorul stației, aproximativ 250 de metri liniari de bandă transportoare și materialele combustibile din structura acoperișului pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați.

De asemenea, au fost degradate în urma incendiului alți 100 de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiect: Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. Care sunt noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane

Publicat

proiect: rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. care sunt

Publicitate

Rovinieta, tariful pentru utilizarea drumurilor naționale de către autovehicule, va crește începând cu 1 septembrie. Pentru autoturisme, taxa va fi de 3,5 euro pe zi și 50 de euro pe an, conform unui proiect de lege , publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor care stabilește noi măsuri fiscal-bugetare, relatează alba24.ro.

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incendiu puternic la un depozit de cereale din Dorohoi: Intervenție contracronometru a pompierilor

Publicat

incendiu puternic la un depozit de cereale din dorohoi: intervenție

Publicitate

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani intervin în aceste momente  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de cereale din municipiul Dorohoi.

Flăcările au cuprins o magazie legată prin benzi transportoare de cauciuc de stația de condiționare a cerealelor, incendiul manifestându-se cu degajări mari de fum.

La fața locului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere, autospeciala de salvare și lucru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe