EVENIMENT
Brexit: Cum vor avea acces românii la sistemul de sănătate din Regatul Unit. Precizări de la CNAS

După finalizarea perioadei de tranziţie după retragerea Regatului Unit din UE, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit.
La data de 31 decembrie 2020 se încheie perioada de tranziţie după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Până la acea dată, cetăţenii români şi membrii lor de familie vor beneficia în Regatul Unit de acelaşi tratament care li se aplică în prezent tuturor cetăţenilor unui stat membru UE, respectiv legislaţia europeană privind libera circulaţie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul Unit.
De asemenea, resortisanţii britanici şi membrii acestora de familie vor beneficia în România de acelaşi tratament care li se aplică cetăţenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislaţia UE privind libera circulaţie a persoanelor.
După finalizarea perioadei de tranziţie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit.
Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiţia să vă fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021.
Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, asiguraţii români beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit, precum şi în baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială în vigoare.
Astfel, dreptul asiguraţilor români de a accesa prestaţiile corespunzătoare sistemului de asigurări de sănătate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe întreaga perioadă în care aceştia se află într-un context transfrontalier România – Regatul Unit, context iniţiat anterior datei de 31 decembrie 2020, în condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere şi care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de şase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigraţie (IHS), care le va permite să acceseze asistenţă medicală în Regatul Unit prin National Health Service (NHS).
Conform prevederilor din Acordul de retragere, resortisanţii britanici care au dreptul la rezidenţă legală pe teritoriul României vor avea acces, după finalizarea perioadei de tranziţie, la servicii medicale pe teritoriul României, în baza prevederilor legislaţiei naţionale şi ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.
Asiguraţii britanici beneficiari ai Acordului de retragere vor avea dreptul să acceseze serviciile medicale corespunzătoare sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, atât timp cât îndeplinesc condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor care intră sub incidenţa reglementărilor determinate de Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o secţiune specială, în care au fost postate informaţii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România şi Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html
Informaţiile vor fi actualizate permanent, pe măsură ce se vor stabili noi reguli, în urma negocierilor derulate în prezent între UE şi Regatul Unit.
De asemenea, persoanele care doresc informaţii suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit, pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro , pentru a primi răspunsul experţilor.
Vă recomandăm ca înainte de a călători în Regatul Unit să vă informaţi asupra condiţiilor de deplasare şi a modului în care pot fi accesate serviciile de asistenţă medicală.
EVENIMENT
Motociclist ucis de urs pe Transfăgărășan. Animalul i-a târât corpul într-o râpă adâncă de 80 de metri

Un motociclist a fost atacat de urs și ucis joi, pe Transfăgărășan, în apropierea barajului Vidraru. Bărbatul conducea o motocicletă înmatriculată în Italia. Potrivit autorităților, se oprise pentru un popas, într-o zonă populară pentru turiști. A fost târât de animal într-o râpă adâncă de 80 de metri.
Zona unde a avut loc incidentul are de 4 ori mai mulți urși față de numărul optim
Romsilva a informat că fondul cinegetic unde s-a petrecut incidentul are o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
(P)Tehnologie de top, prețuri realiste: cum poți cumpăra un iPhone 16 garantat, la preț mai mic

Deși lansările de telefoane Apple sunt mereu intens mediatizate, pentru mulți utilizatori adevărata întrebare apare abia după câteva luni: este momentul potrivit să treci la iPhone 16 sau iPhone 16 Pro Max? Prețurile rămân ridicate în retail, dar există alternative tot mai convingătoare – în special dacă iei în calcul achiziția unui dispozitiv recondiționat.
iPhone 16 – performanță matură, design rafinat
iPhone 16 a fost gândit ca o continuare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Vineri, zi de foc, în Alba și în alte județe din țară: Cod Portocaliu de caniculă. Temperaturi maxime între 37 și 40 de grade

Județul Alba și multe alte localități din țară se vor afla, vineri, 4 iulie, sub o avertizare meteo. Este vorba despre un Cod Portocaliu, avertizare meteo care va cuprinde jumătate de țară.
Mai exact este vorba despre un Cod Portocaliu de caniculă. Averizarea meteo va fi valabilă în intervalul 4 iulie, ora 10.00 – 5 iulie, ora 10.00.
În Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea vestică a Munteniei valul de căldură se va…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
TOP ȘCOLI după rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025 în Alba Iulia. Unde au luat toți elevii peste 5 sau au fost rezultate slabe

TOP ȘCOLI după Rezultate Evaluare Națională 2025 în Alba Iulia: În patru școli din municipiul Alba Iulia, toți elevii au avut medii peste 5. În altă unitate de învățământ, nicio medie nu a fost peste 5.
În județ, în acest an nu au fost medii de 10, la fel ca anul trecut. Însă au fost 14 de note de 10.
În 2025, 82,5% dintre elevi au luat medii peste 5, în județul Alba. Comparativ, în 2024, procentul era de 74,6%.
TOP ȘCOLI după Rezultate Evaluare Națională 2025 în…
Citește mai mult pe Alba24.ro