Connect with us

ACTUALITATE

BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica ”Naşterea Domnului” din Bethleem

Publicat

Biserica ”Naşterea Domnului” din Bethleem, ridicată pe locul peşterii în care s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, în ieslea oilor, înconjurat de păstori şi magi, este cel mai vechi edificiu creştin păstrat aproape intact, potrivit www.jerusalem.ro.

Biserica se află în partea de răsărit a oraşului Bethleem, la opt kilometri de Ierusalim. Complexul ce o înconjoară, de aproximativ 12.000 metri pătraţi, include o mănăstire ortodoxă, una catolică şi una armeană.

Prima Biserică „Naşterea Domnului” a fost construită de împăratul roman Constantin în secolul al IV-lea d. Hr., notează site-ul www.bethlehem-city.org. Mai târziu, în secolul al VI-lea, împăratul bizantin Iustinian a construit o biserică nouă în acelaşi loc. În timpul invaziei persane din secolul al VII-lea, biserica a scăpat de la distrugere. Până în secolul al XI-lea, cruciaţii au ridicat drapelul deasupra Bisericii „Naşterea Domnului” şi au renovat-o. Tutela actuală a bazilicii este împărţită de trei mari confesiuni creştine: greco-ortodoxă, romano-catolică şi armeană.

Biserica „Naşterea Domnului” din Bethleem este unul dintre cele mai importante locuri creştine de închinare, precizează www.crestinortodox.ro. Naşterea Mântuitorului Hristos este relatată în Evangheliile Apostolilor Matei şi Luca. În pofida micilor diferenţe, care întăresc veridicitatea celor relatate de cei doi, ce doi evanghelişti afirmă faptul ca Iisus Hristos S-a născut în Bethleem şi a crescut în Nazareth.

Peștera sfântă, locul Naşterii lui Hristos

Prima menţionare a peşterii din Bethleem, cinstită drept loc al Naşterii Domnului Hristos, apare în scrierile Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful, datând din jurul anului 160. El a identificat întâia oară grota drept peştera sfântă, locul Naşterii lui Hristos, grotă ce se află sub biserică.

În anul 326, Sfântul Împărat Constantin şi mama sa, Sfânta Elena, au hotărât ridicarea unei biserici deasupra peşterii. Această primă biserică a Naşterii Domnului, închinată la data de 31 mai 339, avea un plan octogonal şi era poziţionată chiar deasupra peşterii. Din aceasta perioadă se păstrează încă bucăţi impresionante şi însemnate din mozaicul ce acoperea în întregime podeaua bisericii.

Distrusă în anul 530

Biserica ridicată atunci a fost distrusă de către împăratul Iustinian în anul 530, pentru a putea ridica, în locul ei, o biserică mult mai încăpătoare, aceasta fiind cea care se vede şi astăzi. Perşii au cruţat Biserica Naşterii în timpul invaziilor din anii 614 deoarece, conform legendelor, aceştia au rămas profund impresionaţi de o reprezentare a Magilor care s-au închinat Pruncului, aducând daruri. Reprezentaţi în scena Naşterii Domnului, magii de la răsărit erau îmbrăcaţi în haine persane, iar magii erau călători tot de origine persană.

Cruciaţii au cucerit Ierusalimul la 6 iunie 1009. Francii şi bizantinii au contribuit împreună la redecorarea în întregime a interiorului Biserica „Naşterea Domnului” (1165-1169), lucru menţionat într-o inscripţie în limba greacă, păstrată în transeptul de nord.

Biserica a supraviețuit cutremurului din anul 1834 şi incendiului din anul 1869

Biserica a fost neglijată mai ales în perioadele de domnie a ocupaţiei otomane, dar, din fericire, Biserica Naşterii nu a fost afectată şi nici dărâmată. Alte încercări prin care a trecut Biserica „Naşterea Domnului” sunt cutremurul din 1834 şi incendiul din 1869, care au distrus mobilierul de lemn al peşterii. Cu toate acestea, biserica a supravieţuit tuturor încercărilor naturale sau umane la care a fost supusă.

Criză internațională, după ce a fost furată steaua de argint

În anul 1847, furtul stelei de argint care marchează exact locul Naşterii Pruncului Hristos, a dus la o criză internaţională ce a cuprins în întregime Locurile Sfinte, menţionează www.crestinortodox.ro. Această criză a dus, în cele din urmă, la Războiul din Crimeea (1854-1856). Inscripţia în limba latină de pe marginea stelei de argint spune următoarele: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est” („Aici S-a născut Iisus Hristos din Fecioara Maria – 1717”). Steaua de argint este străjuită de cincisprezece candele care ard în permanenţă. Dintre acestea, şase aparţin grecilor, cinci armenilor şi patru latinilor.

În anul 2012, Biserica „Naşterea Domnului” din Bethleem şi suprafaţa înconjurătoare a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, arată https://whc.unesco.org. Pe lângă biserică, proprietatea înscrisă include, de asemenea, mănăstiri şi biserici latine, ortodoxe greceşti, franciscane şi armene, precum şi clopotniţe, grădini terasate şi un traseu de pelerinaj.

AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Atenție, șoferi. Restricții de circulație marți și miercuri pe drumul Răchițele-Doda Pilii. Rute alternative

Publicat

rachitele drum.jpg

Accesul rutier public va fi restricționat timp de 2 zile pe drumul județean 108C, pe direcția Răchițele – Doda Pilii. Vor avea loc teste pentru campionatele naționale și europene de raliuri.

Consiliul Județean Cluj anunță că în zilele de marți, 4 octombrie, și miercuri, 5 octombrie, accesul rutier public va fi restricționat pe sectorul situat pe drumul județean 108C, între kilometrul 72+300 și kilometrul 76+300, pe direcția Răchițele – Doda Pilii.

Restricții de circulație pe drumul care leagă Răchițele de Doda Pilii

Restricția de circulație este impusă de organizarea unor teste necesare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Președintele Joe Biden va anunţa un ajutor de 60 de milioane de dolari pentru Puerto Rico

Publicat

Arhivă foto

Preşedintele Statelor Unire ale Americii, Joe Biden, intenţionează să anunţe un ajutor de peste 60 de milioane de dolari pentru a ajuta Puerto Rico, în cursul unei vizite consacrate evaluării pagubelor provocate în insulă de uraganul Fiona, relatează Reuters.

Liderul de la Casa Albă a promis sprijinul ferm al guvernului american pentru Puerto Rico, precum şi pentru Florida şi Carolina de Sud, care au fost şi ele puternic lovite în ultimele zile de uraganul Ian. Biden va ajunge miercuri în Florida.

„Mă îndrept spre Puerto Rico pentru că cei de acolo nu au fost foarte bine protejaţi”, le-a spus Joe Biden jurnaliştilor la plecarea sa în această vizită, o evidentă referire la modul în care predecesorul său Donald Trump a gestionat consecinţele unei furtuni care a lovit Puerto Rico în timpul mandatului său.

Biden va anunţa o finanţare de peste 60 de milioane de dolari „pentru a consolida digurile şi a crea un nou sistem de avertizare privind inundaţiile care să ajute Puerto Rico să devină mai bine pregătit pentru furtunile viitoare”, a declarat un oficial al Casei Albe, sub rezerva anonimatului.

Administratorul Agenţiei Federale de Management al Situaţiilor de Urgenţă, Deanne Criswell, şi Prima Doamnă, Jill Biden, îl vor însoţi pe preşedintele american în Puerto Rico, teritoriu al SUA. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autorităţile din Kiev recomandă purtarea măştii în locurile publice

Publicat

kiev sursa foto pixabay

Autorităţile din Kiev au recomandat luni purtarea din nou a măştii în locurile publice pe fondul creşterii cazurilor de COVID-19, în condiţiile în care sistemul de sănătate ucrainean este grav afectat din cauza invaziei ruse, relatează AFP.

„Autorităţile oraşului le cer locuitorilor din Kiev să poarte din nou masca de protecţie”, a declarat primăria pe Telegram.

Săptămâna trecută, în capitala Ucrainei au fost înregistrate 2.515 de cazuri de coronavirus, 242 de spitalizări şi 22 de decese, potrivit cifrelor oficiale.

Autorităţile municipale recomandă purtarea măştii „în transportul public, în locurile care primesc clienţi şi în instituţiile de învăţământ”, potrivit comunicatului primăriei.

Între 19 şi 25 septembrie, în Ucraina au fost înregistrate 44.137 de noi cazuri de coronavirus şi 161 de persoane au murit, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Autorităţile din Kiev recomandă purtarea măştii în locurile publice. Creștere a numărului de cazuri de COVID

Săptămâna trecută, ministrul adjunct al Sănătăţii, Igor Kuzin, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri de COVID, afirmând pentru publicaţia germană Deutsche Welle că sistemul de sănătate ucrainean „înregistrează zilnic pierderi” din cauza războiului.

De la începutul invaziei ruse în februarie, „18 unităţi medicale care primesc pacienţi cu COVID au fost distruse, alte 15 au fost parţial distruse şi peste 100 sunt sub ocupaţie”, a adăugat el.

Ministrul sănătăţii le-a cerut ucrainenilor să se vaccineze, estimând totodată că restricţiile pentru încetinirea răspândirii COVID ar fi greu de implementat, populaţia fiind „concentrată asupra unui alt inamic”. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi tineri prinși drogați la volan pe drumuri din Cluj. S-au ales cu dosare penale

Publicat

drugtest alcooltest.jpg

Doi tineri clujeni, ambii în vârstă de 28 s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinși drogați la volan în acest weekend.

Polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Turda au oprit un autoturism condus pe strada Castanilor, de un tânăr de 28 de ani, din municipiul Turda.

Testarea cu aparatul drugtest a conducătorului auto a indicat prezența substanțelor psihoactive, astfel că acesta a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea mostrelor biologice.

Dosare penale

Un alt tânăr, în vârstă de 28 de ani, din comuna Mintiu-Gherlii a fost depistat pozitiv în urma testării cu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe