ACTUALITATE
BNR menţine la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. 4,8% pentru 2024

Banca Națională a României (BNR) a confirmat la 7,5% prognoza de inflație pentru sfârșitul acestui an și a revizuit în sus la 4,8% cea pentru finalul lui 2024, conform informațiilor prezentate vineri de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
BNR estima în august 2023 o inflaţie de 7,5% pentru finalul anului 2023 şi 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.
„Aceasta este prognoza pe care probabil că o aşteptaţi.
Nu diferă mult de cea anterioară, din luna august. Avem o reconfirmare a prognozei pentru finele anului la 7,5%, nu este modificată, însă o revizuire ascendentă a traiectorii pe parcursul anului 2024, în contextul majorărilor legiferate. Pe acelea le-am luat în considerare.
Este vorba de impactul de runda I-a al creşterilor de TVA, aducerea lor la acelaşi nivel, să spunem, sau trecerea de la trei trepte la numai două trepte şi accize, creşterea accizelor.
Impactul ăsta este estimat la 0,9 puncte procentuale, care apare în special în trimestrul I al anului viitor, dar ulterior se intră pe aceeaşi traiectorie de dezinflaţie şi ajungem în intervalul ţintei la orizontul lui T3, trimestrul III din 2025.
Ceea ce, ca să îi irit puţin pe monetarişti, că sunt mulţi monetarişti în sală, nu este rău, în contextul a două războaie şi a tuturor incertitudinilor.
Deocamdată prognoza arată relativ bine”, a afirmat Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.
BNR menţine la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Principala contribuţie la scăderea inflaţiei este reducerea inflaţiei CORE 2 ajustat
El a explicat că principala contribuţie la scăderea inflaţiei este reducerea inflaţiei CORE 2 ajustat, iar aceasta arată că întărirea politicii monetare şi ţinerea la nivel relativ înalt a dobânzilor o perioadă mai lungă de timp şi-a spus efectul şi îşi va spune în continuare.
„Ce este relativ nou în această prognoză, este că avem o cerere excedentară într-un declin mult mai rapid decât am văzut în lunile de vară.
Ea este previzionată a fi eliminată în totalitate până la finele anului viitor, şi asta în contextul anticipării unui ritm susţinut al corecţiei fiscale pe parcursul anului 2024 şi al continuării transmisiei efectelor induse de normalizarea politicii monetare la noi şi în lume.
BNR menţine la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.. Ce riscuri vedem la adresa acestor prognoze
În ceea ce priveşte evoluţia cererii interne, nu vedem riscuri inflaţioniste, ci mai degrabă în jos. La impactul preţurilor materiilor prime, al bunurilor intermediare şi finale datorită în special tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu vedem riscuri în sus, de creştere.
Politica fiscală şi cea a veniturilor sunt riscuri în ambele sensuri.
Unele cum sunt măsurile de majorare a unor taxe, care se duc direct în preţuri, în sens de creştere a preţurilor, dar din punct de vedere al cererii agregate, deci atingerea obiectivelor de deficit bugetar avute în vedere de guvern, duce inflaţia în jos.
Iar pe piaţa muncii din punctul nostru de vedere, luând în considerare şi anul electoral, riscurile sunt de a împinge creşterea preţurilor în sus, de a amplifica creşterea preţurilor”, a explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR prezintă vineri Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care a fost analizat şi aprobat miercuri de Consiliul de administraţie al BNR. Agerpres

Rata șomajului a rămas constantă la 6% în Uniunea Europeană și la 6,5% în zona euro în luna octombrie, conform informațiilor publicate joi de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în comparație cu luna anterioară.
Cu o rată a şomajului de 5,4% în octombrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.
În octombrie 2022, rata şomajului în zona euro era de 6,6%, iar în UE de 6,1%.
Eurostat estimează că 13,171 milioane de persoane din UE, dintre care 11,134 milioane în zona euro, erau în şomaj în octombrie 2023. Comparativ cu octombrie 2022, numărul şomerilor a crescut cu 27.000 în UE şi s-a redus cu 28.00 zona euro.
În octombrie, 2,881 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,380 milioane în zona euro.
Rata şomajului în rândul tinerilor era de 14,8% în UE (în creştere de la 14,7% luna precedentă) şi de 14,9% în zona euro (în creştere de la 14,6% luna precedentă).
În rândul femeilor, rata şomajului în octombrie era de 6,4% în UE, în creştere de la 6,3% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,8%, de asemenea în creştere de la 5,7% luna precedentă.
În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în octombrie se înregistrau în Malta (2,5%), Polonia (2,8%), Cehia (2,9%) şi Germania (3,1%). La polul opus, cea mai ridicată rată a şomajului era în Spania (12%). Agerpres
ACTUALITATE
Elicopterul SMURD a fost chemat din nou la Botoșani. Un bărbat de 67 de ani, dus de urgență la Iași

ACTUALITATE
Filmul unui concert susţinut de trupa Queen în 1981 va fi lansat în cinematografe în luna ianuarie

După prestațiile memorabile ale lui Taylor Swift și Beyonce, este acum momentul trupei Queen să ajungă pe marile ecrane ale cinematografelor echipate cu tehnologia IMAX.
Imagini dintr-un concert susținut în 1981 la Montreal vor fi proiectate între 18 și 21 ianuarie 2024, conform informațiilor furnizate de AFP.
Este „pentru prima dată” când un concert al trupei lui Freddie Mercury va fi difuzat în cinematografe, potrivit unui comunicat de presă comun publicat de IMAX, o companie ce promite spectatorilor o experienţă captivantă, şi Pathé Live, un difuzor ce propune proiecţii ale unor evenimente culturale în toate sălile disponibile.
Cunoscut sub numele de „Queen Rock Montréal”, acest spectacol live fusese lansat anterior pe casete VHS şi DVD.
Deschiderea concertului
Concertul se deschide cu o versiune extrem de energică a cântecului „We will rock you”.
Printre alte piese celebre interpretate de trupa britanică în acel concert se numără „Somebody to love”, „Under pressure”, „Bohemian rhapsody” şi „We are the champions”.
„Nu cred că ne-am dat seama la momentul respectiv că acest film a imortalizat unul dintre cele mai înalte vârfuri din toate concertele Queen, în perioada noastră de glorie pe scenă”, a declarat chitaristul Brian May, citat în acelaşi comunicat.
„Regizorul s-a concentrat asupra lui Freddie”, oferind „cea mai preţioasă şi intimă înregistrare” a „întregii puteri” interpretative a starului rock , care a murit de SIDA în 1991.
Filmul „Queen Rock Montreal” va fi proiectat în 450 de săli IMAX din Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Franţa, Germania, Africa de Sud, Australia, Brazilia şi Mexic. Agerpres