ACTUALITATE
Heliportul de pe platforma Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, recepţionat printr-o simulare a aterizării unui elicopter SMURD
Heliportul construit pe platforma Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Bistriţa, cu fonduri ale Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, a fost recepţionat vineri seara prin simularea unei aterizări efectuate de un elicopter SMURD, menită să verifice sistemul de lumini care va asista intervenţiile pe timpul nopţii.
Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că investiţia a costat aproximativ 1,6 milioane de euro şi că reprezintă primul heliport construit pe platforma unui spital judeţean de urgenţă din România.
„Este o mare bucurie pentru mine, un vis care a început în 2015 cu o primă discuţie despre un potenţial heliport pe platforma Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. De astăzi, este realitate. De fapt, este realitate din noiembrie anul trecut, atunci a fost finalizată construcţia heliportului. De atunci, facem demersuri birocratice pentru a-l acredita şi autoriza. Suntem tot mai aproape de final, au fost angajaţi oamenii care vor deservi heliportul, au fost instruiţi. (…) Este un proiect care a fost finanţat integral din resursele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, costuri de aproximativ 1,6 milioane de euro. E primul heliport pe platforma unui spital judeţean de urgenţă în România”, a spus Moldovan.
La rândul său, managerul spitalului, Gabriel Lazany, a afirmat că heliportul reprezintă, pentru unitatea medicală, „un pas spre normalitate”, care va ajuta la salvarea vieţilor pacienţilor din judeţ, dar şi a celor transferaţi la Bistriţa.
„Am avut chiar anul acesta trei cazuri în care elicopterul a adus pacienţi la Bistriţa. (…) Acei pacienţi ar fi câştigat aproximativ 20 de minute, cât a durat transferul cu ambulanţa de la platforma de aterizare la spital. Şi, aşa cum ştiţi, de foarte multe ori timpul înseamnă viaţă, şi viaţa nu are preţ. Pentru Spitalul Judeţean, în primul rând este un pas spre normalitate”, a concluzionat Lazany.
Heliportul de la SJU Bistriţa este deservit de un lift de mare viteză şi de un personal format din 13 persoane, dintre care opt sunt pompieri.
Acesta va fi autorizat şi pentru zborurile de noapte, astfel că personalul va asigura permanenţa.
Potrivit autorităţilor, heliportul va deveni complet operaţional în aproximativ două-trei luni. AGERPRES