Connect with us

ACTUALITATE

BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica ”Naşterea Domnului” din Bethleem

PublicatBiserica ”Naşterea Domnului” din Bethleem, ridicată pe locul peşterii în care s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, în ieslea oilor, înconjurat de păstori şi magi, este cel mai vechi edificiu creştin păstrat aproape intact, potrivit www.jerusalem.ro.

Biserica se află în partea de răsărit a oraşului Bethleem, la opt kilometri de Ierusalim. Complexul ce o înconjoară, de aproximativ 12.000 metri pătraţi, include o mănăstire ortodoxă, una catolică şi una armeană.

Prima Biserică “Naşterea Domnului” a fost construită de împăratul roman Constantin în secolul al IV-lea d. Hr., notează site-ul www.bethlehem-city.org. Mai târziu, în secolul al VI-lea, împăratul bizantin Iustinian a construit o biserică nouă în acelaşi loc. În timpul invaziei persane din secolul al VII-lea, biserica a scăpat de la distrugere. Până în secolul al XI-lea, cruciaţii au ridicat drapelul deasupra Bisericii “Naşterea Domnului” şi au renovat-o. Tutela actuală a bazilicii este împărţită de trei mari confesiuni creştine: greco-ortodoxă, romano-catolică şi armeană.

Biserica “Naşterea Domnului” din Bethleem este unul dintre cele mai importante locuri creştine de închinare, precizează www.crestinortodox.ro. Naşterea Mântuitorului Hristos este relatată în Evangheliile Apostolilor Matei şi Luca. În pofida micilor diferenţe, care întăresc veridicitatea celor relatate de cei doi, ce doi evanghelişti afirmă faptul ca Iisus Hristos S-a născut în Bethleem şi a crescut în Nazareth.

Peștera sfântă, locul Naşterii lui Hristos

Prima menţionare a peşterii din Bethleem, cinstită drept loc al Naşterii Domnului Hristos, apare în scrierile Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful, datând din jurul anului 160. El a identificat întâia oară grota drept peştera sfântă, locul Naşterii lui Hristos, grotă ce se află sub biserică.

În anul 326, Sfântul Împărat Constantin şi mama sa, Sfânta Elena, au hotărât ridicarea unei biserici deasupra peşterii. Această primă biserică a Naşterii Domnului, închinată la data de 31 mai 339, avea un plan octogonal şi era poziţionată chiar deasupra peşterii. Din aceasta perioadă se păstrează încă bucăţi impresionante şi însemnate din mozaicul ce acoperea în întregime podeaua bisericii.

Distrusă în anul 530

Biserica ridicată atunci a fost distrusă de către împăratul Iustinian în anul 530, pentru a putea ridica, în locul ei, o biserică mult mai încăpătoare, aceasta fiind cea care se vede şi astăzi. Perşii au cruţat Biserica Naşterii în timpul invaziilor din anii 614 deoarece, conform legendelor, aceştia au rămas profund impresionaţi de o reprezentare a Magilor care s-au închinat Pruncului, aducând daruri. Reprezentaţi în scena Naşterii Domnului, magii de la răsărit erau îmbrăcaţi în haine persane, iar magii erau călători tot de origine persană.

Cruciaţii au cucerit Ierusalimul la 6 iunie 1009. Francii şi bizantinii au contribuit împreună la redecorarea în întregime a interiorului Biserica “Naşterea Domnului” (1165-1169), lucru menţionat într-o inscripţie în limba greacă, păstrată în transeptul de nord.

Biserica a supraviețuit cutremurului din anul 1834 şi incendiului din anul 1869

Biserica a fost neglijată mai ales în perioadele de domnie a ocupaţiei otomane, dar, din fericire, Biserica Naşterii nu a fost afectată şi nici dărâmată. Alte încercări prin care a trecut Biserica “Naşterea Domnului” sunt cutremurul din 1834 şi incendiul din 1869, care au distrus mobilierul de lemn al peşterii. Cu toate acestea, biserica a supravieţuit tuturor încercărilor naturale sau umane la care a fost supusă.

Criză internațională, după ce a fost furată steaua de argint

În anul 1847, furtul stelei de argint care marchează exact locul Naşterii Pruncului Hristos, a dus la o criză internaţională ce a cuprins în întregime Locurile Sfinte, menţionează www.crestinortodox.ro. Această criză a dus, în cele din urmă, la Războiul din Crimeea (1854-1856). Inscripţia în limba latină de pe marginea stelei de argint spune următoarele: “Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est” (“Aici S-a născut Iisus Hristos din Fecioara Maria – 1717”). Steaua de argint este străjuită de cincisprezece candele care ard în permanenţă. Dintre acestea, şase aparţin grecilor, cinci armenilor şi patru latinilor.

În anul 2012, Biserica “Naşterea Domnului” din Bethleem şi suprafaţa înconjurătoare a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, arată https://whc.unesco.org. Pe lângă biserică, proprietatea înscrisă include, de asemenea, mănăstiri şi biserici latine, ortodoxe greceşti, franciscane şi armene, precum şi clopotniţe, grădini terasate şi un traseu de pelerinaj.

AGERPRES

ACTUALITATE

Germania a raportat aproape o mie de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Publicat

steag germania

Germania a înregistrat aproape o mie de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore, în timp ce cifra contagierilor a fost de 11.369, potrivit datelor Institutului Robert Koch (RKI) de virusologie actualizate luni la miezul nopţii, relatează EFE.

Numărul total al contagierilor la declanşarea pandemiei a ajuns la 2.052.028, iar cel al morţilor la 47.622, dintre care 989 într-o singură zi.

Numărul maxim al contagierilor s-a înregistrat la 18 decembrie, cu 33.777 noi infecţii, iar cel al deceselor la 14 ianuarie, cu 1.244 de morţi în 24 de ore.

Aproximativ 1.716.200 de persoane au fost declarate vindecate iar cazurile active se cifrează la 302.326, potrivit estimărilor RKI.

În ansamblul ţării, incidenţa acumulată în ultimele 7 zile a ajuns la 131,5 cazuri la 100.000 de locuitori, iar numărul infecţiilor înr-o singură săptămâna la 109.365.

Numărul pacienţilor cu COVID-19 din unităţile de terapie intensivă era luni de 5.003 – cu 32 în plus – dintre care 2.869 – mai mult cu 57 % – au nevoie de respiraţie asistată, potrivit datelor Asociaţiei Interdisciplinare pentru Medicină Intensivă şi de Urgenţă (DIVI).

Într-o singură zi s-au înregistrat 547 noi internări de pacienţi cu COVID-19 la ATI, în timp ce alţi 515 au ieşit de la terapia intensivă, potrivit RKI.

Din 26 decembrie, numărul persoanelor din Germania care au primit deja prima doză de vaccin împotriva COVID-19 a ajuns la 1.139.297, reprezentând 1,4 % din populaţia, iar alte 6.581 de persoane au primit şi a doua doză de vaccin (rapel).

În ţară continuă să fie închise, de la mijlocul lunii decembrie, şcolile şi centrele comerciale neesenţiale. Rămân de asemenea închise activităţile din sectorul de agrement, cultură şi gastronomie, după măsurile de restricţie impuse la începutul lunii noiembrie. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Serbia lansează campania cu vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinopharm

Publicat

Campania de vaccinare cu serul dezvoltat de compania chineză Sinopharm a început marţi în Serbia după ce utilizarea acestui vaccin a primit avizul agenţiei naţionale competente, au informat autorităţile ţării citate de EFE.

Primul care a fost vaccinat a fost ministrul sârb al sănătăţii, Zlatibor Loncar, care le-a cerut cetăţenilor să se înregistreze pentru primirea vaccinului, potrivit agenţiei sârbe de ştiri Tanjug.

“Este singurul mod pentru a ne proteja şi a reveni la viaţa normală”, a declarat Loncar, reamintind că în actuala campanie se foloseşte şi vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech şi cel rusesc Sputnik V.

Agenţia pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale din Serbia (ALIMS) şi-a dat luni seară avizul pentru primele 100.000 dintre cele un milion de doze de vaccin de la Sinopharm care au ajuns sâmbătă în ţară.

Până în prezent au ajuns în Serbia peste 40.000 de doze din vaccinul produs de Pfizer/BioNTech şi 2.400 de doze de Sputnik V.

Alte 250.000 de doze din vaccinul rusesc Sputnik V sunt aşteptate să sosească în cursul acestei săptămâni.

Autorităţile au făcut apel cetăţenilor să se înscrie masiv în programul de vaccinare, indiferent de producător, deşi sârbii au posibilitatea să opteze pentru un anumit vaccin în momentul în care se înregistrează.

Serbia, o ţară cu 7 milioane de locuitori, a raportat în ultimele 24 de ore 1.578 noi contagieri şi 21 de decese de COVID-19.

În prezent în spitale se află internate 5.214 de persoane, dintre care 182 sunt conectate la dispozitive de ventilaţie.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elveţia, nevoită că plătească daune unei cerşetoare din România

Publicat

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marţi Elveţia pentru că a aplicat o amendă mare unei cerşetoare din România, pentru cerşetorie pe un drum public din Geneva, informează AFP.

“CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine”, explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

O cetăţeană română analfabetă, de etnie romă şi născută în 1992, a fost condamnată în ianuarie 2014 la 500 de franci elveţieni amendă pentru cerşetorie pe un drum public. Această femeie, care nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, a fost apoi plasată în detenţie provizorie pentru că nu a plătit amenda.

“Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie”, consideră CEDO.

Prin urmare, CEDO a decis că Elveţia a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, articol ce protejează respectarea vieţii private şi familiale.

Elveţia trebuie să-i achite reclamantei 922 de euro daune morale. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Imunizarea antigripală a copiilor reduce riscul unei duble infectări

Publicat

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă asupra posibilității creșterii numărului infecțiilor respiratorii și al cazurilor de gripă după redeschiderea școlilor.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) susțin că vaccinarea antigripală are un rol major în contextul unei posibile reluări a desfășurării cursurilor în unitățile școlare de către copii și adolescenți.

„Imunizarea antigripală rămâne chiar și în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților având in vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a declarat Dina Mergeani, președintele SNMF.

Vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate până la acest moment la nivel european nu se adresează copiilor sub vârsta de 16 ani. Astfel, aceștia reprezintă o categorie vulnerabilă, fiind expuși la pericolul de infectare cu două virusuri diferite – cel gripal și SARS CoV-2.

„Ținând cont de contextul în care ne aflăm, cel al pandemiei Covid-19, care ne solicită tuturor respectarea anumitor reguli de distanțare socială și de faptul că de mai bine de jumătate de an cursurile au loc în mediul online, automat copiii au petrecut mai mult timp în case, fapt ce a dus la un număr mai mic de infecții respiratorii și de gripă. În contextul în care, cel puțin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinați împotriva Covid-19 și având în vedere că ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanțial riscul de îmbolnăvire și de apariție a complicațiilor cauzate de virusul gripal, complicații care pot necesita spitalizare și care, uneori, duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ și transmiterea virusului gripal în comunitate”, a explicat Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

SNMF încurajează părinții să se informeze despre vaccinarea antigripală și despre beneficiile acesteia și să ia legătura cu medicul de familie, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la rolul important pe care îl are vaccinarea antigripală în acest context.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe