Connect with us

ACTUALITATE

Bisericile din lemn din Maramureș aflate în circuitul transilvan, vizitate de turiştii români şi străini

Publicatsursa foto: Drumetinmaramures

Lăcaşele de cult ce sunt parte a circuitului turistic, bisericile de lemn din Transilvania, sunt cele mai căutate obiective culturale în perioada vacanţei de vară, a precizat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România-ANTREC, filiala Maramureş, Livia Sima.

„Din circuitul turistic fac parte 16 biserici din lemn răsfirate prin satele şi comunele judeţului, atât în zonele de şes cât şi în zonele de munte. Majoritatea bisericuţelor din lemn au vechime între 100 şi aproape 300 de ani, relativ bine conservate de comunităţile locale, îndeosebi de parohii, iar turiştii sunt interesaţi să vadă picturile pe pânză, lemn şi sticlă, dar şi forma arhitectonică deosebită. Bisericile sunt bine puse în evidenţă şi prin locul unde au fost amplasate, dar şi prin faptul că în unele localităţi în vecinătatea acestora n-au mai fost construite locuinţe sau alte clădiri. Deşi cazurile aceste sunt rare, ne bucurăm că Maramureşul a păstrat în zestrea sa rurală asemenea bunuri care încânta privirea călătorilor” a spus Livia Sima.

Potrivit acesteia, turismul cultural şi religios aduce anual câteva mii de turişti din toate zonele ţării, dar şi turişti străini.

„Anual, avem câteva mii de turişti români dar şi străini care ajung special în Maramureş pentru a vizita aceste biserici din lemn. Turismul cultural şi cel religios joacă un rol important în promovarea acestor obiective, iar turişti din toate zonele României ajung aici, fie şi pentru câteva zile pentru a vizita bisericile din lemn. De asemenea, aceleiaşi biserici sunt vizitate şi de unii dintre turiştii care vină să petreacă o scurtă vacanţă la ţară în perioada verii sau a iernii(…)Sunt turişti care revin pentru a vizita fără grabă unele biserici şi a primi explicaţii suplimentare de la curatorii lăcaşelor de cult”, a mai precizat Livia Sima.

Proiectul „Circuitul bisericilor din lemn din Transilvania” a beneficiat în perioada 2007-2013 prin POR de o finanţare în valoare de peste 20 milioane lei pentru a valorifica aceste bunuri de patrimoniu şi a crea condiţii optime de vizitare şi informare a turiştilor.

Pe lângă bisericile aflate în acest circuit, turiştii mai au ocazia să viziteze şi alte opt biserici din lemn aflate în patrimonul mondial UNESCO.

Bisericile de lemn care fac parte din circuitul turistic Transilvania sunt situate în localităţile Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Budeşti, Călineşti, Copalnic-Mănăştur (sat Cărpiniş), Deseşti, Ieud-sat Ieud-deal, Ocna Şugatag (Sat Şugatag), Poienile Izei, Remetea Chioarului, Rozavlea, Săcălăşeni şi comuna Şişeşti (satele Plopiş şi Şurdeşti). AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

OMS afirmă că varianta Delta nu-i vizează în mod specific pe copii

Publicat

Varianta Delta a COVID-19 nu vizează în mod specific copiii, contrar a ceea ce sugerează unele ipoteze. Declarația aparține OMS, care a raportat o rată crescută de infectare la toate grupele de vârstă, informează AFP.

„Voi fi foarte clară: nu constatăm că varianta Delta vizează în mod specific copiii”, a afirmat experta americană Maria Van Kerkhove, directoarea echipei tehnice COVID-19.

S-a afirmat că „variantele vizează în mod specific copiii, dar, de fapt, nu este cazul. Ceea ce vedem este că variantele au ca ţintă pe cei care sunt amestecaţi social”, a adăugat specialista.

Varianta Delta, mult mai contagioasă decât versiunile anterioare, este detectată în 132 de ţări.

Potrivit datelor colectate în Marea Britanie când a apărut varianta Alpha şi datelor colectate după răspândirea variantei Delta, există o rată de infectare crescută „la toate grupele de vârstă”.

Se lucrează pentru o mai bună înţelegere a dinamicii variantei Delta. Inclusiv pentru a înţelege de ce este atât de contagioasă.

„Constatăm că variantele care circulă contaminează oamenii dacă aceştia nu iau măsurile de precauţie adecvate”, a continuat expertul OMS. E nevoie de distanţare fizică şi evitarea adunările în spaţii închise, slab ventilate şi supraaglomerate.

„Există o mulţime de măsuri la dispoziţia noastră care ne pot menţine în siguranţă pe noi, pe cei dragi şi pe copiii noştri”, a subliniat ea.

OMS nu intenţionează să redenumească varianta Delta COVID-21 „pentru că boala este aceeaşi”. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Descoperire în Olanda. Cel mai mare laborator clandestin de droguri sintetice

Publicat

Posibil cel mai mare laborator clandestin de droguri sintetice identificat vreodată în Olanda a fost descoperit în noaptea de joi spre vineri în sud-estul ţării, informează AFP.

Conform poliţiei olandeze, laboratorul avea capacitatea de a produce zilnic peste o sută de kilograme de droguri sintetice, cu o valoare de piaţă de un milion de euro pe zi, a raportat agenţia olandeză de ştiri ANP.

„Potrivit serviciului naţional de dezmembrare, este vorba de cel mai mare şi mai profesionist sit de producţie de droguri sintetice descoperit vreodată în Olanda”, se arată într-un comunicat al poliţiei olandeze.

Laboratorul format din două hangare interconectate era amplasat în mediul rural din sud-estul Olandei. A fost descoperit graţie informaţiilor obţinute din mesaje criptate interceptate, a spus poliţia.

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, de naţionalitate poloneză, a fost arestat la faţa locului. Poliţia nu a exclus că urmează mai multe arestări.

Având în vedere amploarea operaţiunii, dezmembrarea laboratorului va dura până duminică.

A fost, de asemenea, deschisă o anchetă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Crește numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, în Islanda

Publicat

Arhivă foto

Islanda a înregistrat timp de patru zile consecutiv peste 100 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, au anunţat vineri autorităţile sanitare locale, relatează dpa.

Această cifră poate părea scăzută în comparaţie cu cele din alte ţări, dar pentru insula nord-atlantică cu 360.000 de locuitori este îngrijorător de mare.

Islanda a ridicat toate restricţiile la sfârşitul lunii iunie, după 15 luni de distanţare fizică, purtarea măştii şi alte măsuri.

Dar din cauza numărului tot mai mare de infecţii, unele restricţii au fost reintroduse acum câteva zile. Pub-urile şi cluburile se închid la miezul nopţii şi la evenimente pot participa cel mult 200 de persoane. În plus, oamenii trebuie să păstreze din nou cel puţin un metru distanţă şi să poarte mască în interior.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Protecţia dată de vaccinurile anti-COVID-19 foarte probabil să scadă în timp

Publicat

Arhivă foto

Protecţia pe care o oferă vaccinarea împotriva infecţiei cu coronavirus şi a îmbolnăvirii potenţial severe este foarte probabil să scadă în timp, astfel încât campaniile de vaccinare vor continua în următorii ani, au declarat oamenii de ştiinţă grupului de consiliere al guvernului britanic, relatează vineri Reuters.

„Este foarte probabil ca imunitatea indusă de vaccinul faţă de infecţia cu SARS-CoV-2 şi boala potenţial severă (dar probabil într-o măsură mai mică) să scadă în timp”, conform unui rezumat al unui document examinat de Grupul de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă al guvernului (SAGE).

„Prin urmare, este probabil că vor exista campanii de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pentru mulţi ani de acum înainte, dar în prezent nu ştim care va fi frecvenţa optimă necesară revaccinării pentru a-i proteja pe cei vulnerabili”, au spus oamenii de ştiinţă.

Documentul, intitulat „Cât timp vor continua vaccinurile să protejeze împotriva COVID?”, a fost scris de virologi şi epidemiologi proeminenţi de la Imperial College London, Universitatea din Birmingham şi serviciul de sănătate publică din Anglia Public Health England.

AGERPRES

Citește mai departe