Connect with us

EVENIMENT

Bobotează cu temperaturi de primăvară. În weekend vine iarna! Prognoza meteo pentru săptămâna 04–10 ianuarie 2021

PublicatPrima săptămână din noul an ne poartă de la o extremă la alta. Dacă gerul Bobotezei este istorie anul acesta, cu maxime de 13 grade prin bună parte din țară, weekendul aduce semnalul unei schimbări majore, iar iarna își va intra în drepturi. Sunt așteptate ninsori ce se pot dovedi importante cantitativ, inclusiv în zonele joase din sud.

Luni, 04 ianuarie:

– Începem săptămâna cu o temperaturi minime mult peste ceea ce ar însemna chiar și valorile maxime pentru luna ianuarie, astfel că vorbim de minime de la 6 spre 8, 9 grade în cea mai mare parte a țării, doar prin nordul Crișanei, Maramureș și Transilvania să vorbim de temperaturi de la 2 spre 4, 5 grade. În zonele montane vorbim de valori de la 0 spre –2, –3 grade.

Vezi și Mesaje de Sfântul Ioan Botezătorul

Maximele sunt mai degrabă de sfârșit de martie, început de aprilie, cu valori ce ajung, prin sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, chiar la 13 – 15, 16 grade. Și în restul țării temperaturile maxime ajung la 8 – 10 grade, cu 1 – 3, 4 grade în zonele montane.

Precipitațiile sunt prezente prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar și prin Oltenia, Muntenia și Moldova. Cantități mai importante vor fi prin Oltenia, Meridionali, Apuseni, nordul Crișanei și al Maramureșului, unde se pot acumula 15 – 20 l/mp, iar prin Meridionali chiar 40 – 50 l/mp. În restul zonelor unde așteptăm precipitații nu trecem de 5 – 10 l/mp.

Marți, 05 ianuarie:

– Avem parte de o nouă noapte caldă, cu valori de temperatură de 5 – 7 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea se ating chiar 8 – 10 grade. În zonele montane vorbim de minime de la –1 spre 1, 2 grade.

Maximele zilei pleacă de la valori de –2 spre 0, 1 grade prin zonele montane, 4- 6 grade prin Transilvania, Maramureș, dealurile Munteniei, nordul Moldovei, iar prin Banat și Crișana se ating 6 – 7 grade. Din nou, cele mai ridicate valori maxime le vom avea prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, zone unde se ating și 9 – 11 grade.

Precipitațiile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, iar prin estul Olteniei, Muntenia, Maramureș, Transilvania și Moldova vorbim de cantități de precipitații care ajung la 20 – 30, 40 de l/mp. În restul țării nu trecem de un 5 – 7 l/mp.

Miercuri, 06 ianuarie:

– Noaptea de Bobotează vine cu minime ușor negative (-0 spre –1 grad) prin Oltenia, mare parte din Muntenia, Transilvania, dealurile Moldovei, Maramureș, Crișana, în timp ce în restul țării minimele urcă spre 2 – 4, 5 grade. În zonele montane avem parte de valori negative (-2 spre –4 grade, cu –7 spre –9 grade pe creste).

În ceea ce privește maximele zilei, gerul Bobotezei pare o poveste din bătrâni, când noi vom avea și 11 – 13 grade prin bună parte din țară, în timp ce prin Crișana, nordul Maramureșului, Transilvania, nordul și centrul Moldovei se ating 7 – 8 grade. Inclusiv în zonele montane avem maxime pozitive ( 1- 3 grade), în timp ce pe creste vorbim de valori ușor negative, de –1, –2 grade.

Precipitații slabe sunt așteptate prin vestul Meridionalilor, NV Olteniei, estul Moldovei și vestul extrem al Banatului și Crișanei, cantitățile așteptate urmând să nu treacă de un 2 – 5 l/mp.

Joi, 07 ianuarie:

– Vorbim tot de valori minime ridicate, care vor ajunge, în cea mai mare parte a țării, la 7 – 9 grade. Doar prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Oltenia ne oprim la 3 – 5 grade, în timp ce prin zonele montane avem valori negative, de la –2 spre –4, –5 grade.

Maximele zilei ajung la 8 – 10, 11 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, iar prin dealurile Munteniei, restul Moldovei ajungem la 6 – 7 grade. În Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vorbim de valori diurne de la 4 spre 6 grade în timp ce în zonele montane vorbim de maxime negative, –0 spre –2, –3 grade, cu –5, –6 grade pe crestele montane.

Precipitații vom avea la nivelul întregii țări (3 – 5 l/mp), cu 15 – 20, 25 l/mp prin zonele montane, Maramureș, nordul Crișanei.

Vineri, 08 ianuarie:

– Noaptea aduce minime negative prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dealurile Olteniei și Munteniei, nordul Moldovei (-1 spre –3 grade), în timp ce în restul țării nu mai trecem de un 1 – 3, 4 grade. În zonele montane și pe creste temperaturile coboară sub –6 spre –8 grade.

Maximele zilei se vor situa, la nivelul întregii țări, între 4 – 6, 7 grade, cu 2 – 3 grade prin Transilvania, în timp ce în zonele montane rămânem cu valori negative, de la –4 spre –6, –7 grade.

Precipitații slabe sunt posibile prin Orientali, nordul Transilvaniei și Maramureș (1 – 3 l/mp).

Sâmbătă, 09 ianuarie:

– Minime pozitive mai sunt posibile doar prin estul extrem al Dobrogei și sudul extrem al Munteniei (1 – 2 grade), în timp ce în restul țării acestea coboară spre –3, –5 grade. În zonele montane vorbim de –7 spre –9 grade, cu valori sub pragul gerului pe creste (-13 spre –15 grade).

Maximele rămân la valori de 3 – 5, 6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Crișanei, Maramureșului și Transilvaniei, unde vorbim de valori de 1 – 2 grade. În zonele montane și pe creste avem parte tot de maxime negative, cu valori de la –4 spre –6, –7 grade.

Precipitații slabe pot fi posibile doar prin nordul Transilvaniei și Maramureș.

Duminică, 10 ianuarie:

– Vorbim de o răcire la nivelul întregii țări, astfel că maximele ajung la valori normale pentru data din calendar, 0 – 2 grade în cea mai mare parte a țării, cu posibil 3 – 4 grade doar prin estul Munteniei și Dobrogea. În zonele montane vorbim de valori negative, –3spre –5 grade, cu –7, –8 grade pe creste.

O depresiune mediteraneeană aduce, pentru început, precipitații prin Oltenia, Muntenia, Banat și zonele montane aferente, iar prin sudul Olteniei și SV Munteniei vorbim de cantități de 10 – 20 l/mp.

Cantitățile de precipitații care vor cădea în prima săptămână din ianuarie vor ajunge la 25 – 30, 40 de l/mp prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia și vestul Munteniei, în timp ce prin Moldova, restul Munteniei și Dobrogea nu vorbim decât de 5 – 10 l/mp. În zona Orientalilor și prin nordul Olteniei sunt posibile chiar cantități de 60 – 80 de l/mp.

În ceea ce privește ninsorile, dacă prin zonele montane ele sunt prezente și pe parcursul săptămânii, odată cu ziua de duminică și cu avansul depresiunii mediteraneene, acestea apar și în Oltenia, vestul Munteniei, urmând ca în intervalul 11 – 14 ianuarie să se extindă în tot sudul țării.

Stratul de zăpadă, cel puțin în zonele montane, ajunge chiar la 50 – 60, 70 de cm, iar odată cu ziua de duminică putem vorbi de strat de zăpadă și prin Oltenia, vestul Munteniei (2 – 4 cm).

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo

EVENIMENT

Avertisment OMS: Suntem în pragul unui eşec moral catastrofal

Publicat

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că lumea este în pragul unui “eşec moral catastrofal” al distribuţiei vaccinurilor, transmite Reuters.

Tedros a cerut tuturor ţărilor şi producătorilor să repartizeze mai echitabil dozele de vaccin împotriva COVID-19.

“Nu numai că această abordare ‘eu primul’ îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, este şi autodistructiv”, a apreciat şeful OMS la deschiderea şedinţei anuale a consiliului de conducere al organizaţiei, prin videoconferinţă. “În ultimă instanţă, aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia”, a avertizat el.

Perspectivele unei distribuţii echitabile sunt “în pericol grav” înainte de începerea schemei OMS de repartizare a vaccinurilor cunoscută sub denumirea de COVAX, care va începe luna viitoare.

Tedros a observat că anul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului împotriva coronavirusului, iar anul acesta cel puţin încă 12. “Asta ar putea întârzia livrările COVAX şi crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continuă”, a spus el.

Directorul general al OMS a dat ca exemplu de inegalitate faptul că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă s-au injectat doar 25 de doze. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Sancţiuni de 1,3 milioane de lei, în urma acţiunilor de verificare a măsurilor de protecţie sanitară

Publicat

Angajaţii MAI, alături de reprezentanţi ai altor instituţii, au aplicat, duminică, 5.551 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.309.875 de lei, în urma misiunilor pe linia respectării măsurilor de protecţie sanitară.

“Peste 15.600 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanţi ai altor instituţii, au continuat ieri, 17 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecţie sanitară, acţiuni care au presupus verificarea a aproape 4.600 de operatori economici şi aproximativ 96.000 de persoane”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, luni, AGERPRES.

Angajaţii MAI, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, împreună cu autorităţile locale, au verificat 4.589 de operatori economici, 183 de operatori de transport persoane, peste 9.600 de locaţii obiective de interes (inclusiv 3.480 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum şi 95.283 de persoane.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măştii de protecţie sau nerespectarea distanţării fizice, situaţii în care au fost aplicate 4.768 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 731.350 de lei.

“Totodată, au fost aplicate 777 sancţiuni, în valoare de 572.100 de lei pentru nerespectarea de către agenţii economici, instituţii publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricţiilor privind deplasarea/libera circulaţie a persoanelor”, arată sursa citată.

De asemenea, au fost întocmite şase dosare penale, în care sunt cercetate şase persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).

“Mulţumim operatorilor economici din industria HORECA şi angajaţilor acestora care respectă normele de protecţie împotriva răspândirii infecţiilor cu Sars-CoV-2, dar şi tuturor cetăţenilor responsabili care au înţeles importanţa măsurilor de protecţie sanitară”, precizează MAI. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Măsura de carantinare zonală se prelungeşte cu 14 zile pentru comuna Ciorogârla de marţi dimineaţa

Publicat

Măsura de carantinare zonală se prelungeşte cu 14 zile pentru comuna Ciorogârla de marţi, de la ora 5,30, potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului – Judeţul Ilfov, transmis AGERPRES.

Ca urmare a analizei de risc efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov şi a avizului Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a adoptat luni, în şedinţă extraordinară, Hotărârea nr. 5, prin care s-a făcut propunerea de prelungire a măsurii de carantinare zonală pentru comuna Ciorogârla.

Propunerea a fost înaintată către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Şeful DSU, secretar de stat dr. Raed Arafat, a emis luni Ordinul nr. 6230 privind prelungirea măsurii de carantină zonală pentru comuna Ciorogârla, judeţul Ilfov. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

DN 17, blocat la limita cu judeţul Cluj din cauza unor grinzi de beton căzute pe carosabil

Publicat

Drumul Naţional 17 a fost blocat total, luni seara, în localitatea Reteag, aflată la limita cu judeţul Cluj, din cauza unor grinzi de beton căzute pe carosabil dintr-un trailer, potrivit datelor transmise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Incidentul s-a produs la kilometrul 11+600.

Trailerul era tractat de un cap tractor care circula pe ruta Dej – Beclean.

Poliţiştii s-au deplasat în zonă până la reluarea traficului rutier, circulaţia fiind dirijată pe Drumul Judeţean 172 F, pe ruta Braniştea – Mica – Dej. AGERPRES

Citește mai departe