Connect with us

EVENIMENT

Brexit: Cum vor avea acces românii la sistemul de sănătate din Regatul Unit. Precizări de la CNAS

Publicat

westminster palace

După finalizarea perioadei de tranziţie după retragerea Regatului Unit din UE, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit.

La data de 31 decembrie 2020 se încheie perioada de tranziţie după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Până la acea dată, cetăţenii români şi membrii lor de familie vor beneficia în Regatul Unit de acelaşi tratament care li se aplică în prezent tuturor cetăţenilor unui stat membru UE, respectiv legislaţia europeană privind libera circulaţie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul Unit.

De asemenea, resortisanţii britanici şi membrii acestora de familie vor beneficia în România de acelaşi tratament care li se aplică cetăţenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislaţia UE privind libera circulaţie a persoanelor.

După finalizarea perioadei de tranziţie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit.

Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiţia să vă fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021.

Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, asiguraţii români beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit, precum şi în baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială în vigoare.

Astfel, dreptul asiguraţilor români de a accesa prestaţiile corespunzătoare sistemului de asigurări de sănătate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe întreaga perioadă în care aceştia se află într-un context transfrontalier România – Regatul Unit, context iniţiat anterior datei de 31 decembrie 2020, în condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere şi care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de şase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigraţie (IHS), care le va permite să acceseze asistenţă medicală în Regatul Unit prin National Health Service (NHS).

Conform prevederilor din Acordul de retragere, resortisanţii britanici care au dreptul la rezidenţă legală pe teritoriul României vor avea acces, după finalizarea perioadei de tranziţie, la servicii medicale pe teritoriul României, în baza prevederilor legislaţiei naţionale şi ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.

Asiguraţii britanici beneficiari ai Acordului de retragere vor avea dreptul să acceseze serviciile medicale corespunzătoare sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, atât timp cât îndeplinesc condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care intră sub incidenţa reglementărilor determinate de Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o secţiune specială, în care au fost postate informaţii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România şi Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html

Informaţiile vor fi actualizate permanent, pe măsură ce se vor stabili noi reguli, în urma negocierilor derulate în prezent între UE şi Regatul Unit.

De asemenea, persoanele care doresc informaţii suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit, pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro , pentru a primi răspunsul experţilor.

Vă recomandăm ca înainte de a călători în Regatul Unit să vă informaţi asupra condiţiilor de deplasare şi a modului în care pot fi accesate serviciile de asistenţă medicală.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Hoț de adidași din Alba Iulia, trimis în judecată. A furat o pereche de pantofi sport Adidas și una de Nike

Publicat

hoț de adidași din alba iulia, trimis în judecată. a

Un hoț de adidași a fost trimis în judecată de magistrații din Alba Iulia. Deși fapta s-a petrecut în urmă cu aproape doi ani, iar prejudiciul a fost unul relativ scăzut, judecătorii au decis totuși să îl trimită în judecată. 

În data de 16 mai 2025, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Mai exact, inculpatul va fi judecat pentru furt calificat, pentru o faptă pe care a comis-o în noaptea de 8 spre 9 decembrie 2023.

Magistrații au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Mulți n-au câștigat nicio competiție electorală, dar dau sfaturi și conduc partidul

Publicat

whatsapp image 2025 05 20 at 15.39.50 scaled.jpeg

Într-o declarație tranșantă, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a afirmat că nu își mai dorește nicio funcție din partea partidului și că nu mai este interesat de jocurile interne din PNL. Prezent la podcastul Contraste de pe Cluj24, Tișe a spus răspicat că realizările sale nu se bazează pe susținerea partidului, ci pe munca personală și votul direct al oamenilor.

„Eu sunt realizat profesional. Nu am intrat în politică…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Centru de zi pentru persoanele cu dizabilități la Alba Iulia. A fost semnat contractul de execuție. Cât valorează proiectul

Publicat

centru de zi pentru persoanele cu dizabilități la alba iulia.

La Alba Iulia se va construi și amenaja un centru de zi dedicat persoanelor cu dizabilități. Contractul în valoare de 2.803.732,64 lei, fără TVA pentru serviciile de proiectare și execuție a lucrării a fost semnat la Primăria Alba Iulia, marți, 20 mai. Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme, Constructus Srl (o firmă din Petrești) și Polarh Design srl ( firmă de arhitectură din București). 

Spațiul se va numi Centrul ”Orizonturi”. Scopul proiectului este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul de Alba, Florin Roman, vrea pedepse mai aspre pentru minorii care comit infracțiuni cu violență. Ce proiect a depus

Publicat

deputatul de alba, florin roman, vrea pedepse mai aspre pentru

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, anunță că a depus un proiect de lege prin care prevede sancțiuni mai mari pentru minorii care comit fapte de violență. 

Este vorba despre un proiect de lege care a fost făcut de deputatul PNL după ce în opinia publică a fost scandalizată de violența de care o minoră de 12 ani, din Alba Iulia, a dat dovadă. 

Mai exact minora a bătut cu bestialitate o altă fată în vârstă de 16 ani. La scurt timp de la momentul agresiunii, deputatul PNL a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe