Connect with us

EVENIMENT

Bobotează cu temperaturi de primăvară. În weekend vine iarna! Prognoza meteo pentru săptămâna 04–10 ianuarie 2021

Publicat

Prima săptămână din noul an ne poartă de la o extremă la alta. Dacă gerul Bobotezei este istorie anul acesta, cu maxime de 13 grade prin bună parte din țară, weekendul aduce semnalul unei schimbări majore, iar iarna își va intra în drepturi. Sunt așteptate ninsori ce se pot dovedi importante cantitativ, inclusiv în zonele joase din sud.

Luni, 04 ianuarie:

– Începem săptămâna cu o temperaturi minime mult peste ceea ce ar însemna chiar și valorile maxime pentru luna ianuarie, astfel că vorbim de minime de la 6 spre 8, 9 grade în cea mai mare parte a țării, doar prin nordul Crișanei, Maramureș și Transilvania să vorbim de temperaturi de la 2 spre 4, 5 grade. În zonele montane vorbim de valori de la 0 spre –2, –3 grade.

Vezi și Mesaje de Sfântul Ioan Botezătorul

Maximele sunt mai degrabă de sfârșit de martie, început de aprilie, cu valori ce ajung, prin sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, chiar la 13 – 15, 16 grade. Și în restul țării temperaturile maxime ajung la 8 – 10 grade, cu 1 – 3, 4 grade în zonele montane.

Precipitațiile sunt prezente prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar și prin Oltenia, Muntenia și Moldova. Cantități mai importante vor fi prin Oltenia, Meridionali, Apuseni, nordul Crișanei și al Maramureșului, unde se pot acumula 15 – 20 l/mp, iar prin Meridionali chiar 40 – 50 l/mp. În restul zonelor unde așteptăm precipitații nu trecem de 5 – 10 l/mp.

Marți, 05 ianuarie:

– Avem parte de o nouă noapte caldă, cu valori de temperatură de 5 – 7 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea se ating chiar 8 – 10 grade. În zonele montane vorbim de minime de la –1 spre 1, 2 grade.

Maximele zilei pleacă de la valori de –2 spre 0, 1 grade prin zonele montane, 4- 6 grade prin Transilvania, Maramureș, dealurile Munteniei, nordul Moldovei, iar prin Banat și Crișana se ating 6 – 7 grade. Din nou, cele mai ridicate valori maxime le vom avea prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, zone unde se ating și 9 – 11 grade.

Precipitațiile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, iar prin estul Olteniei, Muntenia, Maramureș, Transilvania și Moldova vorbim de cantități de precipitații care ajung la 20 – 30, 40 de l/mp. În restul țării nu trecem de un 5 – 7 l/mp.

Miercuri, 06 ianuarie:

– Noaptea de Bobotează vine cu minime ușor negative (-0 spre –1 grad) prin Oltenia, mare parte din Muntenia, Transilvania, dealurile Moldovei, Maramureș, Crișana, în timp ce în restul țării minimele urcă spre 2 – 4, 5 grade. În zonele montane avem parte de valori negative (-2 spre –4 grade, cu –7 spre –9 grade pe creste).

În ceea ce privește maximele zilei, gerul Bobotezei pare o poveste din bătrâni, când noi vom avea și 11 – 13 grade prin bună parte din țară, în timp ce prin Crișana, nordul Maramureșului, Transilvania, nordul și centrul Moldovei se ating 7 – 8 grade. Inclusiv în zonele montane avem maxime pozitive ( 1- 3 grade), în timp ce pe creste vorbim de valori ușor negative, de –1, –2 grade.

Precipitații slabe sunt așteptate prin vestul Meridionalilor, NV Olteniei, estul Moldovei și vestul extrem al Banatului și Crișanei, cantitățile așteptate urmând să nu treacă de un 2 – 5 l/mp.

Joi, 07 ianuarie:

– Vorbim tot de valori minime ridicate, care vor ajunge, în cea mai mare parte a țării, la 7 – 9 grade. Doar prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Oltenia ne oprim la 3 – 5 grade, în timp ce prin zonele montane avem valori negative, de la –2 spre –4, –5 grade.

Maximele zilei ajung la 8 – 10, 11 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, iar prin dealurile Munteniei, restul Moldovei ajungem la 6 – 7 grade. În Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vorbim de valori diurne de la 4 spre 6 grade în timp ce în zonele montane vorbim de maxime negative, –0 spre –2, –3 grade, cu –5, –6 grade pe crestele montane.

Precipitații vom avea la nivelul întregii țări (3 – 5 l/mp), cu 15 – 20, 25 l/mp prin zonele montane, Maramureș, nordul Crișanei.

Vineri, 08 ianuarie:

– Noaptea aduce minime negative prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dealurile Olteniei și Munteniei, nordul Moldovei (-1 spre –3 grade), în timp ce în restul țării nu mai trecem de un 1 – 3, 4 grade. În zonele montane și pe creste temperaturile coboară sub –6 spre –8 grade.

Maximele zilei se vor situa, la nivelul întregii țări, între 4 – 6, 7 grade, cu 2 – 3 grade prin Transilvania, în timp ce în zonele montane rămânem cu valori negative, de la –4 spre –6, –7 grade.

Precipitații slabe sunt posibile prin Orientali, nordul Transilvaniei și Maramureș (1 – 3 l/mp).

Sâmbătă, 09 ianuarie:

– Minime pozitive mai sunt posibile doar prin estul extrem al Dobrogei și sudul extrem al Munteniei (1 – 2 grade), în timp ce în restul țării acestea coboară spre –3, –5 grade. În zonele montane vorbim de –7 spre –9 grade, cu valori sub pragul gerului pe creste (-13 spre –15 grade).

Maximele rămân la valori de 3 – 5, 6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Crișanei, Maramureșului și Transilvaniei, unde vorbim de valori de 1 – 2 grade. În zonele montane și pe creste avem parte tot de maxime negative, cu valori de la –4 spre –6, –7 grade.

Precipitații slabe pot fi posibile doar prin nordul Transilvaniei și Maramureș.

Duminică, 10 ianuarie:

– Vorbim de o răcire la nivelul întregii țări, astfel că maximele ajung la valori normale pentru data din calendar, 0 – 2 grade în cea mai mare parte a țării, cu posibil 3 – 4 grade doar prin estul Munteniei și Dobrogea. În zonele montane vorbim de valori negative, –3spre –5 grade, cu –7, –8 grade pe creste.

O depresiune mediteraneeană aduce, pentru început, precipitații prin Oltenia, Muntenia, Banat și zonele montane aferente, iar prin sudul Olteniei și SV Munteniei vorbim de cantități de 10 – 20 l/mp.

Cantitățile de precipitații care vor cădea în prima săptămână din ianuarie vor ajunge la 25 – 30, 40 de l/mp prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia și vestul Munteniei, în timp ce prin Moldova, restul Munteniei și Dobrogea nu vorbim decât de 5 – 10 l/mp. În zona Orientalilor și prin nordul Olteniei sunt posibile chiar cantități de 60 – 80 de l/mp.

În ceea ce privește ninsorile, dacă prin zonele montane ele sunt prezente și pe parcursul săptămânii, odată cu ziua de duminică și cu avansul depresiunii mediteraneene, acestea apar și în Oltenia, vestul Munteniei, urmând ca în intervalul 11 – 14 ianuarie să se extindă în tot sudul țării.

Stratul de zăpadă, cel puțin în zonele montane, ajunge chiar la 50 – 60, 70 de cm, iar odată cu ziua de duminică putem vorbi de strat de zăpadă și prin Oltenia, vestul Munteniei (2 – 4 cm).

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

EXTREMELE Clujului. Comunele unde Nicușor Dan și George Simion au obținut cele mai multe voturi

Publicat

nd gs.jpg

Rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale arată un județ Cluj polarizat între două opțiuni: calea pro-europeană și naționalismul suveranist. Comunele Sic și Măguri-Răcătău oferă cel mai puternic contrast electoral.

Mesajele pro-europene au convins locuitorii din Sic

În comuna Sic, cu o populație majoritar maghiară (97%), candidatul pro-european Nicușor Dan a obținut un scor covârșitor: 92,71%, față de 7,29% pentru contracandidatul său George…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 1.000 de candidați și-au testat cunoștințele la Simularea concursului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu”

Publicat

dsc09663 enhanced nr.jpg

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat în data de 17 mai cea de-a XVI-a ediţie a Simulării concursului de admitere. La testare au participat 1.052 de candidați din întreaga țară, care au avut ocazia să se familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze nivelul de pregătire al cunoștințelor, în condiții similare celor din ziua examenului de admitere propriu-zis, care va avea loc în luna iulie.

Programele de studii…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Publicat

ploi torentiale furtuna cluj scaled e1717054624347.jpg

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau  Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 35.000 de vizitatori au intrat în “Universul lui Salvador Dali”. Clujul, cel mai mic oraș care a expus faimoasa colecție

Publicat

dali3 1.jpg

Cea mai importantă expoziție de artă care a ajuns la Cluj-Napoca, Universul lui Salvador Dali, s-a încheiat în 18 mai, după o prelungire de 18 zile față de data stabilită inițial.

Peste 35.000 de plătitori de bilete s-au bucurat, la Cluj, de operele lui Dali. Câteva mii au trecut pragul expoziției și cu ocazua Nopții Muzeelor.

Clujul, cel mai mic oraș în care a fost expusă colecția

Proiectul expoziționa ”Universul lui Salvador Dali” a reprezentat, pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe