EVENIMENT
Bisericile din Bulgaria rămân deschise. Credincioșii au participat la slujba de Florii purtând măști și mănuși de protecție

Câteva zeci de credincioşi bulgari, purtând măști și mănuși de protecție, s-au rugat duminică, de Florii, la catedrala Sfânta Nedelia din Sofia, într-una dintre puţinele ţări în care bisericile rămân deschise cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, conform unui reportaj Reuters.
Dacă cei mai mulţi bulgari au rămas în case, de teama pandemiei de coronavirus, Spaska Gentcheva, o avocată în vârstă de 48 de ani, a declarat că este recunoscătoare pentru că i s-a permis să poată participa la slujba de Florii.
„Am luat o decizie în familia noastră. Un membru al familiei merge la biserică azi, iar ceilalţi stau acasă, respectând măsurile (împotriva coronavirusului)”, a declarat ea pentru Reuters.
În cadrul eforturilor de a stopa răspândirea noului coronavirus, autorităţile de la Sofia au luat decizia de a închide şcolile, restaurantele şi barurile şi au interzis accesul în parcuri, precum şi circulaţia între oraşe. Până în prezent Bulgaria a raportat 669 de infecţii şi 28 de decese. Însă a permis accesul la biserici, spre deosebire de vecinele Grecia şi România, de asemenea ţări preponderent ortodoxe, notează Reuters. Aceleaşi reguli se vor aplica şi duminica viitoare când lumea ortodoxă sărbătoreşte Paştele.
Biserica Ortodoxă Bulgară a fost de acord să nu le împartă credincioşilor crenguţele binecuvântate de salcie, conform tradiţiei de Florii, şi s-a angajat să dezinfecteze locurile de rugăciune în mod regulat, în timp ce autorităţile de la Sofia au lansat apeluri către populaţie să rămână acasă.
Crenguţele de salcie sunt de obicei plasate în altarul bisericii, unde sunt binecuvântate de preoţi şi apoi sunt împărţite credincioşilor care le duc acasă şi le aşează la uşă sau la icoană pentru a fi protejaţi de rele.
Decizia de a menţine bisericile deschise a aprins o dezbatere intensă pe site-urile de socializare în Bulgaria, în condiţiile în care numeroşi oameni merg la slujbele de Paşte fără a se duce la biserică în mod regulat şi în restul anului. Mulţi se tem că bisericile ar putea să devină focare de infecţie şi să-i pună în primejdie tocmai pe cei mai vulnerabili – bătrânii – periclitând eforturile colective de a stopa răspândirea bolii.
Bisericile din cea mai mare ţară ortodoxă, Rusia, au fost deschise duminică, dar Biserica Ortodoxă Rusă le-a cerut parohiilor din Moscova şi din regiunile învecinate să-şi închidă porţile dacă afluenţa de credincioşi este prea mare în Săptămâna Patimilor.
Pentru Martin Zhekov, un hairstylist din Sofia, prezenţa la biserică în Duminica Floriilor a fost o necesitate la care nu a putut să renunţe. „Biserica oferă mereu mângâiere, în special în aceste vremuri tulburi. Nimic nu mai e cum era şi nici nu va mai fi prea curând”, a declarat el pentru Reuters.AGERPRES
FOTO: ruptly.tv
EVENIMENT
Despăgubiri pentru zboruri întârziate sau anulate: cum pot fi obținute compensații de până la 600 de euro. Ghid pas cu pas

Tot mai mulți pasageri se confruntă cu întârzieri sau anulări ale zborurilor, fără a cunoaște drepturile pe care le au conform legislației europene. Regulamentul (CE) 261/2004 prevede compensații de până la 600 de euro în anumite condiții, însă procesul de revendicare poate fi anevoios. În practică, companiile aeriene invocă frecvent excepții sau impun proceduri birocratice care descurajează pasagerii.
Articolul de față explică în ce situații se pot solicita…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității.
”Parșivitate demnă de Peluza…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Statul pe telefon înainte de culcare poate provoca insomnie. Cum putem îmbunătăți calitatea somnului

Statul pe telefon înainte de culcare poate provoca insomnie.
Un studiu realizat în Norvegia pe aproximativ 45.000 de tineri cu vârste între 18 și 28 de ani, a arătat că statul pe telefon înainte de culcare crește cu 59% riscul de insomnie și scurtează somnul cu aproape 30 de minute, potrivit mediafax, după DPA.
„Utilizarea ecranului în sine este factorul-cheie în perturbarea somnului – probabil din cauza deplasării în timp, când utilizarea ecranului întârzie somnul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Spitalul din Aiud are o nouă conducere: Monica Dan va conduce unitatea medicală. Ce spune primarul despre fosta manageră

Anamaria Barbu a fost revocată din funcția de manager al spitalului din Aiud. Primarul orașului, Dragoș Crișan (PSD) a spus că prin această acțiune s-a depolitizat spitalul și că decizia a venit în urma unor plângeri atât din partea cetățenilor, dar și a unor instituții.
Marți, 1 aprile 2025, la conducerea spitalului a revenit Aurelia Monica Dan, care a mai deținut funcția de manager interimar al spitalului în 2016.
”Având în vedere încetarea contractului de…
Citește mai mult pe Alba24.ro