Connect with us

ACTUALITATE

Bisericile catolice din Miercurea Ciuc vor fi deschise toată noaptea pentru pelerini

Publicat

Bisericile catolice din Miercurea Ciuc vor fi deschise toată noaptea pentru pelerinii care doresc să se odihnească sau să poposească în lăcaşurile de cult, în drumul lor către sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde Papa Francisc va oficia o liturghie sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale apostolice în România.

Potrivit programului făcut public de organizatori, vineri seara, de la ora 19,00, credincioşii sunt aşteptaţi în bisericile din oraş pentru a asista la slujbă, iar apoi acestea vor rămâne deschise până dimineaţă.

De asemenea, în mănăstirea franciscană de la Şumuleu Ciuc se va oficia, în cursul serii, sfânta liturghie, după care va începe o noapte de rugăciune.

Şi în capela Colegiului „Segítő Mária” pelerinii sunt aşteptaţi la slujbă, de la ora 19,00, după care va avea loc „o veghe de rugăciune” condusă de mişcările ecleziale, iar în jurul orei 4,00, din acest loc vor porni mai mulţi pelerini spre locul unde se va celebra liturghia pontificală.

Sâmbătă dimineaţă, de la ora ora 6,00, în şaua muntelui Şumuleu, începe un program spiritual de pregătire a pelerinilor, se vor rosti rugăciuni mariane, se vor interpreta cântece bisericeşti, iar credincioşii care doresc să se spovedească sunt aşteptaţi de zeci de preoţi.

De la ora 9,45 începe introducerea în liturghia pontificală, iar Papa Francisc va ajunge la altarul în aer liber la ora 11,30, când va începe Sfânta Liturghie. Sute de preoţi concelebranţi vor fi prezenţi la faţa locului, iar corul care va interpreta cântece în timpul liturghiei este format din 100 de persoane.

Pregătirile pe dealul Şumuleu au intrat în linie dreaptă, sute de persoane fiind implicate în stabilirea ultimelor detalii. Au fost instalate spitalele mobile, punctele de prim ajutor, toaletele mobile, au fost delimitate sectoarele unde vor avea acces pelerinii, s-a adus mobilierul pentru altarul în aer liber şi se amplasează aranjamentele florale care vor împodobi altarul.

Au intrat în vigoare şi primele restricţii de circulaţie în zona centrală a municipiului Miercurea Ciuc şi în zona pelerinajului, care sunt, deocamdată, parţiale, urmând ca sâmbătă dimineaţă să se interzică accesul autovehiculelor. De asemenea, cursurile la şcolile din Miercurea Ciuc au fost suspendate vineri, pentru a se evita aglomeraţia.

Unii dintre pelerini au început deja să sosească în oraş, dar cei mai mulţi vor veni sâmbătă dimineaţă şi chiar în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, unii sosind cu maşinile, autocarele sau cu trenul, alţii parcurg pe jos distanţe impresionante.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc este unul dintre cele mai vechi şi cunoscute locuri de pelerinaj din Europa Centrală şi de Est, dedicat Fecioarei Maria, unde în fiecare an are loc o impresionantă procesiune, cu ocazia Rusaliilor Catolice.

Biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc adăposteşte o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care are este 500 de ani şi care va fi scoasă din lăcaşul de cult, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, pentru a fi dusă la altarul de unde Papa Francisc va oficia liturghia pontificală. Cu această ocazie, liderul spiritual al lumii catolice va oferi sanctuarului de la Şumuleu Ciuc un trandafir de aur, aşa cum face la toate locurile mari de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

universitatea „Ștefan cel mare” din suceava deschide o extensie universitară

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de milioane de euro pentru sprijinirea comunităților pescărești

Publicat

ministerul agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de

Publicitate

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură și Pescuit (AM POPAM), lansează un apel de proiecte în valoare de 54 de milioane de euro. Acest apel vizează sprijinirea dezvoltării locale în comunitățile în care se desfășoară activități de pescuit și acvacultură, cu scopul de a stimula economia locală și de a încuraja implicarea activă a locuitorilor prin inițiative de tip DLRC (Dezvoltare Locală…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe