Connect with us

EVENIMENT

Bradul de Crăciun, simbolul sărbătorii Nașterii Domnului. De unde vine tradiția împodobirii pomului de Crăciun

Publicat

Bradul de Crăciun este simbolul sărbătorii nașterii Domnului și este unul dintre ele mai importante și mai îndrăgite obiceiuri de sărbătoare.

Se spune despre brad că este un pom al vieții, pentru că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos veșnic viu.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Nu se știe exact când și de unde a luat naștete obiceiul bradului de Crăciun, însă se bănuiește că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat și în tradiția creștină.

Când a fost prima dată împodobit bradul de Crăciun în România

În România, bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.

Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de minunății, printre care: globulețele de sticlă, beteala, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase, etc

Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele.

Ce simbolizează coronițele agățate de ușă

Pe lângă bradul de Crăciun, creștinii ornează și așa numitele coronițe de Crăciun, agățate pe ușile de la intrare simbolizează sănătate și noroc, iar forma rotundă a acestora reprezintă veșnicia dragostei care nu piere niciodată.

O altă plantă folosită la decorarea caselor în preajma Crăciunului și a Anului Nou este vâscul. Se spune despre vâsc că este o plantă tămăduitoare, simbolizând, la unele popoare, armonia și pacea. De asemenea, sărutul sub vâsc face mai trainică și mai puternică iubirea într-un cuplu.

Se știe despre Crăciun că este sărbătoarea nașterii Domnului Iisus, o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii și a cadourilor. De altfel, Crăciunul este o sărbătoare plină de lumină, de semnificații și simboluri.

Sărbătoarea Crăciunului a fost întotdeauna o sărbătoare a bucuriei pentru creștini, dar, mai ales pentru copii, care așteaptă cu nerăbdare momentul împodobirii pomului de Crăciun sau zilele în care merg la colindat, primind în schimb daruri.  Totodată, se obișnuiește, la creștini, ca în ajunul Nașterii Domnului, cât și în ziua de Crăciun, să se meargă la biserică, după care să se ia masa în familie, în mijlocul celor dragi.

Bradul de Crăciun este una dintre cele mai îndrăgite obiceiuri al sărbătorilor de iarnă, mai ales datorită simbolurilor care i se asociază, și anume: dragoste, bucurie, fericire, împlinire, speranță, viață, sănătate și magie.

Citește Romania24.ro pe Google News

sursa: traditii-superstitii.ro

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Emil Boc, după meciul „U” Cluj – CFR Cluj 1-0: Au fost ani consecutivi în care CFR-ul câștiga toate meciurile, acum s-a inversat

Publicat

boc u cluj 2 e1684481157749.jpg

După meciul din play-off-ul Ligii 1 între Universitatea Cluj și CFR Cluj, câștigat de „U” Cluj cu scorul de 1-0, primarul Emil Boc a apreciat atmosfera din tribune și spiritul fair-play dintre echipe.

Derby-ul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, disputat luni, 31 martie, în play-off-ul Ligii 1, s-a încheiat cu victoria „studenților”, scor 1-0, însă, potrivit primarului Emil Boc, adevăratul câștigător a fost Clujul:

„Show în tribune, spectacol pe teren,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bătăi între suporterii U și CFR după derby-ul Clujului. Jandarmii au dat amenzi de 2.800 de lei

Publicat

ijj cluj 30.01. e1675089293503.jpg

Jandarmii Clujeni au dat 6 amenzi după derby-ul Clujului între echipele de fotbal U și CFR, în urma conflictelor între suporteri celor două echipe.

Un copil de 14 ani a ajuns la spital luni seara în urma unui conflict care a avut loc lângă stadionul Cluj Arena, iar jandarmii au intervenit pentru a opri o bătaie între suporterii celor două echipe și pe strada Mamaia.

Bătăi între suporterii U și CFR după derby-ul Clujului

După finalul meciului dintre U și CFR…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru, de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Publicat

consiliul judetean scaled.jpg

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului va fi marcată și anul acesta de Consiliul Județean Cluj. Două instituții din Cluj-Napoca vor fi iluminate simbolic în culoarea albastru.

Consiliul Județean Cluj se alătură demersurilor prin care, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.

Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru

Pentru a susține această inițiativă, în seara zilei de miercuri,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Publicat

strada nasaud.jpg

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.

Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.

Citește mai departe